ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Eνα νέο τραπεζικό μοντέλο για την Ευρώπη

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Σύμφωνα με έρευνα της Oliver Wyman οι ευρωπαϊκέςτράπεζες, στην περίπτωση που θα παρουσιαστεί ένα δεύτερο κύμα έξαρσης του ιού, αναμένεται ναβρεθούν αντιμέτωπες με συνολικές ζημιές ύψους €800 δισ. στο δανειακό τους χαρτοφυλάκιο σε περίοδο τριών ετών. Στο δε βασικό σενάριο, αυτό της αργής ανάκαμψης αποφεύγοντας ένα δεύτερο lockdown, οι ζημιές αναμένεται πως θα περιοριστούν στο μισό. Η πανδημία, σύμφωνα με τους ειδικούς, αν και δεν αναμένεται να προκαλέσει το σοκ του 2008 είναι σίγουρο πως θα θέσει αρκετές ευρωπαϊκές τράπεζες σε κατάσταση αβεβαιότητας, καταγράφοντας χαμηλές αποδόσεις για τους μετόχους τους.

Ο λόγος για αυτήν την κατάσταση θα είναι η δυσκολία παραχώρησης νέων πιστώσεων, ως αποτέλεσμα της αύξησης του προφίλ κινδύνου των δανειοληπτών. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι ευρωπαϊκές τράπεζες κατάφεραν μέσα από μεγάλες θυσίες να ανακάμψουν από την κρίση που ξεκίνησε το 2008 και απαιτήθηκε σχεδόν μια δεκαετία μεγάλων δοκιμασιών προκειμένου να καταστούν ξανά ανταγωνιστικές σε μια άκρως δύσκολη αγορά. Στην αντίπερα όχθη, οι αμερικανικές τράπεζες πέτυχαν γρήγορη ανάκαμψη και σημαντικές αποδόσεις υπέρ των μετόχων τους, οι οποίες κατά μέσο όρο ήταν διπλάσιες των αντίστοιχων ευρωπαϊκών. Η κατάσταση στον ευρωπαϊκό Νότο είναι ακόμα πιο αποκαρδιωτική αφού οι τράπεζες, τόσο στην Ιταλία όσο και στην Ελλάδα αλλά και στην Κύπρο, δεν κατάφεραν την πλήρη εξυγίανση των ισολογισμών τους πριν κάνει την εμφάνισή της η παρούσα κρίση. Η ανακοίνωση των αποτελεσμάτων του δεύτερου τριμήνου, οπότε και κορυφώθηκε η κρίση, αναμένεται πως θα στιγματιστεί από τη μεγάλη αύξηση των προβλέψεων για κάλυψη ζημιών στο δανειακό χαρτοφυλάκιο.

Στο μάτι του κυκλώνα αναμένεται πως θα βρεθούν κυρίως οι εμπορικές τράπεζες, οι οποίες επηρεάζονται περισσότερο από το καθεστώς μηδενικών επιτοκίων σε σχέση με τις επενδυτικές τράπεζες. Ευτυχώς, η κατάσταση μετριάζεται από τις παρεμβάσεις των εποπτικών αρχών και των κυβερνήσεων, οι οποίες παραχώρησαν χαλαρώσεις και εφάρμοσαν σχέδια ανακούφισης των δανειοληπτών μέσα από προγράμματα αναστολής δόσεων. Ο τερματισμός ισχύος των μέτρων αυτών τρομάζει και γίνεται σε όλους ξεκάθαρο ότι οι τράπεζες δεν θα είναι σε θέση να το αντιμετωπίσουν από μόνες τους. Ήδη, η ΕΚΤ βρίσκεται εδώ και λίγο καιρό σε κατάσταση διερεύνησης όλων των πτυχών που θα απαιτηθούν εφόσον χρειαστεί να υλοποιηθεί μια κακή τράπεζα που θα αναλάβει τις ζημιές στα τραπεζικά χαρτοφυλάκια λόγω πανδημίας.

Σύμφωνα με διαρροές, εφόσον υλοποιηθεί η προσπάθεια θα απαιτήσει την εμπλοκήτου ESM, ο οποίος θα μπορούσε να εγγυηθεί τα στοιχεία ενεργητικού της κακής τράπεζας που θα εκδώσει ομόλογα προς τις τράπεζες με προβληματικά χαρτοφυλάκια, τα οποία οι τελευταίες θα μπορούν να τοποθετούν στην ΕΚΤ για την άντληση ρευστότητας. Ακόμη και έτσι, η προσπάθεια εξυγίανσηςθα χρειαστείπολλά περισσότερα, όπως είναι ένα νέο τραπεζικό μοντέλο για την Ευρώπη, στο οποίο οι συμμετέχοντες θα παρουσιάζουν συγκεκριμένα χαρακτηριστικά, όπως είναι η ανθεκτικότηταστις κρίσεις, η προσφορά υψηλού επιπέδου υπηρεσιών στους πελάτες, η χρησιμοποίηση σύγχρονης τεχνολογίας αιχμής και η εφαρμογή συστημάτων διακυβέρνησης που θα προάγουν τα συμφέροντα της Ευρώπης και θα ανταποκρίνονται στις κοινωνικές προκλήσεις. Σε αυτό ακριβώς το πλαίσιο θα γίνει το αμέσως επόμενο διάστημαη συζήτηση και για τις δικές μας τράπεζες.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Τελευταία Ενημέρωση

X