ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ

Ο υπόδικος και η εισαγγελέας

Του Λάρκου Λάρκου

Του Λάρκου Λάρκου

Θέλει να μείνει στην ιστορία ως ο Μπεν Γκουριόν Νο2 – και ως ο εξολοθρευτής του Γιτζάκ Ράμπιν Νο1. Έτσι κτίζει τα θεμέλια του «Ευρέως Ισραήλ» (Ισραήλ, συν Δ. Όχθη, συν Γάζα, έστω μεγάλο μέρος της). Αγνοεί την ολοένα και αυξανόμενη διεθνή πίεση και στηρίζεται «αποκλειστικά» στον Τραμπ! Πιστεύοντας ότι όλος ο πλανήτης θα υποταχθεί στις χαοτικές επιλογές του, αποφάσισε κατάληψη της πόλης της Γάζας (6 Αυγούστου) και να «εγκαθιδρύσει εναλλακτική πολιτική διοίκηση» που δεν θα ανήκει «ούτε στη Χαμάς, ούτε στην Παλαιστινιακή Αρχή». Το Φόρουμ των Οικογενειών, η κυριότερη συλλογικότητα συγγενών των Ισραηλινών ομήρων, καταγγέλλει ότι «ο κ. Νετανιάχου οδηγεί το Ισραήλ στην καταστροφή του και τους ομήρους στον θάνατό τους. Εδώ και 22 μήνες, πουλάει στην κοινή γνώμη την ψευδαίσθηση ότι η στρατιωτική πίεση και οι εντατικές μάχες θα φέρουν πίσω τους ομήρους», αλλά «δεν πρόκειται παρά για ψέμα, για εξαπάτηση του κοινού».

Σχεδόν 600 πρώην αξιωματούχοι του μηχανισμού ασφαλείας του Ισραήλ, συμπεριλαμβανομένων στελεχών της Μοσάντ (κατασκοπείας) και της Σιν Μπετ (αντικατασκοπείας), απηύθυναν έκκληση στον Ντόναλντ Τραμπ να πιέσει τον κ. Νετανιάχου ώστε να βάλει τέλος στον πόλεμο, ώστε να γυρίσουν «οι όμηροι στα σπίτια τους».

Ωστόσο, ο κ. Νετανιάχου είναι σταθερά ένας υποψήφιος προς καταδίκη ενώπιον της δικαιοσύνης της χώρας του για τρεις υποθέσεις διαφθοράς. Ιδού ποια είναι η υπ’ αριθμόν μία εσωτερική εχθρός του: Γκάλι Μπαχαράβ-Μιάρα, γενική εισαγγελέας της χώρας. Στις 4 Αυγούστου «η ισραηλινή κυβέρνηση ψήφισε ομόφωνα την απόλυσή της μετά από μήνες κλιμάκωσης των εντάσεων λόγω της αντίθεσής της στη δικαστική αναθεώρηση του κυβερνητικού συνασπισμού» («Χααρέτζ», 4/8). Η συνέχεια είναι εκπληκτική, 11/8: «Ο αν. πρόεδρος του Ανωτάτου Δικαστηρίου Νόαμ Σόλμπεργκ εξέδωσε προσωρινή εντολή κατά της απόλυσης της γενικής εισαγγελέως Γκάλι Μπαχαράβ-Μιάρα μέχρι το δικαστήριο να επανεξετάσει τη νομιμότητα της απόφασης της κυβέρνησης. Μια προσωρινή εντολή έχει ως στόχο να διατηρήσει το στάτους κβο μέχρι ο δικαστής να καταλήξει σε τελική απόφαση» («Jerusalem Post», 11/8). Μετά την προσωρινή εντολή, ο υπουργός Επικοινωνιών Σλόμο Κάρχι έδωσε εντολή στην ομάδα του να αγνοήσει τους νομικούς συμβούλους που έχουν οριστεί στο υπουργείο του. Άλλοι υπουργοί προέβησαν σε παρόμοιες ανακοινώσεις. Ο Νόαμ Σόλμπεργκ εξέφρασε τη λύπη του για την επιστολή Κάρχι: «Η υποχρέωση τήρησης των δικαστικών αποφάσεων ισχύει εξίσου για όλους. Δεν πρόκειται να υπάρξει καμία αλλαγή στην εξουσία της γενικής εισαγγελέως και η κυβέρνηση δεν θα πρέπει να ανακοινώσει την αντικατάστασή της». Η «απάντηση» του υπουργού δικαιοσύνης Γ. Λέβιν: χθες κλείδωσε το γραφείο της Γενικής Εισαγγελέως «πρακτικά απαγορεύοντάς της την είσοδο στα γραφεία»! («Χααρέτζ», 12/8)

