ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Το αιώνιο μας κόμπλεξ

Του Τάσου Τρύφωνος

Του Τάσου Τρύφωνος

trifonost@sppmedia.com

Έτσι ξαφνικά... ανήμερα Χριστουγέννων (τι ειρωνεία) πεθαίνει ο George Michael και αυτό έγινε η αφορμή να βγουν πάλι με υπερβολή όλα τα χαρακτηριστικά του ασφυκτικού χωριού που είμαστε ως κοινωνία. Κι ενώ μένω άναυδος μη θέλοντας να το πιστέψω ότι το είδωλο της εφηβείας μου κι ένας από τους μεγαλύτερους σταρ, αλλά και πιο ταλαντούχους μουσικούς του κόσμου, έφυγε τόσο άδικα και πρόωρα κάνω ζαπιγκ στα μεγάλα ειδησεογραγικά κανάλια. To CNN διακόπτει συνέχεια για BREAKING NEWS για τον ξαφνικό θάνατο του Greek Cypriot origin George Michael… Έτσι ακριβώς το έλεγε. Του «ελληνοκυπριακής καταγωγής»...  Το Euronews σε συνεχή αφιερώματά του με μίνι βιογραφικό του σούπερ σταρ ανέφερε ότι το πραγματικό του όνομα ήταν Γεώργιος Κυριάκου Παναγιώτου.

Είναι περασμένα μεσάνυχτα. Τηλέφωνο από Λονδίνο. Στην άλλη γραμμή ένας πολύ καλός φίλος δικός μου, αλλά και του πατέρα του George Michael. Μάλιστα είχε μεσολαβήσει μέσω του πατέρα του και μέσα στο 2017 υπήρχε περίπτωση να κάνουμε μια συνέντευξη με τον George Michael. «Πες του φίλου σου να περιμένει λίγο επειδή έχει πάρει πολλά κιλά και δεν βγαίνει δημόσια», του είχε πει ακριβώς πριν από ένα μήνα. «Δεν μπορείς να φανταστείς τι γίνεται τώρα στην Αγγλία », μου λέει αναστατωμένος στη γραμμή. Είναι Χριστούγεννα και όλοι και όλα ασχολούνται με τον θάνατο του George. Τάσο δεν το περίμενα. Επειδή ήταν «δικός μας» και πολύ κοντά στην παροικία, δεν είχαμε καταλάβει ίσως το μέγεθός του τόσα χρόνια.

Το ξημέρωμα με περιμένει εμένα ένα σοκ. Μπαίνω στα social media για να διαπιστώσω για ακόμη μια φορά το κόμπλεξ που φέρουμε ως λαός. Λόγω μεγέθους; Λόγω της κατάστασής μας; Λόγω της έλλειψης παιδείας και κουλτούρας μας; Ίσως ένας συνδυασμός των πιο πάνω. Σύμφωνα λοιπόν με τους «ειδικούς»του πληκτρολογίου «σιγά μωρέ τον καλλιτέχνη», «και τι έκανε ο George Michael για την Κύπρο;» και σύμφωνα με κάποιον συγκεκριμένο που μέχρι πρότινος θεωρούσα μορφωμένο άνθρωπο «γιατί να δώσουμε το όνομά του σε δρόμο, αφού ήταν ένας χασικλής και ομοφυλόφιλος και δεν έκανε τίποτα για την Κύπρο το 1974» (αυτό το είπε από τηλεοράσεως μάλιστα, θαυμάστε επίπεδο). Ακούστε λογική και επιχείρημα. Δεν βρίσκεται η ίσια μας. Λες και για τον Γιώργο Νταλάρα που έκανε όσα έκανε για την Κύπρο δεν τον βγάλαμε «στη μούττη του σσιηπέτου» για να το πω κυπριακά. Για όλους θα βρούμε να πούμε κάτι. Γιατί έτσι είμαστε. Έτσι μάθαμε. Κοινωνία του χωριού. 

Βλέπω κάτι παρόμοιο σε ανάρτηση φίλου , πολιτικού προσώπου. Λόγω της φιλίας μας παίρνω το θάρρος και του
στέλνω μήνυμα στο κινητό του (ανέκαθεν δεν ήμουν φαν των δημόσιων ξεκατινιασμάτων στα social media). «Αγαπητέ φίλε χρόνια πολλά. Είδα την ανάρτησή σου για τον θάνατο του Τζωρτζ Μαικλ και θέλω να σου πω ότι είναι ατυχής. Βοηθούσε πολύ κόσμο και Κύπριους της Αγγλίας ανώνυμα ειδικά σε θέματα υγείας. Επίσης έλεγε ότι είναι Κύπριος...εμένα προσωπικά μου το είπε σε άπταιστα κυπριακά το 2004 όταν τον συνάντησα για συνέντευξη «είμαι που το Πατρίτσι Αμμοχώστου»... Δεν αρέσει σε όλους, ξέρεις, να διαφημίζουν το τι κάνουν»... Θα μπορούσα να προσθέσω «δεν ήταν πολιτικός για να προσπαθεί να εκμεταλευτεί το κάθετι για προσωπική του προβολή ή δεν είχε ανάγκη να αποδείξει κάτι σε κανένα. Μόνο με το όνομά του διαφήμιζε την ιδιαίτερη πατρίδα του πατέρα του. Μόνο το ότι τα μεγαλύτερα ΜΜΕ και stars του κόσμου τον αποχαιρέτησαν με τον χαρακτηρισμό LEGEND λέει πολλά.

Ό,τι και να λέμε εμείς, ο George Michael γράφτηκε στην ιστορία όχι μόνο γιατί ήταν ένας πολύς ταλαντούχος καλλιτέχνης αλλά γιατί ήταν πρωτοπόρος, οραματιστής, καινοτόμος και τολμηρός. Ήθελε πολλά κιλά «μπαλάκια» για να μην καλυφθεί πίσω από δημοσιοσχετίστικα κολπάκια και να παραδεχτεί την αλήθεια του δημοσίως και να δηλώνει από τηλεοράσεως «δεν θέλω να αγοράζουν τη μουσική μου ομοφοβικοί». Το τεράστιο φιλανθρωπικό του έργο έρχεται και αυτό στην επιφάνεια μετά θάνατον. Όπως πρέπει να γίνεται σε αξιοπρεπείς ανθρώπους. Δεν διαφημίζουν το φιλανθρωπικό τους έργο εν ζωή. Για τους περισσότερους μας δεν έχει σημασία αν ο George Michael ήταν ελληνοκυπριακής καταγωγής ή όχι. Αν το έλεγε ή όχι. Αν το έκρυβε ή αν το διαφήμιζε. Ήταν ένα κομμάτι της παιδικής και εφηβικής μας αλήθειας και «πατρίδα είναι η παιδική μας ηλικία». Όσο για τις αντιδράσεις και τα κακεντρεχή σχόλια... Δεν μας είχε ανάγκη ο George Michael και αυτό πειράζει και ενοχλεί το «χωριό». Τhank you for the music, George…

 

 


σ