ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Θεσμική τρικλοποδιά

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Απόφαση με πολλές προεκτάσεις είναι αυτή που λήφθηκε την προηγούμενη εβδομάδα από το συνταγματικό δικαστήριο της Γερμανίας. Σύμφωνα με την απόφαση, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) δεν σέβεται την αρχή της αναλογικότητας και με τις πράξεις της υπερβαίνει των εξουσιών της και παραβιάζει το πρωτογενές ευρωπαϊκό δίκαιο. Για να καταλήξει στη συγκεκριμένη απόφαση, το γερμανικό δικαστήριο εξέτασε τόσο το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ όσο και το πρόγραμμα ΟΜΤ, μέσω του οποίου γίνονται οι αγορές κρατικών ομολόγων των χωρών μελών της ευρωζώνης στη δευτερογενή αγορά.

Η κρίση στο εσωτερικό της Ευρώπης έρχεται σε μια περίοδο που η Ένωση καλείται να αντιμετωπίσει τις υγειονομικές και οικονομικές επιπτώσεις μιας πανδημίας.

Σύμφωνα με το σκεπτικό της απόφασης, η ΕΚΤ μέσω της αγοράς ομολόγων δεν περιορίζεται στην εξουσία που κατέχει για άσκηση νομισματικής πολιτικής, αλλά παρεμβαίνει και στην οικονομική πολιτική διότι με τις πράξεις της επηρεάζει τις τιμές άλλων στοιχείων του ενεργητικού, όπως λόγου χάρη είναι αυτές των ακινήτων. Συνεπώς, κατ΄ αυτόν τον τρόπο κρίνει η γερμανική δικαιοσύνη ότι παραβιάζεται το γερμανικό σύνταγμα, πράγμα που σημαίνει ότι η γερμανική κεντρική τράπεζα θα πρέπει να τερματίσει τη συμμετοχή της στον πρόγραμμα.

Προκειμένου, όμως, να αποφευχθεί ένα άμεσο σοκ στην ευρωπαϊκή αγορά ομολόγων, το γερμανικό δικαστήριο αφήνει παράθυρο τριών μηνών ως μεταβατική περίοδο για να δοθούν όλες οι απαραίτητες εξηγήσεις που ζητούνται, μεταξύ των οποίων και να ληφθεί μια νέα απόφαση από πλευράς της ΕΚΤ για τη νομιμότητα του προγράμματος. Πρόκειται για μια εξέλιξη που μάλλον θα περιπλέξει αντί να απλοποιήσει τα πράγματα με δεδομένη τη βαρύτητα της Bundesbank στις αποφάσεις της ευρωπαϊκής νομισματικής αρχής.
Το συγκεκριμένο θέμα είχε εγερθεί και στο παρελθόν από γερμανικής πλευράς και είχε απαντηθεί τότε από το ευρωπαϊκό δικαστήριο δηλώνοντας ότι το πρόγραμμα είναι συμβατό με την ευρωπαϊκή νομοθεσία. Αυτή η λεπτομέρεια κάνει τα πράματα ιδιαίτερα πολύπλοκα εφόσον αμφισβητείται από εθνικό δικαστήριο η απόφαση ευρωπαϊκού δικαστηρίου. Καθόλου τυχαία δεν είναι άλλωστε η δήλωση της Προέδρου της Κομισιόν, η οποία σε προχθεσινή παρέμβασή της, αναγκάστηκε να επαναλάβει ότι το ευρωπαϊκό δίκαιο βρίσκεται πάνω από το εθνικό και ότι οι αποφάσεις των ευρωπαϊκών δικαστηρίων είναι δεσμευτικές για τα εθνικά δικαστήρια.

Η κρίση στο εσωτερικό της Ευρώπης έρχεται σε μια περίοδο που η Ένωση καλείται να αντιμετωπίσει τις υγειονομικές και οικονομικές επιπτώσεις μιας πανδημίας. Αρνητική εξέλιξη αποτελεί και το γεγονός ότι η αμφισβήτηση των ευρωπαϊκών θεσμών δεν έρχεται από ένα περιφερειακό κράτος με μικρή επιρροή στις ευρωπαϊκές αποφάσεις αλλά από την ίδια την Γερμανία. Με άλλα λόγια, η χειρότερη στιγμή για να αμφισβητηθούν όλα εκείνα πάνω στα οποία εδράζεται και λειτουργεί το κοινό ευρωπαϊκό όραμα.

