ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Σημείο καμπής

Κύριο Άρθρο

Κύριο Άρθρο

Μετά από αρκετές δύσκολες εβδομάδες, οι ευρωπαϊκές οικονομίες αρχίζουν να βλέπουν με αισιοδοξία τη συνέχεια ενώ πληθαίνουν και οι εκτιμήσεις για μια ισχυρή ανάκαμψη στο δεύτερο μισό του έτους. Στο πρώτο μισό του 2021 η θετική εικόνα των βιομηχανικών κλάδων υπήρξε το αποτέλεσμα της ανάκαμψης του παγκόσμιου εμπορίου θέτοντας την οικονομία του πλανήτη σε ανοδική πορεία. Ο αντίκτυπος όμως στην Ευρώπη υπήρξε περιορισμένος, αφού η μεγαλύτερη εξάρτηση βρίσκεται στον τομέα των υπηρεσιών, οι οποίες τώρα αρχίζουν να μπαίνουν σε πορεία χαλάρωσης των περιοριστικών μέτρων καθώς επιταχύνεται το εμβολιαστικό πρόγραμμα. Δεν είναι, λοιπόν, υπερβολή να ειπωθεί ότι η παρούσα συγκυρία αποτελεί σημείο καμπής για την εξέλιξη των πραγμάτων.

Η ανάκαμψη, όμως, δεν θα μπορέσει ποτέ να είναι πλήρης αν δεν συνεχιστεί η θετική πορεία των υγειονομικών δεδομένων, γεγονός που θα σημαίνει ότι έχει επιτευχθεί ο εμβολιαστικός στόχος του 70% σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Στο βασικό σενάριο, η οικονομία του ευρώ θα αναπτυχθεί με 4% και θα υπολείπεται των ζημιών του 2020. Ας μην ξεχνάμε, όμως, ότι περισσότερο από οτιδήποτε άλλο, αυτήν τη περίοδο προέχει η δημιουργία συνθηκών διατηρήσιμης ανόδου. Με τον όρο διατηρήσιμη άνοδος εννοούμε και την σταδιακή απόσυρση των μέτρων στήριξης, τα οποία μέχρι στιγμής έχουν κοστίσει στις κυβερνήσεις και τις κεντρικές τράπεζες πρωτόγνωρα ποσά, τόσο σε ευρωπαϊκό όσο και σε παγκόσμιο επίπεδο. Την απόσυρση των μέτρων θα πρέπει να διαδεχθεί η πιστωτική επέκταση προς επιχειρήσεις και νοικοκυριά. Οι τράπεζες είναι σημαντικό να έχουν αυξημένη διάθεση για νέο δανεισμό και αυτό είναι που προσπαθεί να διασφαλίσει η κυβέρνηση με το πρόγραμμα εγγυήσεων για δάνεια προς επιχειρήσεις. Εξάλλου, το μικρό μέγεθος των επιχειρήσεων στην Κύπρο δεν επιτρέπει συμμετοχή στα προγράμματα αγοράς εταιρικού χρέους από την ΕΚΤ. Πέραν των εγγυήσεων, οι τράπεζες θα χρειαστούν και βιώσιμα επιχειρηματικά μοντέλα για δανεισμό, έτσι ώστε να διασφαλίζεται η ικανότητα αποπληρωμής, η οποία τα προηγούμενα χρόνια υπήρξε ένα εκ των κυριότερων προβλημάτων της κυπριακής οικονομίας. Τα βιώσιμα επιχειρηματικά μοντέλα αποτελούν μια παράμετρο που αναδεικνύει το θέμα της ανταγωνιστικότητας των ευρωπαϊκών οικονομιών τόσο σε παγκόσμιο όσο και σε εθνικό επίπεδο. Ο ανταγωνισμός στην Ευρώπη προέρχεται από την άλλη μεριά του Ατλαντικού και συγκεκριμένα από τα πακέτα στήριξης της διακυβέρνησης Μπάιντεν, τα οποία στοχεύουν στην ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της αμερικανικής οικονομίας. Η απάντηση της ΕΕ υπήρξε πρότερη των αμερικανικών εκλογών και αφορούσε στην απόφαση για τη δημιουργία του σχεδίου NGEU, του οποίου όμως η υλοποίηση είναι αργή. Και ενώ η ΕΕ κινείται σε αργούς ρυθμούς, η Αμερική απέκτησε εν τω μεταξύ νέα κυβέρνηση που εφαρμόζει ένα επιθετικό σχέδιο τόνωσης της οικονομίας και πετυχαίνει μια γρήγορη ανάκαμψη, αφήνοντας ξανά την ΕΕ πίσω και σε αυτήν την αφετηρία.

Αντίστοιχη εικόνα επικρατεί και εντός της ΕΕ αφού η καθυστέρηση που παρατηρείται θέτει ξανά τη Γερμανία σε θέση οδηγού της ανάκαμψης μιας και είναι μια χώρα με καλή ανθεκτικότητα στην κρίση που δεν επηρεάζεται από τις εξελίξεις γύρω από το NGEU, σε αντίθεση με χώρες όπως είναι η Ιταλία και η Ισπανία. Το σημαντικό, όμως, είναι ότι τα χειρότερα έχουν αποφευχθεί με συντονισμένη δράση και στήριξη των θέσεων εργασίας, γεγονός που μας επιτρέπει να κρατάμε την τύχη μας στα χέρια μας.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Κύριο Άρθρο

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Τελευταία Ενημέρωση

X