ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Λεπτές ισορροπίες για τη συνέχεια

Κύριο Άρθρο

Κύριο Άρθρο

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία που δημοσίευσε η Κομισιόν για την ευρωπαϊκή οικονομία, οι προσδοκίες για την οικονομική ανάπτυξη εμφανίζονται συγκρατημένες, σε σχέση με τα πολύ θετικά στοιχεία που είδαν το φως της δημοσιότητα το αμέσως προηγούμενο διάστημα. Οι χαμηλότερες προσδοκίες εμφανίζονται σε όλους τους κύριους κλάδους οικονομικής δραστηριότητας, ενώ τη μεγαλύτερη πίεση φέρεται να δέχεται ο κλάδος των υπηρεσιών. Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι στον τομέα της βιομηχανικής παραγωγής, οι προσδοκίες για αύξηση των τιμών καταγράφονται σε ιστορικά υψηλά επίπεδα δημιουργώντας ανησυχίες για μεγαλύτερες πληθωριστικές πιέσεις στο άμεσο μέλλον. Στα θετικά καταγράφεται η κατάσταση στο μέτωπο της αγοράς εργασίας, όπου αναμένονται νέες θέσεις στις κατασκευές και το λιανικό εμπόριο.

Τα στοιχεία για τις προσδοκίες σε σχέση με την πορεία της ευρωπαϊκής οικονομίας έρχονται σε μια περίοδο όπου εκφράζονται ανησυχίες για τη δυνατότητα συνέχισης της ανάκαμψης στο δεύτερο μισό του έτους, αναλογικά και με τα όσα θετικά καταγράφηκαν στο πρώτο εξάμηνο και κυρίως στο δεύτερο τρίμηνο. Ένα τρίμηνο που οι οικονομολόγοι χαρακτήρισαν ως «βιαστικό», αφού κατέγραψε μια ιδιαίτερα δυνατή οικονομική επίδοση που ήταν πέραν των προσδοκιών, με αποτέλεσμα να διατυπώνονται επιφυλάξεις για το κατά πόσον είναι διατηρήσιμο. Οι επιφυλάξεις που εκφράζονται είναι περισσότερο συνδεδεμένες με την κάμψη που παρουσιάζει η παγκόσμια οικονομία, πρωτίστως η Κίνα, και την επέλαση του τέταρτου κύματος της πανδημίας με τη μετάλλαξη τύπου Δέλτα.

Η μετάλλαξη τύπου Δέλτα, αν και προβληματίζει με την ταχύτητα εξάπλωσης που καταγράφει, εκφράζεται η αισιοδοξία ότι τα υψηλά επίπεδα εμβολιασμών θα περιορίσουν τις οικονομικές συνέπειες στο ελάχιστο. Παρόλα αυτά, όμως, δεν κρύβεται η ανησυχία αναφορικά με το πώς θα επηρεαστούν οι κλάδοι που στηρίζονται στη συγκέντρωση μεγάλου αριθμού ατόμων στον ίδιο χώρο, όπως είναι η εστίαση και η βιομηχανία του θεάματος. Σύμφωνα με τους ειδικούς, οι όποιες συνέπειες λόγω κακής ψυχολογίας των καταναλωτών θα μπορούν να αντιμετωπιστούν εφόσον αξιοποιηθούν πλήρως οι εμβολιαστικές υποδομές και αυξηθεί το ποσοστό κάλυψης στον γενικό πληθυσμό, γεγονός που θα περιορίσει τις νοσηλείες και άρα τους θανάτους.

Ενόψει του φθινοπώρου, αναμένεται πως θα διατηρηθούν οι ευνοϊκές συνθήκες χρηματοδότησης που έχει «επιβάλει» στις αγορές η ΕΚΤ, μεταθέτοντας για μετά τον χειμώνα τις συζητήσεις για το ύψος του χρέους και της βιωσιμότητας στην αποπληρωμή του. Τα έκτακτα προγράμματα αγοράς περιουσιακών στοιχείων ελέω πανδημίας, που ακόμα και αν τερματιστούν υπάρχουν άλλα προγράμματα που έτρεχαν πριν και θα τα αντικαταστήσουν, ολοκληρώνονται τον Μάρτιο του 2022. Συνεπώς, τα επιτόκια αναμένεται πως θα παραμείνουν στα υφιστάμενα χαμηλά επίπεδα για σημαντικό χρονικό διάστημα.

Το τέλος του καλοκαιριού και η επιστροφή στη δράση για τους τελευταίους καθοριστικούς μήνες ακόμη ενός «μη κανονικού έτους» κρύβει παγίδες. Στα αρνητικά καταγράφεται για ακόμα μια φορά η επέλαση της πανδημίας και η αναμενόμενη συνέχιση των ανοδικών τάσεων στις τιμές των προϊόντων. Στα θετικά, έχουμε τη σταδιακή βελτίωση των συνθηκών στην αγορά εργασίας όσον αφορά στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας. Κρίσιμος παράγοντας επιτυχίας μέχρι το τέλος του 2021 θα είναι η δυνατότητα που θα έχει η οικονομία να λειτουργήσει απρόσκοπτα χωρίς «αναταράξεις» λόγω της πανδημίας στους κύριους κλάδους οικονομικής δραστηριότητας. Η προσπάθεια για ένα ομαλό τέταρτο τρίμηνο κρίνεται σε μεγάλο βαθμό και από την κατάσταση που θα επικρατήσει στα σχολεία μετά την έναρξη των μαθημάτων και μέχρι τις διακοπές των Χριστουγέννων.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Κύριο Άρθρο

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Τελευταία Ενημέρωση