ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

#PoliticsBlog Η ευρωπαϊκή καριέρα του Φούλη και μια «ύποπτη» συνάντηση

= ΠΕΜΠΤΗ 21 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2019 

Του Ονασαγόρα

Του Ονασαγόρα

Mεγάλη μέρα σήμερα για τον Αβέρωφ. Αναμένει πως και πως τα αποτελέσματα της ψηφοφορίας για τους αντιπροέδρους του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ) για να δει εάν θα βρίσκεται τελικά μεταξύ αυτών που θα εκλεγούν. Πιθανή εκλογή του, που δεν θεωρείται απίθανη εξ' όσων ακούω, θα σημάνει και την έναρξη της ευρωπαϊκής του... καριέρας.

Όπως μου έλεγε η Μάνταμ του Φούλη για την εκλογή του εργάστηκαν φιλότιμα αρκετοί συνεργάτες του που τον συνοδεύουν. Μαζί του έχει και τον Νίκαρο ο οποίος επίσης βρίσκεται στο Ζάγκρεμπ. Επιτυχία της ίδιας ομάδας θεωρείται και το ψήφισμα για την Κύπρο που εσπευσμένα κατέθεσε ο ΔΗΣΥ στο συνέδριο του ΕΛΚ και εγκρίθηκε χθες, φανερώνοντας και την ισχύ που έχει το κυπριακό κόμμα στους κόλπους του ευρωπαϊκού κόμματος.

Το ψήφισμα στηρίζει λύση του Κυπριακό στη βάση διζωνικού, δικοινοτικού μοντέλου (αναφέρεται στο ανακοινωθέν η λέξη Ομοσπονδία;) και απορρίπτει οποιαδήποτε εναλλακτική λύση για τη δημιουργία δύο κρατών, όπως προτείνει η Τουρκία. Επιπλέον καταδικάζει τις πρόσφατες ενέργειες της Τουρκίας που υπονομεύουν τις προσπάθειες για επανέναρξη των συνομιλιών και τις σχέσεις καλής γειτονίας με την ΕΕ και καλεί την Τουρκία να σεβαστεί τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας. Ακόμα, ζητά ρητώς τον άμεσο τερματισμό των παράνομων γεωτρήσεων της Τουρκίας στην κυπριακή ΑΟΖ και των προσπαθειών για άνοιγμα της περίκλειστης περιοχής των Βαρωσίων και ζητά την επιστροφή τους στους νόμιμους κατοίκους τους υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών. Ακόμα, υπάρχει και τοποθέτηση κατά του αναχρονιστικού συστήματος των εγγυήσεων και των επεμβατικών δικαιωμάτων οποιουδήποτε ξένου κράτους. Όπως δήλωσε ο Φούλης μετά τη ψηφοφορία στο Κογκρέσο του ΕΛΚ, όπου το ψήφισμα πέρασε ομόφωνα, αυτό θα ενισχύσει και την προσπάθεια του Προέδρου Αναστασιάδη για την τριμερή του Βερολίνου.

Χθες βράδυ στη Λευκωσία, όταν ανακοινώθηκε η ομόφωνη έγκριση του ψηφίσματος, γνωστός πολιτικός σχολίασε: «'Οταν ο Αβέρωφ και μόνο ως υποψήφιος αντιπρόεδρος καταφέρνει να προωθήσει τέτοιο ψήφισμα για την Κύπρο με ομόφωνη έγκριση, τι θα πετύχει εάν με το καλό εκλεγεί;»Τα αποτελέσματα για τους αντιπροέδρους του ΕΛΚ αναμένεται να γίνουν γνωστά σήμερα, γύρω στο μεσημέρι.

Συνάντηση μιας ώρας είχε με τον Τσαβούσογλου ο Ιταλός πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου, Ντέιβιντ Μαρία Σασόλι.Τον δέχθηκε με κάθε επισημότητα στο γραφείο του και τον υποδέχθηκε στο ισόγειο του κτιρίου του Ευρωκοινοβουλίου εφαρμόζοντας το πρωτόκολλο των επίσημων συναντήσεων.

