ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Το σύγχρονο φακέλωμα

Του Τάσου Τρύφωνος

Του Τάσου Τρύφωνος

trifonost@sppmedia.com

Θυμάστε όσοι είμαστε/είστε γεννημένοι/ες πριν από το 1990 τους αγώνες και τη γενική κατακραυγή σε Κύπρο και Ελλάδα απέναντι στο φακέλωμα; Ήταν ένα θέμα της κοινωνίας και στις δύο χώρες που προκαλούσε πολλές εντάσεις στην πολιτική ζωή. Ο Ανδρέας Παπανδρέου το είχε αναγάγει σε μια από τις «σημαίες» της πολιτικής του «αλλαγής». Άλλωστε το φακέλωμα μετά το τέλος του εμφυλίου πολέμου στην Ελλάδα ήταν μια συνήθης πολιτική που ακολουθήθηκε από τις δεξιές κυβερνήσεις και όχι μόνο.

Ο σκοπός του ήταν η απομόνωση του κομμουνιστικού κινδύνου και φυσικά τα μεγαλύτερα θύματα ήταν οι αριστεροί. Σε πολλές συνεντεύξεις πολλοί σημαντικοί σήμερα καλλιτέχνες και προσωπικότητες μου διηγήθηκαν πόσο ταλαιπωρήθηκαν από το φακέλωμα στην Ελλάδα. Ο Κώστας Καζάκος π.χ. και ο Κώστας Βουτσάς υπήρξαν στιγματισμένοι από τα νιάτα τους λόγω των γονιών τους και της αριστερής τους ιδεολογίας και δεν είχαν το δικαίωμα να δώσουν εξετάσεις σε πανεπιστήμια στην Ελλάδα. Η αρχή για ξήλωμα του φακελώματος έγινε όντως μετά την ανάληψη της πρωθυπουργίας από τον Ανδρέα Παπανδρέου το 1981. Στην Κύπρο απ’ ό,τι θυμάμαι το φακέλωμα έπαιξε πολύ στην προεκλογική του ’88 με τον Γιώργο Βασιλείου να μιλάει για την κατάργησή του.

Το τότε φακέλωμα αφορούσε κοινωνικά φρονήματα, ιδεολογία, πολιτικά πιστεύω και διάφορες πληροφορίες προσωπικών δεδομένων. Γιατί τα γράφω όλα αυτά; Για να θυμηθούμε πόσο εύκολα τα ξεχάσαμε όλα αυτά μετά την επέλαση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης. Τώρα πλέον δεν υφίσταται το φακέλωμα αλλά το αυτοφακέλωμα μέσω των social media. Από το 2008 που ξεκίνησε το Facebook πολλοί απορούσαν πώς ο σύγχρονος άνθρωπος λίγο μετά που νίκησε το φακέλωμα θα το έκανε οικειοθελώς και μάλιστα με μεγαλύτερες προεκτάσεις. Τώρα δεν μιλάμε μόνο για πολιτικά φρονήματα αλλά για ένα πραγματικό «μεγάλο αδελφό».

Ούτε ο Όρσον Γουέλς δεν θα μπορούσε να το φανταστεί. Δεν ξέρω εάν τα πρόσφατα γεγονότα με το Facebook-gate αλλάξουν τα πράγματα και οι χρήστες των social media αντιδράσουν. Η εταιρεία Cambridge analytica παραδέχτηκε ότι χρησιμοποιούσε τα προσωπικά δεδομένα εκατομμυρίων χρηστών με τέτοιο τρόπο ώστε να τους επηρεάσει υπέρ του Τραμπ στις αμερικανικές εκλογές. Ο επικεφαλής της εταιρίας Στηβ Μπάνον ήταν ταυτόχρονα και σύμβουλος του Αμερικάνου Προέδρου όταν ήταν ακόμη υποψήφιος. Αυτό γινόταν μέσα από την εφαρμογή thisisyourdigitalife με σκοπό να ενισχύσει την καμπάνια του σημερινού Προέδρου.

Η πρόσφατη εμφάνιση του Μαρκ Ζουγκεμπεργκ στο αμερικανικό κογκρέσο αλλά και η καμπάνια διαφόρων σταρ που ξεκίνησαν καμπάνια για εγκατάλειψη του Facebook έριξαν την αξία του στο χρηματιστήριο και άνοιξαν μια μεγάλη ρωγμή στην «παντοδυναμία» των μέσων κοινωνικής δικτύωσης. Μήπως παρακολουθούμε την απαρχή της προσπάθειας να τιθασευτεί όλη αυτή η ασυδοσία έκθεσης προσωπικών δεδομένων και πληροφοριών στο διαδίκτυο. Πώς φτάσαμε από τους αγώνες εναντίον του φακελώματος στη μανία ανεβάσματος οικειοθελώς κάθε προσωπικής μας στιγμής και πληροφορίας στα προφίλ μας; Θα «διορθωθεί» το όλο φαινόμενο ή θα ξεχαστεί σύντομα μπροστά σε κάτι νέο που θα ξεπηδήσει μέσα από την τεχνολογία;

 

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Σχόλια αναγνωστών

#PoliticsBlog Γιατί τα άλλαξε ο Άντρος για τον γενικό ελεγκτή;

«Προφανώς ο Τσσκ Νόρις τον απείλησε ότι θα βγάλει στην φόρα τα δάνεια του Ακελ στα συνεργατικά....»
Αρμαγεδών  |  11:34

Αγία Σοφία: Ένα αιώνιο πολιτικό σχέδιο

«Εν τω μεταξύ η δύση και η Ρωσσία σφυρούν αφιάφορα....»
Αρμαγεδών  |  08:48

Αρμόδιον ζητώ!

«Και ο κτίστης θα ηθελε ( μπορεί και είναι) καλλιτέχνης, όπως και πολλοί άλλοι ιδιώτες... βασικά όλοι ...»
Αρμαγεδών  |  20:40
X