ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Τα αδιέξοδα της τουρκικής εξωτερικής πολιτικής

Του Πέτρου Ζαρούνα

Του Πέτρου Ζαρούνα

Στην παρούσα γεωπολιτική συγκυρία η τουρκική εξωτερική πολιτική τα έχει βρει σκούρα σε πλείστα μέτωπα. Κατά πρώτο οι τουρκο-αμερικανικές σχέσεις ευρίσκονται σε αδιέξοδο λόγω της υπόθεσης των S-400 που οδήγησε στην αποβολή της Τουρκίας από το πρόγραμμα των F-35, καθώς και στην επιβολή μερικού εμπάργκο στα ανταλλακτικά των αεροσκαφών F-16. Έγινε προσπάθεια να λιώσουν οι πάγοι με τη συνεργασία ΗΠΑ –Τουρκίας στο θέμα του αεροδρομίου της Καμπούλ. Κατέρρευσε όμως, λόγω της ταχείας πτώσης του φιλοαμερικανικού αφγανικού καθεστώτος. Ακολούθησε η αποτυχημένη επίσκεψη Ερντογάν στις ΗΠΑ. Ούτε όμως και με τη Ρωσία οι σχέσεις της Τουρκίας είναι στα καλύτερά τους. Αυτό αναδείχθηκε από την πρόσφατη διάρκειας δυόμισι ωρών συνάντηση Ερντογάν -Πούτιν που δεν απέδωσε κάτι συγκεκριμένο. Το μόνο που πέτυχε ο Ερντογάν ήταν η αναστολή της επίθεσης των δυνάμεων του Άσαντ και των Ρώσων στον θύλακα της Ιντλίμπ. Παράλληλα, υπάρχει μία προσέγγιση των Κούρδων και των Ρώσων και διάλογος με τον Άσαντ ώστε να ικανοποιηθούν τα αιτήματά τους για μερική αυτονομία στα πλαίσια του συριακού κράτους. Τα πράγματα είναι δύσκολα για την Τουρκία και στο προσφυγικό. Αυτό έχει πλέον μετατραπεί σε μπούμερανγκ, καθώς το κλίμα στο εσωτερικό της Τουρκίας είναι από αρνητικό μέχρι και εχθρικό για τους ξένους πρόσφυγες και μετανάστες λόγω και της αρνητικής πορείας της τουρκικής οικονομίας. Η επιδείνωση της οικονομίας με αύξηση του πληθωρισμού και της ανεργίας και η μείωση του ρυθμού ανάπτυξης οδηγεί σε καθοδική πορεία τα δημοσκοπικά ποσοστά τόσο του ΑΚΡ και του ΜΗΡ όσο και του ιδίου του Ερντογάν, μόλις έναν περίπου χρόνο προ των προεδρικών εκλογών του 2023. Οι δε σχέσεις της Τουρκίας με την Ε.Ε. ευρίσκονται σε στασιμότητα. Η περίφημη θετική ατζέντα δεν έγινε κατορθωτή, ώστε να ξαναδώσει ώθηση στην τουρκική οικονομία. Η αναθεωρητική και επιθετική πολιτική της Τουρκίας στην ευρύτερη περιοχή έτυχε αξιοποίησης από την Ελλάδα και την Κ.Δ. και οδήγησε σε αντισυσπειρώσεις με χώρες όπως η Αίγυπτος, τα ΗΑΕ και η Σαουδική Αραβία. Σήμερα βρίσκεται σε εξέλιξη μία έντονη προσπάθεια της Τουρκίας να τα ξαναβρεί με τις χώρες αυτές. Προχώρησε μάλιστα στη συζήτηση σειράς υποχωρήσεων στα θέματα της Μουσουλμανικής Αδελφότητας και της στρατιωτικής της παρουσίας στη Λιβύη.

Στο Κυπριακό με την υιοθέτηση της νέας θέσης για δύο κράτη η Τουρκία έχει παγώσει την όλη διαδικασία. Αυτό τη διευκολύνει στο να μην προχωρήσει σε εδαφικές αναπροσαρμογές που η όποια λύση υποχρεωτικά θα προβλέπει. Έτσι αποφεύγει τις όποιες ενστάσεις του πολύτιμου εταίρου του Ερντογάν του Ντεβλέτ Μπαχτσελί. Επί του παρόντος στα θέματα της ΑΟΖ, λόγω και των ευρωπαϊκών εκκρεμοτήτων, η Τουρκία αρκείται στο να απαντά στις δικές μας κινήσεις με ανάλογες δικές της ή την παρεμπόδιση των δικών μας. Η απουσία γεωτρήσεων έχει ανησυχήσει τους εμπνευστές της Γαλάζιας Πατρίδας, όπως ο ναύαρχος Γιατσί. Στόχος της Τουρκίας είναι να μας στείλει το μήνυμά της ότι δεν θα μπορέσουμε να αξιοποιήσουμε την ΑΟΖ χωρίς τη δική της συναίνεση. Τα δε μικρά και σταδιακά βήματά της στην Αμμόχωστο αποβλέπουν στον εκβιασμό μας, ώστε να αποδεχθούμε τους δικούς της όρους. Σε ό,τι αφορά τις σχέσεις της με την Ελλάδα, η Τουρκία κινείται επιθετικά. Εκεί με τις διάφορες επιστολές Σινιρλίογλου στον ΟΗΕ θέτει επίμονα θέμα αποστρατιωτικοποίησης, αλλά και κυριαρχίας σημαντικών ελληνικών νησιών. Ενδεχομένως, η προσπάθεια αυτή σε συνδυασμό με τη συνεχή έκδοση navtex στην Ανατολική Μεσόγειο αποβλέπει και στο τεστάρισμα της πρόσφατης ελληνογαλλικής συμφωνίας.

Στην παρούσα γεωπολιτική συγκυρία η τουρκική εξωτερική πολιτική ευρίσκεται προ πολλών αδιεξόδων και επιχειρεί με έξυπνες κινήσεις και σχετική ευελιξία να βγει από αυτά. Αν αληθεύουν τα περί νέας παραγγελίας F-16 τότε για ακόμα μία φορά η Τουρκία θα επιβεβαιώσει το ότι όταν βρει τοίχο απέναντι της αναπροσαρμόζει την πολιτική της.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Πέτρου Ζαρούνα

Πέτρος Ζαρούνας: Τελευταία Ενημέρωση