ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Το 2023 κριτήριο αισιοδοξίας

Του Νίκου Κωνσταντάρα

Του Νίκου Κωνσταντάρα

konstandaras@kathimerini.gr

Διακόσια χρόνια από την Επανάσταση και 100 από τη Μικρασιατική Καταστροφή, βρισκόμαστε αντιμέτωποι καθημερινώς με τις αρετές και τις αδυναμίες μας, ένα βήμα από τη νίκη ή την ήττα. Μπαίνοντας στο νέο έτος θα ήθελα να απαριθμήσω τα επιτεύγματα του παρελθόντος (μακρινού και πρόσφατου), να υπενθυμίσω την ανθεκτικότητα και ευρηματικότητα των Ελλήνων, για να επισημάνω τις προοπτικές για ένα λαμπρό μέλλον. Εξάλλου, η χώρα μας είναι μέλος ισχυρών οικονομικών, πολιτικών και αμυντικών συμμαχιών. Ελληνες διαπρέπουν σε όλο τον κόσμο. Ολοένα περισσότεροι επισκέπτες μαγεύονται από την ομορφιά του τόπου και της κληρονομιάς μας, τη φιλοξενία, τις προσωπικές σχέσεις που αναπτύσσουν με Ελληνες. Εξερχόμενοι από μακρόχρονη κρίση, ποτέ δεν βρεθήκαμε σε ισχυρότερη θέση.

Ομως, όλα τα θετικά απειλούνται από τη συγκυρία και από δικές μας, διαχρονικές κακές συνήθειες. Ο πλανήτης βρίσκεται σε μια πολυδιάστατη αναστάτωση, από την κλιματική κρίση, την πανδημία και τις διενέξεις για πλούτο και επιρροή έως την υπονόμευση της αλήθειας στην πολιτική και στα κοινωνικά δίκτυα. Οι πρωτοφανείς προκλήσεις απαιτούν όλες τις δυνάμεις μας και αφοσίωση στον στόχο της επιβίωσης. Κι όμως, παρά τα μαθήματα του παρελθόντος, ψάχνουμε συνεχώς αφορμές για διχασμό. Παρά τον δημογραφικό μαρασμό, όχι μόνο δεν προσελκύουμε μετανάστες, αλλά αδυνατούμε να κρατήσουμε τους νέους μας εδώ. Και το πρόβλημα δεν είναι κυρίως οικονομικό, είναι το αίσθημα αδικίας που επικρατεί, η έλλειψη εμπιστοσύνης στους θεσμούς, η οποία δικαιώνεται σε τακτά διαστήματα. Είναι η πολιτική παράδοση κατά την οποία ευνοούνται οι «φίλοι» και «εξοντώνονται» οι εχθροί, σε βάρος της ενότητας και της αποτελεσματικότητας. Σπαταλάμε τους πόρους μας και το ενδιαφέρον των συμμάχων μας, προς όφελος των αντιπάλων.

Οταν αδυνατούμε να σοβαρευτούμε μπροστά σε κινδύνους που όλοι βλέπουμε, όταν προσωπικές και κομματικές φιλοδοξίες οδηγούν πολιτικούς σε συναλλαγές με ισχυρά συμφέροντα, σε αυθαιρεσίες και στο «χάιδεμα» ομάδων ψηφοφόρων σε βάρος του συνόλου, τότε οι αρετές δεν αρκούν, υπονομεύεται το μέλλον όλων. Οι εκλογές του 2023 θα δείξουν εάν οι πολιτικοί κατανοούν το μέγεθος των κινδύνων γύρω μας και εάν μπορούν να μιλήσουν με ειλικρίνεια στον λαό. Στο τέλος του έτους θα γνωρίζουμε εάν δικαιολογείται η όποια αισιοδοξία.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Νίκου Κωνσταντάρα

Νίκος Κωνσταντάρας: Τελευταία Ενημέρωση