Η ενέργεια του δεν θα προκαλούσε αντιδράσεις εάν δεν υπήρχαν οι αποφάσεις της ΕΕ (15 Ιουλίου και 11 Νοεμβρίου) για κυρώσεις κατά της Τουρκίας λόγω των έκνομων δραστηριοτήτων της στην κυπριακή ΑΟΖ. Μεταξύ των κυρώσεων ήταν και η αναβολή του πολιτικού διαλόγου σε υψηλό επίπεδο με τους Τούρκους αξιωματούχους κάτι που οι άλλοι αξιωματούχοι της ΕΕ τήρησαν.

Απ' όσα μαθαίνω γίνονται ήδη διαβήματα για την ενέργεια του Σασόλι, τα οποία αναμένεται να αυξηθούν. Και αυτό γιατί, ενώ ο Σασόλι υποστήριξε ότι κατά τη συνάντησή του με τον Τσαβούσογλου εξέφρασε την αλληλεγγύη της ΕΕ στην Κύπρο για τις έκνομες ενέργειες της Τουρκίας, ο Τσαβούσογλου τον κατηγόρησε για υποκρισία, υποστηρίζοντας πως στη συνάντησή τους δεν τόλμησε να αναφερθεί καν στο θέμα αυτό...

Πηγή μου στο ΥΠΕΞ αναφέρει πως το θέμα μελετάται και έχουν ληφθεί και αποφάσεις για δράση. Αντιδράσεις αναμένονται και από τους Κύπριους ευρωβουλευτές. Δεν γνωρίζω εάν θα είναι από όλους...

Μπορεί το κατασκοπευτικό μαύρο βαν να έφερε κατά παράδοξο τρόπο, πιο κοντά τον Νίκαρο με τον Άντρο. Ως γνωστόν, αυτό θα είναι η αιτία για να συναντηθούν αύριο. Ταυτόχρονα όμως τον απομακρύνει από άλλους πολιτικούς αρχηγούς. Και δεν είναι μόνο ο Λιλλήκας που αντιδρά αλλά και άλλοι, των οποίων η αντίδραση έχει ήδη φτάσει στον Λόφο. Εκείνο που δεν έχει διευκρινιστεί από την Συμμαχία Πολιτών είναι η αναφορά της πως η συνάντηση του Νίκαρου μόνο με τον Άντρο, είναι «τουλάχιστον ύποπτη».

-Αληθεύει ότι αντιδράσεις για τη χρήση της λέξης «ύποπτη» υπήρξαν και από το ΑΚΕΛ;

Απ' όσα ακούω, δεν αποκλείεται, ακόμα και σήμερα, διευκρινιστική δήλωση για το «τουλάχιστον ύποπτη». 

Σε ο,τι αφορά το μαύρου βαν, ακούω και από την Αστυνομία και από αλλού, πως έχει ακόμα μεγάλο δρόμο μπροστά του...

----------------------------------

*Στο νοητό σταυροδρόμι της εξουσίας της Κύπρου ο Πρόεδρος ξεκινά την ανάβασή του από τον πάτο του πηγαδιού των τειχών στην οδό Ομήρου που διαπερνά τον πολιτικό μας βουλευτικό πολιτισμό εντός του παρηκμασμένου πολυπολιτισμικού κήπου, για να ανέβει με κακουχίες ιερομάρτυρα τον Λόφο της Σεβέρη, ξαποσταίνοντας για λίγο από τα πολεμικά παίγνια υπό το θλιμμένο βλέμμα του υπό απόκρυψη τις νύχτες Κυριάκου Μάτση. Όταν όμως ο λόφος καταληφθεί, είτε συγκυριακά είτε από τακτική μαεστρία, τα λάφυρα είναι μεθυστικά. Τον κατήφορο της επιστροφής στην οδό Ομήρου δεν τον επέλεξε ποτέ κανείς. 

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Ονασαγόρα

Politics Blog: Τελευταία Ενημέρωση