Η ανησυχία εδώ δεν είναι ότι η Γερμανία θα τερματίσει τη συμμετοχή της στο πρόγραμμα, με όλες τις αρνητικές επιπτώσεις που αυτό θα έχει για το ευρώ αλλά ότι δημιουργούνται αρνητικά νομικά τετελεσμένα για την υπόθεση του ευρωομολόγου και προπαντός για την αρχιτεκτονική του ταμείου ανασυγκρότησης που θα πρέπει να αποφασιστεί αυτήν την περίοδο.

Στην περίπτωση της Κύπρου, η διατήρηση και ενίσχυση των μηχανισμών της ΕΚΤ αποτελεί δικλίδα ασφαλείας ότι η πρόσβαση σε φθηνή χρηματοδότηση θα συνεχιστεί. Για την ώρα, η σε ανύποπτο χρόνο έξοδος στις αγορές από το υπουργείο Οικονομικών για άντληση προληπτικής ρευστότητας, διασφαλίζει την ομαλότητα στην προσπάθεια επιστροφής στην κανονικότητα.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Σχόλια αναγνωστών

#PoliticsBlog Γιατί τα άλλαξε ο Άντρος για τον γενικό ελεγκτή;

«Προφανώς ο Τσσκ Νόρις τον απείλησε ότι θα βγάλει στην φόρα τα δάνεια του Ακελ στα συνεργατικά....»
Αρμαγεδών  |  11:34

Αγία Σοφία: Ένα αιώνιο πολιτικό σχέδιο

«Εν τω μεταξύ η δύση και η Ρωσσία σφυρούν αφιάφορα....»
Αρμαγεδών  |  08:48

Αρμόδιον ζητώ!

«Και ο κτίστης θα ηθελε ( μπορεί και είναι) καλλιτέχνης, όπως και πολλοί άλλοι ιδιώτες... βασικά όλοι ...»
Αρμαγεδών  |  20:40

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Τελευταία Ενημέρωση

Μέγα αγαθό

Το Γενικό Σχέδιο Υγείας (ΓεΣΥ), εισέρχεται από αύριο 01.06.2020 στην τελική φάση εφαρμογής
Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ
 |  Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Οι θεματοφύλακες

Πόρτα στο άγνωστο αποτελεί η δεύτερη φάση της χαλάρωσης των μέτρων που επιβλήθηκαν λόγω της υγειονομικής κρίσης του COVID-19 ...
Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ
 |  Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Ο ασθενής

Το τελευταίο διάστημα γίναμε μάρτυρες άστοχων χειρισμών σε ό,τι αφορά την επανεκκίνηση της εκπαίδευσης
Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ
 |  Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Της Παιδείας

Η πρώτη πραγματική καταιγίδα που ενέσκηψε υφάρπαξε τη σκέπη της Παιδείας και άφησε να φανούν απροστάτευτα τα παιδιά μας ...
Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ
 |  Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Ευκαιρία

Είναι διαχρονικό αξίωμα ότι η κρίση χρειάζεται ψυχραιμία και συλλογική σοφία
Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ
 |  Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Προσηλωμένοι

Mπαίνοντας στη Μεγάλη Εβδομάδα, ας παραμείνουμε προσηλωμένοι στον μεγάλο στόχο, να απαλλαγούμε το συντομότερο από τον εφιάλτη ...
Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ
 |  Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ
Πάμε περίπτερο

Πάμε περίπτερο

Η επιστροφή των πολιτών με τις επιβαλλόμενες προφυλάξεις στο περίπτερο τις Κυριακές, ως μια κίνηση στήριξης πολιτισμού και ...
Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ
 |  Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Η Ε.Ε. δοκιμάζεται

«Δεν θα υπάρξει ειρήνη στην Ευρώπη, εάν οι πολιτείες ανασυσταθούν στη βάση της εθνικής κυριαρχίας»
Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ
 |  Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ
X