ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

#PoliticsBlog Τι κομίζει τόσο βιαστικά ο Δένδιας;

= ΤΡΙΤΗ 18 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2020

Του Ονασαγόρα

Του Ονασαγόρα

Έκτακτη και εντελώς ξαφνική είναι η επίσκεψη θα έχει σήμερα στη Λευκωσία ο υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας Νίκος Δένδιας. Τι σημαντικό άραγε κομίζει στην Κύπρο που επέλεξε να το μοιραστεί ή εμπιστευτεί δια ζώσης με τον Νίκαρο και τον Νίκο Χριστοδουλίδη; 

Κύριο θέμα στα απογευματινά πηγαδάκια της πρωτεύουσας ήταν χθες η αιφνιδιαστική κάθοδος του Νίκου Δένδια σήμερα στην Κύπρο για ολοήμερη επίσκεψη εργασίας. Η ανακοίνωση της επίσκεψης σήμανε μια σεναριολογία που άρχιζε από τις συνεργασίες της Ελλάδας, Κύπρου με Γαλλία και τις χώρες που συμμετέχουν στις τριμερείς συνεργασίες και κατέληγε σε θεωρίες για την οριοθέτηση της ΑΟΖ μεταξύ Κύπρου και Ελλάδας. Ένα πονεμένο θέμα το οποίο η Λευκωσία συνειδητά αποφεύγει να σχολιάζει και να ανακινεί, αφήνοντας στην Αθήνα τον χρόνο για να το... χωνέψει και να το χειριστεί ανάλογα. 


Η σεναριολογία περί της βαθύτερης αιτίας της έκτακτης επίσκεψης Δένδια ενισχύθηκε από το γεγονός ότι τις προηγούμενες ημέρες οι υπουργοί εξωτερικών Κύπρου και Ελλάδας είχαν συνεχείς τηλεφωνικές επικοινωνίες για συντονισμό και αλληλοενημέρωση για τις επαφές τους. Ιδιαίτερα για τις επαφές που είχαν μετά την έκτακτη τηλεδιάσκεψη των ΥΠΕΞ της ΕΕ την Παρασκευή, ο Δένδιας με τον Αμερικανό ΥΠΕΞ Μάικ Πομπέο και ο Χριστοδουλίδης με τον Αμερικανό υφυπουργό Ντέιβιντ Χέιλ. 


Επιπρόσθετα, η επίσκεψη Δένδια, σε αντίθεση με όλες τις άλλες επισκέψεις ελλαδιτών αξιωματούχων στην Κύπρο δεν ανακοινώθηκε προηγουμένως, και δεν ήταν προγραμματισμένη. Το γεγονός μάλιστα ότι ο Δένδιας έρχεται με 8μελή αντιπροσωπεία για διευρυμένες συνομιλίες σε μια μη προγραμματισμένη επίσκεψη, προκάλεσε επιπλέον απορίες και σχόλια. 


Πηγή μου που γνωρίζει πολλά για πολλούς (όχι, δεν είναι η Διοικήτρια Χρυστάλλα) μου έλεγε χθες πως ακόμα και ο ΥΠΕΞ Χριστοδουλίδης βίωσε μιαν έκπληξη όταν ο Δένδιας του ανέφερε «έρχομαι αύριο αν είναι ΟΚ να τα πούμε και θα είμαστε πολλοί». Το ξέρω ότι μοιάζει με διαφήμιση του Jumbo ο τρόπος που του ανήγγειλε την επίσκεψη αλλά η πηγή λέει πως έτσι (περίπου) έγινε. Με πάσα όμως σοβαρότητα και με την οικειότητα που έχει αναπτυχθεί ανάμεσα στους δύο άνδρες, ιδιαίτερα τους τελευταίους μήνες. Ο Χριστοδουλίδης ασφαλώς του απάντησε «μετά χαράς» και όλα πήραν τον δρόμο τους. Χωρίς περιττές επεξηγήσεις. Όλα θα ειπωθούν σήμερα.

Το πρωί ο Νίκος Δένδιας θα γίνει δεκτός από τον Νίκαρο στη δροσιά του Τροόδους. Στην προεδρική εξοχική κατοικία θα ενημερώσει τον Νίκαρο για όσα σημαντικά κομίζει από την Αθήνα και στη συνέχεια θα συναντηθεί με τον Χριστοδουλίδη και οι αντιπροσωπείες θα αναλάβουν τα υπόλοιπα. Λίγο μετά  το μεσημέρι αναμένεται να μάθουμε, εάν μάθουμε, τα βαθύτερα αίτια της έκτακτης επίσκεψης αφού οι δύο ΥΠΕΞ θα προβούν σε δηλώσεις προς τα ΜΜΕ. 


Το σίγουρο είναι πως στις συνομιλίες που θα έχει ο Δένδιας με τον Νίκαρο και τον Νίκο θα είναι και το θέμα των ευρύτερων προκλήσεων της Τουρκίας. Τόσο στη θάλασσα, την υφαλοκρηπίδα της Ελλάδας και την ΑΟΖ της Κύπρου, με τις Navtex αλλά και εντός της Κύπρου,  με ιδιαίτερη αναφορά στις κινήσεις που γίνονται για την Αμμόχωστο. 


Πολύ γνωστός πολιτικός έλεγε χθες πως η όλη ιστορία του «μυρίζει» συζητήσεις για την οριοθέτηση της ΑΟΖ Κύπρου-Ελλάδας και συσχέτισε την επίσκεψη με αυτήν που έκανε επίσης έκτακτα ο Δένδιας στο Κάιρο και έφυγε με την συμφωνία που χθες εγκρίθηκε από το Αιγυπτιακό κοινοβούλιο και έβγαλε τον Ερντογάν έξω από τα ρούχα του. 

- Λέτε; 


 --------------

*Στο νοητό σταυροδρόμι της εξουσίας της Κύπρου ο Πρόεδρος ξεκινά την ανάβασή του από τον πάτο του πηγαδιού των τειχών στην οδό Ομήρου που διαπερνά τον πολιτικό μας βουλευτικό πολιτισμό εντός του παρηκμασμένου πολυπολιτισμικού κήπου, για να ανέβει με κακουχίες ιερομάρτυρα τον Λόφο της Σεβέρη, ξαποσταίνοντας για λίγο από τα πολεμικά παίγνια υπό το θλιμμένο βλέμμα του υπό απόκρυψη τις νύχτες Κυριάκου Μάτση. Όταν όμως ο λόφος καταληφθεί, είτε συγκυριακά είτε από τακτική μαεστρία, τα λάφυρα είναι μεθυστικά. Τον κατήφορο της επιστροφής στην οδό Ομήρου δεν τον επέλεξε ποτέ κανείς.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Ονασαγόρα

Politics Blog: Τελευταία Ενημέρωση