ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Ισχυρή δυναμική

Κύριο Άρθρο

Κύριο Άρθρο

Ως μια περίοδος γεμάτη με εκπλήξεις τείνει να μετατραπεί εκείνη που ακολούθησε τα lockdownsτου 2020, τα οποία επιβλήθηκαν συνεπεία της πανδημίας. Η ανάκαμψη που επιχειρήθηκε μετά ξεπέρασε κάθε προσδοκία καθώς εκδηλώθηκε ζήτηση που δεν υπήρχε περίπτωση να ικανοποιηθεί από ένα σύστημα, που είχε τεθεί για πρώτη φορά μετά από πολλές δεκαετίας σε αδράνεια και θα χρειαζόταν χρόνο για να επανέλθει. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να «καταρρεύσουν» πολλές εφοδιαστικές αλυσίδες και οι τιμές να εκτοξευθούν στα ύψη προκαλώντας πληθωρισμό σε επίπεδα που κανένας δεν θα μπορούσε να προβλέψει τότε που δειλά-δειλά επανεκκινούσαν οι οικονομίες.

Τα αισιόδοξα μηνύματα των οικονομολόγων είναι ότι η άνοδος των τιμών δεν πρόκειται να υποσκάψει τη ζήτηση για προϊόντα και υπηρεσίες, η οποία θα παραμείνει ισχυρή και εντός 2022 στηριζόμενη κυρίως στις αποταμιεύεις που έχουν συσσωρευτεί την περίοδο της αδράνειας. Εξάλλου, η παρούσα πρωτόγνωρη συγκυρία, εκτός όλων των άλλων, μας έχει διδάξει ότι η ανάπτυξη δεν «χάνεται» όταν προκαλείται ανισορροπία από εξωγενείς παράγοντες αλλά εκτονώνεται μόλις η κατάσταση ομαλοποιηθεί και η κανονικότητα επανέλθει. Η ισχυρή δυναμική που οδηγεί τις οικονομίες αυτήν την περίοδο αναμένεται πως θα επαναφέρει νωρίτερα το ΑΕΠ της ευρωζώνης στα προ πανδημίας επίπεδα.

Ακόμη και στις χώρες όπου η οικονομία τους στηρίζεται στον τουρισμό και κατέγραψαν σημαντικές απώλειες την προηγούμενη περίοδο, προβλέπεται πως αργά αλλά σταθερά θα εμφανίσουν ανάλογη συμπεριφορά καλύπτοντας το χαμένο έδαφος. Για αυτές τις χώρες σημαντικές βοήθειες αναμένεται να προκύψουν μέσα από το Ταμείο Ανθεκτικότητας και Ανάκαμψης, το οποίο έχει σχεδιαστεί για να δώσει ώθηση στις επενδύσεις του ιδιωτικού και δημόσιου τομέα. Δεν είναι καθόλου τυχαίο που τα περισσότερα κονδύλια από το συγκεκριμένο Ταμείο έχουν κατανεμηθεί σε αυτές τις χώρες με κοινά αναπτυξιακά χαρακτηριστικά όπως είναι η Ιταλία, η Ισπανία και η Ελλάδα. Στην περίπτωση της Κύπρου μπορεί τα ποσά να μην είναι αναλογικά τόσο υψηλά εξακολουθεί, όμως, να προκύπτει η ανάγκη για βέλτιστη αξιοποίηση των πόρων για τη δημιουργία πολλαπλασιαστικού οφέλους στην οικονομία.

Στο προσεχές μέλλον, η άνοδος των τιμών της ενέργειας ενόψει του χειμώνα αποτελεί παράγοντα μέγιστης ανησυχίας, παρόλο που οι οικονομολόγοι είναι καθησυχαστικοί όσον αφορά στη διάρκεια του φαινομένου και κατηγορηματικοί ως προς τη δομή της παρούσας αύξησης σημειώνοντας ότι καμία σύγκριση δεν μπορεί να γίνεται με ανάλογα φαινόμενα προηγούμενων δεκαετιών. Παραμένει, όμως, αναπάντητο το ερώτημα κατά πόσο η άνοδος των τιμών, που προβλέπεται να συνεχιστεί και εντός του 2022, θα εκτονωθεί κάποια στιγμή μέσω μια μεγάλης υποχώρησης ή απλά οι τιμές θα σταθεροποιηθούν στα ψηλά. Αν συμβεί το δεύτερο, οι τιμές βασικών αγαθών θα παρουσιάσουν μια πιο μόνιμη αύξηση που θα επηρεάσει τον πληθωρισμό και άρα το κόστος διαβίωσης. Αυτή είναι μια εξέλιξη που όλοι απεύχονται καθώς θα διαταραχθεί το καθεστώς των περιορισμένων μισθολογικών αναπροσαρμογών που επικρατεί όλα αυτά τα χρόνια και στηρίζει την ανταγωνιστικότητα των ευρωπαϊκών οικονομιών.

Ενθαρρυντική και πλήρως υποστηρικτική προς την ανάπτυξη είναι σαφώς η δηλωμένη πρόθεση της ΕΚΤ για διατήρηση μέχρι τουλάχιστον το 2022 των ευνοϊκών συνθηκών χρηματοδότησης. Μια απόφαση πολύ σημαντική για χώρες όπως είναι η Κύπρος, όπου αρκετές αναπτυξιακές πρωτοβουλίες του ιδιωτικού τομέα δεν θα μπορούσαν να υλοποιηθούν χωρίς τον απαιτούμενο τραπεζικό δανεισμό.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Κύριο Άρθρο

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Τελευταία Ενημέρωση

X