ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Enough Syria

Του Τάσου Τρύφωνος

Του Τάσου Τρύφωνος

trifonost@sppmedia.com

Η Συρία είναι μια γειτονική μας χώρα, η οποία εδώ και δεκαετίες ήταν η πεμπτουσία αυτού που λέμε «Αραβική δημοκρατία» αφού από το 1971 μέχρι το 2000 τη χώρα κυβερνούσε ο Χαφέζ Αλ Άσαντ με «σιδερένια πυγμή». Τον διαδέχθηκε «δημοκρατικά» ο γιoς του, σημερινός Πρόεδρος Μπασάρ Αλ Άσαντ, ο οποίος φιλοδοξούσε να συνεχίσει την εξουσία του πατέρα του, αναίμακτα και χωρίς προβλήματα.

Με την Αραβική Άνοιξη που ξεκίνησε το 2010 υποτίθεται τυχαία από την Τύνιδα μετά από την αυτοπυρπόληση ενός μικροπωλητή έξω από ένα αστυνομικό σταθμό μετά από ένα μικροεπεισόδιο με μια αστυνομικό, οι Αμερικανοί επί κυβερνήσεως Ομπάμα και υπουργό εξωτερικών την Χίλαρι Κλίντον έσπειραν άνεμους και θερίζουν ακόμα θύελλες.

Δυστυχώς όμως αυτές τις «θύελλες» έγιναν ατελείωτο τεράστιο τσουνάμι που έχουν νιώσει στο πετσί τους εκατομμύρια δυστυχισμένοι άνθρωποι στη Συρία αλλά και ολόκληρη η Ευρώπη, η οποία πολιτικά, οικονομικά και στον κοινωνικό της ιστό έχει επηρεαστεί τα μέγιστα από τα συνεπακόλουθα αυτών των πράξεων και πολιτικών.

Η Ευρώπη σήμερα δεν θα ήταν σ αυτό το σημείο αν δεν ξεσπούσε η «Αραβική Άνοιξη». Η ανεύθυνη πολιτική των ΗΠΑ και των συμμάχων τους για απομάκρυνση των παραδοσιακών ηγετών-δικτατόρων ή λιγότερων δημοκρατικών έστω ηγετών διαφόρων αραβικών κρατών που επηρεάστηκαν όπως η Λιβύη και η Αίγυπτος έγινε προφανώς χωρίς καλή μελέτη ή προετοιμασία και άνοιξε τον ασκό του Αιόλου. Η άνοδος της ακροδεξιάς, του εθνικισμού και της ξενοφοβίας στην Ευρώπη είναι συνέπειες αυτής της αποτυχημένης πολιτικής και επιλογής, τις οποίες δυστυχώς Σαρκοζί, Μέρκελ και Κάμερον έβλεπαν απαθείς ή υποστήριζαν.

Στη Συρία όμως το πράγμα έχει ξεφύγει και δυστυχώς από το 2011, έχουν περάσει επτά ολόκληρα χρόνια και η χώρα έχει ρημαχτεί συθέμελα. Μόνο ερείπια. Θυμίζει παλιές φωτογραφίες και εικόνες της ισοπεδωμένης Ευρώπης μετά τον δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο. Είναι αδιανόητο η διεθνής κοινότητα να επιτρέπει να συνεχίζεται ακόμη αυτό το μακελειό εν έτει 2018.

Όλοι εναντίον όλων. Ο συριακός εμφύλιος είναι ίσως το πιο πολύπλοκο παζλ σύγκρουσης γεωστρατηγικών συμφερόντων και συμμαχιών στην ιστορία. Μια χώρα των 18 και κάτι εκατομμυρίων, μόλις 100 χιλιόμετρα από τις ακτές μας, καταστρέφεται ολοσχερώς κάτω από τη παγερή αδιαφορία της σημερινής εξελιγμένης smart και hi-tech διεθνούς κοινότητας. Εκατομμύρια έχουν φύγει πρόσφυγες στην Ευρώπη για να σωθούν και αντιμετωπίζουν την εχθρότητα και την καχυποψία των «εξελιγμένων» Ευρωπαίων.

Φυσικά στα social media, συμπαραστεκόμαστε με τα likes και τα shares. Μην τους δούμε όμως μπροστά μας. Μην μα ταράξουν την ησυχία μας ή τη ρουτίνα μας στη γειτονιά, την πόλη ή το χωριό μας. Κι όλα αυτά ακριβώς απέναντί μας. Δεν είναι καθόλου μακριά η Συρία και όλα αυτά που συμβαίνουν. Μπορεί να φαίνονται μακριά όταν τα παρακολουθεί κάποιος από την τηλεόραση αλλά ειδικά για εμάς τους Κύπριους είναι η «πίσω αυλή» μας. Η διαμάχη και ο ανταγωνισμός για το ποιος θα επικρατήσει στη Συρία δεν λέει να δώσει τέλος σε αυτό που ο ΟΗΕ έχει χαρακτηρίσει «κόλαση επί της γης». Οι Αμερικάνοι και οι Δυτικοί, θέλουν να διώξουν τον Άσαντ για να «ξεκολλήσει» από τη Ρωσία.

Ο Πούτιν θέλει να κάνει επίδειξη ισχύος και να δείξει στους Αμερικανούς ότι «εδώ κάνω κουμάντο εγώ». Οι Τούρκοι θέλουν να διασφαλίσουν ότι δεν θα γίνει ανεξάρτητο κουρδικό κράτος, κάτι που ευνοούν οι σύμμαχοι τους στο ΝΑΤΟ Αμερικανοί αλλά τους ενθαρρύνουν οι Ρώσοι να μπουκάρουν στο Αφρίν. Οι Κούρδοι πολεμούσαν εναντίον του Άσαντ αλλά τώρα μαζί με τον στρατό του Άσαντ πολεμούν τους Τούρκους. Το Ιράν επίσης να παίζει τα δικά του παιχνίδια γιατί είναι ένας μεγάλος παίκτης στην περιοχή, ενώ οι Γάλλοι θεωρούν ότι είναι η ευκαιρία τους να επανέλθουν στην περιοχή. Μύλος η κατάσταση και καθημερινά όλοι συγκλονιζόμαστε, σοκαριζόμαστε και γράφουμε στις παλάμες μας ENOUGH SYRIA όπως προστάζει η νέα καμπάνια ευαισθητοποίησης στα social media. Έβλεπα τη φωτογραφία με το παιδάκι που ενστικτωδώς αγκάλιαζε τη μικρότερη αδελφή του για να την προστατέψει από τις βόμβες… Άχ ρε μεγάλε Γκάτσο πόσο σοφός ήσουν όταν έγραφες… «Καληνύχτα Κεμάλ, αυτός ο κόσμος δεν θα αλλάξει ποτέ»…

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
X