ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Κουβαδάκια στην άμμο

Του Χρίστου Ζαβού

Του Χρίστου Ζαβού

Ρόμβος, τετράγωνα, ορθογώνια και «τρίγωνα κάλαντα μες τη γειτονιά». Μπούχτισε ο Ομονοιάτης με την γεωμετρία του Άγγλου και δεν έχει και άδικο.  Δεν είναι φυσικά το πρόβλημα γεωμετρικό έχει να κάνει με την όλη κατάσταση.

Πριν αναφερθούμε στο περιβόητο «ρόμβο Κάρβερ» ας πούμε μερικές αλήθειες. Η φετινή Ομόνοια πάσχει από ποιότητα στις μονάδες της. Ας μην κατονομάσουμε παίκτες γιατί τρέχουν οι αγωνιστικές υποχρεώσεις. Κάποιοι όμως εξ αυτών δείχνουν να μην έχουν θέση σε καμία από τις υπόλοιπες τέσσερις.

Γενικώς ως σύνολο φαίνεται να μειονεκτεί σε σχέση με τις άλλες ανταγωνίστριες. Και ευτυχώς που υπάρχει αυτή η πράσινη βαριά φανέλα αλλά και ο κόσμος της ομάδας. Διαφορετικά το πρόβλημα θα ήταν πολύ μεγαλύτερο.

Και δεν φτάνει αυτό, υπάρχει ένα σχετικό μπέρδεμα για το ποιος και γιατί..

Εξηγούμαι. Έχουμε φτάσει σχεδόν στα μέσα του Φεβρουαρίου και ακόμη την ομάδα συνοδεύουν ένα σωρό ερωτηματικά.

Είναι ο ρόμβος το κατάλληλο σύστημα; Ποιος είναι πιο ικανός για τον άσσο, Παναγή ή Κρέσιτς; Μπορεί ο Χριστοφή να πάρει την ομάδα στις πλάτες του; Θ’ ανέβει η απόδοση του Κλέιτον; Υπάρχουν εναλλακτικές λύσεις στα άκρα της επίθεσης; Είναι ικανός ο Νασιμέντο να αγωνίζεται στην Ομόνοια; Ο Βύντρα είναι στυλοβάτης στην άμυνα; Υπάρχει κανά πλάνο που να ανεξαρτητοποιεί το σύνολο από το σκοράρισμα του Ντερμπισάιαρ; Πόσο ταιριάζουν ο  Άγγλος και ο Σιέρινταν στην επίθεση;  Θα βοηθήσουν οι Αζίζ και Μπρεέβελντ; Τελικά ο Μαρκάσα μπορεί να τα κάνει όλα μες στο γήπεδο;

Από τα πιο πάνω κάποια ερωτήματα έχουν απαντηθεί. Ας μην όμως επικεντρωθούμε σ’ αυτά γιατί οι αγωνιστικές υποχρεώσεις είναι συνεχόμενες.

Ας μιλήσουμε για τον περιβόητο ρόμβο. Κατ’ αρχήν  ακόμη και οι ειδικοί των ειδικών έχουν να λένε ότι είναι ένα σύστημα που δύσκολα εφαρμόζεται εξαιτίας  των πολλών απαιτήσεων που έχει από  τον κάθε παίκτη. Επί τούτου δύσκολα οι προπονητές το υιοθετούν  αφού χρειάζεται συγκεκριμένο υλικό με συγκεκριμένα αγωνιστικά χαρακτηριστικά.  Το έκανε με τεράστια επιτυχία ο Αντζελότι στη Μίλαν αλλά είχε Γκατούζο, Ζεέρντοφ, Κακά, Πίρλο και Ρούι Κόστα. Και πρόσεξε Καφού δεξί μπακ και Μαλντίνι αριστερά(!!!).  Όπως και να το κάνουμε μια διαφορά έχει.

