ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Δεν είναι η ώρα να θέσουμε θέμα Βάσεων

Του Πέτρου Ζαρούνα

Του Πέτρου Ζαρούνα

Κάποιοι δημοσιογράφοι και ένα συγκεκριμένο κόμμα με αφορμή την απαράδεκτη βρετανική στάση στο Συμβούλιο Ασφαλείας κατά των συμφερόντων της Κ.Δ. ζητούν να τεθεί άμεσα από την Κ.Δ. θέμα Βάσεων. Στο σχετικά πρόσφατο παρελθόν η πατρίδα μας έχει υποστεί μεγάλες καταστροφές εξαιτίας της αναντιστοιχίας των μέσων που διαθέταμε και των στόχων που επιδιώκαμε. Χαρακτηριστική περίπτωση όταν με τα το 1960 αντί του εφικτού (ανεξαρτησία) στοχεύαμε στο ευκταίο δηλαδή αυτό που επιθυμούσαμε (ένωση).

Έχω την άποψη ότι η αδύναμη Κ.Δ. δεν έχει την πολυτέλεια να θέσει θέμα Βάσεων όσο διαρκεί η τουρκική κατοχή του βόρειου τμήματος της πατρίδας μας. Οι λιγοστοί πόροι και τα μέσα μας, πολιτικά, νομικά, διπλωματικά και ανθρώπινα, δεν περισσεύουν για να διατεθούν σε άλλα μέτωπα. Σίγουρα η βρετανική στάση σε μία σειρά από θέματα που μας αφορούν ήταν και είναι από ενοχλητική μέχρι και απαράδεκτη. Αυτό όμως μπορούμε να το διαχειριστούμε χωρίς να θέσουμε θέμα Βάσεων και να οδηγηθούμε σε άνοιγμα ενός δεύτερου μετώπου που σήμερα δεν υπάρχει. Αντίθετα τα τελευταία οκτώ χρόνια έχει γίνει σημαντική πρόοδος στις διμερείς σχέσεις των δύο χωρών. Ειδικότερα το θέμα των Βάσεων έχει πάρει νέες διαστάσεις μετά το 2013. Τη χρονιά εκείνη η Κ.Δ. από μόνη της προσφέρθηκε να προστατεύσει με τα αντιβαλλιστικά της συστήματα (Tor M1, Buk M2) τις δύο βρετανικές βάσεις που απειλούνταν τότε με πυραυλικές επιθέσεις από τη Συρία. Η κίνηση αυτή εκτιμήθηκε αφάνταστα από το βρετανικό υπουργείο Άμυνας και τη Βρετανία. Έκτοτε οι αμυντικές σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών έχουν βελτιωθεί τα μέγιστα. Έχουμε ανταλλαγές επίσημων επισκέψεων των υπουργών Άμυνας και των αρχηγών των γενικών επιτελείων, υπήρξε διορισμός στρατιωτικών ακολούθων, διεξήχθησαν κοινές ασκήσεις ειδικών δυνάμεων και πολλά άλλα.

Να σημειωθεί πως μέχρι τότε οι Βρετανοί θεωρούσαν και αντιμετώπιζαν την Ε.Φ. ως παραστρατιωτική οργάνωση. Πέρα της σημαντικής βελτίωσης των αμυντικών σχέσεων είχαμε και την ιστορική συμφωνία Κάμερον - Αναστασιάδη του 2014. Με αυτή οι Βρετανοί αποδέχθηκαν την αξιοποίηση από τους Κυπρίους πολίτες των περιουσιών τους που ευρίσκονται στο 77% του εδάφους των Βάσεων που δεν χρησιμοποιείται από τους ίδιους για στρατιωτικούς σκοπούς. Η συμφωνία αυτή υλοποιείται με την έγκριση και εφαρμογή των νέων πολεοδομικών ζωνών.

Να προσθέσω και ένα σημείο που αξίζει ιδιαίτερα να προσεχθεί. Ο προηγούμενος Βρετανός ύπατος αρμοστής Μάθιου Κιντ σε συνάντησή του με αντιπροσωπεία του τότε Γεωστρατηγικού Συμβουλίου της Κ.Δ. είχε παραδεχθεί ότι η φιλία και η συνεργασία της Κ.Δ. είναι πολύ μεγαλύτερης αξίας για τη Βρετανία από ό,τι οι ίδιες οι Βάσεις. Παρά τις προσπάθειες που το Γεωστρατηγικό Συμβούλιο κατέβαλε, με γραπτές και προφορικές παρεμβάσεις του προς το ΥΠΕΞ και το ΠτΔ, δεν έγινε δυνατή η αξιοποίηση από την Κ.Δ. της συγκυρίας του Brexit ώστε να πετύχουμε την παραχώρηση στην Κ.Δ. πρόσθετων εξουσιών (effective control) στο 77% του εδάφους των Βάσεων. Δεν πρέπει επίσης να ξεχνάμε ότι όταν το Ισλαμικό Κράτος πλησίαζε απειλητικά τις ακτές της Μεσογείου οι Βρετανικές Βάσεις λειτούργησαν θετικά για την προστασία της Κύπρου από αυτή την απειλή εκτοξεύοντας επιθέσεις κατά των τζιχαντιστών. Θετική ήταν και η στάση της Βρετανίας (γραπτή ανακοίνωση του Φόρεϊν Όφις) στα πρώτα στάδια των τουρκικών παρεμβάσεων στην κυπριακή ΑΟΖ που δυστυχώς δεν αξιοποιήσαμε. Συγκεκριμένα η Βρετανία είχε υποστηρίξει τότε ότι η Κ.Δ. μπορούσε να αξιοποιήσει την οριοθετημένη της ΑΟΖ και ότι η Τουρκία δεν νομιμοποιείτο να χρησιμοποιήσει βία ή απειλή χρήσης βίας και να παρεμβαίνει στις μη οριοθετημένες θαλάσσιες ζώνες. Άρα η βρετανική πολιτική έναντι της Κ.Δ. δεν είναι μονίμως αρνητική πόσο μάλλον εχθρική. Άρα δεν υπάρχει κανένα μέτωπο που άνοιξαν οι Βρετανοί εναντίον μας.

Η βρετανική πολιτική έναντι της Κ.Δ. περιέχει κατά καιρούς τόσο θετικά στοιχεία όσο και αρνητικά στοιχεία. Τα πρώτα θα πρέπει να τυγχάνουν αξιοποίησης και διεύρυνσης. Τα δε δεύτερα ισχυρής αντιμετώπισης και προσπάθειας για ανακοπή ή και αντιστροφή τους. Η υπεράσπιση της Κ.Δ. και των συμφερόντων της απαιτεί ορθολογισμό. Τα συνθήματα και οι συναισθηματικές αντιδράσεις μόνο ζημιά μπορούν να προκαλέσουν.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Πέτρου Ζαρούνα

Πέτρος Ζαρούνας: Τελευταία Ενημέρωση

X