Η «Jerusalem Post» μάς ενημερώνει για το νομικό πρωτόκολλο για την πρόσληψη ή την απόλυση ενός γενικού εισαγγελέα στο Ισραήλ, σε ισχύ από το 2000: «Μια δημόσια-επαγγελματική επιτροπή πρέπει να συγκληθεί για να κρίνει και να παράσχει συστάσεις πριν από τη λήψη απόφασης πρόσληψης ή απόλυσης. Η Επιτροπή αποτελείται από έναν συνταξιούχο δικαστή του Ανωτάτου Δικαστηρίου ως πρόεδρο, διορισμένο από τον νυν πρόεδρο του Ανωτάτου Δικαστηρίου και με την έγκριση του υπουργού Δικαιοσύνης, έναν πρώην υπουργό Δικαιοσύνης ή γενικό εισαγγελέα, που επιλέγεται από την κυβέρνηση, έναν βουλευτή, που επιλέγεται από την Επιτροπή Συντάγματος, Νόμου και Δικαιοσύνης της Κνέσετ, έναν δικηγόρο, που επιλέγεται από τον Ισραηλινό Δικηγορικό Σύλλογο· και έναν νομικό ακαδημαϊκό, που επιλέγεται από τους κοσμήτορες των νομικών σχολών». Όλα πολύ σημαντικά και ο επίλογος της J. Post σημαντικότερος: «Ο νυν υπουργός δικαιοσύνης Γ. Λέβιν δεν κατάφερε να βρει πρώην γενικούς εισαγγελείς ή υπουργούς Δικαιοσύνης για να συμμετάσχουν στην επιτροπή. Όλοι οι επιλέξιμοι υποψήφιοι αντιτάχθηκαν στις προσπάθειές του».

Ο Β. Νετανιάχου ανοίγει-κλείνει μέτωπα, ωστόσο, τα στοιχεία δείχνουν τον πραγματικό του στόχο. Μέσα από τις επιθέσεις σε όλα τα μέτωπα, ενδιαφέρεται να θωρακιστεί ως ο «προστάτης» του Ισραήλ και έτσι να αποφύγει την ολοκλήρωση της δίκης, άρα και το ενδεχόμενο να είναι ένας ακόμα πρωθυπουργός του Ισραήλ στη φυλακή. Έπεισε τον Τραμπ να λέει «η δίκη του Μπίμπι Νετανιάχου θα έπρεπε να ακυρωθεί αμέσως», 3/6. Δεν έπεισε τον προηγούμενο αρχηγό της Σιν Μπετ (Μπαρ) να «μαλακώσει» το δικαστήριο, τον καθαίρεσε, ο νέος (Ζίνι) το έκανε. Πάνε μαζί: ισοπέδωση της Γάζας, έλεγχος των εξουσιών εντός. Τι μένει όρθιο εντός από τη μανία Νετανιάχου; Όρθια, η κορυφαία προσωπικότητα στο σημερινό Ισραήλ: Γκάλι Μπαχαράβ-Μιάρα!

www.larkoslarkou.org.cy

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

NEWSROOM

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Λάρκου Λάρκου

Λάρκος Λάρκου: Τελευταία Ενημέρωση