Ας το πάμε τώρα στον Κάρβερ έτσι όπως το χειρίστηκε με την ΑΕΚ.  Ο ρόμβος χρειάζεται δύο επιθετικογενή μπακ. Είναι ο Καρλίτος τέτοιος;  Ακόμη και ο Σοϊλέδης που είναι καλός στην επίθεση πόσο καλός είναι στην άμυνα;

Έχουν να λένε ότι το συγκεκριμένο σύστημα εξασφαλίζει την αμυντική συνοχή στο χώρο του άξονα αφού ο αμυντικός χαφ λειτουργεί ως τρίτο στόπερ, μπροστά από τους δύο, παίρνοντας παράλληλά βοήθειες από τον επιτελικό  και τους εσωτερικούς μέσους.
Απέναντι στους τρεις της ΑΕΚ, Λαμπάν, Λαρένα και Γκαρίδο πόσο οχυρωμένος ήταν ο Μπρέεβελντ; Και ποιες ήταν οι βοήθειες που έπαιρνε από τον Κλέιτον;

Αμ στα φτερά; Με τους Γκαρίδο και Ορτίθ να πλαγιοκοπούν έχοντας τη βοήθεια των εσωτερικών χαφ και των δύο προωθημένων (Τρισκόφσκι, Φλοριάν) ποιο ήταν το σύστημα αναχαίτισης αφού οι Μαρκάσα και Τουρέ προσπαθούσαν να εξισορροπήσουν στον άξονα το αριθμητικό πλεονέκτημα των αντιπάλων.

Επιθετικά μιλώντας,  με τους δύο ακραίους του ρόμβου πόσες πιθανότητες είχαν να επιτεθούν απέναντι σε μια ΑΕΚ που ήταν απλωμένη ιδανικά στον χώρο. Δηλαδή ο Μαρκάσα για παράδειγμα τρέχει να καλύψει στον άξονα, πόσο να επιτεθεί από τα άκρα;  Το ίδιο και ο Τουρέ.

Το κυριότερο δε, ο ρόμβος επιθετικά χρειάζεται ένα δεκάρι με γερά πνευμόνια που θα συνδέει τα χαφ με τους δύο προωθημένους. Μπορεί ο Κλέιτον να κάνει τέτοιο πράγμα; Και αν μπορεί, τον είδες χθες στο «Αρένα» να το κάνει;

Μπορούμε να πούμε πολύ περισσότερα πράγματα και να μην μπλέξουμε με την γεωμετρία περισσότερο. Η Ομόνοια έχει κτυπητές αδυναμίες τις οποίες τονώνει ο ίδιος ο προπονητής με το σύστημα που επιλέγει.

Ο ρόμβος χρειάζεται συγκεκριμένο υλικό. Η Ομόνοια δεν το έχει. Και αν το έκανε με επιτυχία, το έκανε απέναντι σε ομάδες που και η πράσινη φανέλα το κάνει από μόνη της, είτε με ρόμβο, είτε με παραλληλόγραμμο.

Στα ντέρμπι, με τις υπόλοιπες δηλαδή τις τέσσερις ομάδες δεν μπορεί να εφαρμοστεί και εύκολα καταλαβαίνει κανείς από τα στατιστικά. Ήττα από την ΑΕΛ στο Τσίρειο, ήττα από τον ΑΠΟΕΛ, δύο ήττες από τον Απόλλωνα, συντριβή χθες από την ΑΕΚ… και έκανες  μια νίκη πάνω στους Σκαλιώτες στο Α γύρο. Πως σου φαίνεται το στατιστικό;

Ο ρόμβος είναι καλός για τα παιδιά που προσπαθούν στο νηπιαγωγείο να μάθουν τα σχήματα.

Καλό είναι δηλαδή το παιγνίδι και η ψυχαγωγία, αλλά πλέον τα πράγματα έχουν σοβαρέψει. Και άμα δεν σοβαρευτείς, τότε οι άλλοι θα προχωρούν και εσύ θα παίζεις με τα κουβαδάκια στην άμμο.

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Χρίστου Ζαβού

Χρίστος Ζαβός: Τελευταία Ενημέρωση