ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
Τελευταία Ενημέρωση: 13:20
 

Κατευθυνόμενα ή ανικανότητα;

Του Χρίστου Ζαβού

Του Χρίστου Ζαβού

Στην εποχή της επικοινωνίας υπάρχουν δημοσκοπήσεις που κατεβάζουν ή ανεβάζουν κυβερνήσεις. Ή αν θες αποτελούν εργαλείο για άσκησης πολιτικής από τον όποιο εμπλεκόμενο. Οι δε έρευνες, επιστημονικές ή μη, κατευθύνουν σε μεγάλο βαθμό την ίδια την κοινωνία όταν τα συμπεράσματά τους γίνονται αντικείμενο μελέτης από τους ενδιαφερόμενους ή ειδικούς.

Μόλις πριν από λίγες μέρες δημοσιοποιήθηκαν τα αποτελέσματα έρευνας που εκπόνησε το Πανεπιστήμιο Κύπρου και είχε ως βασικό αντικείμενο το κυπριακό ποδόσφαιρο.

Ανεξαρτήτως του πόσο έγκυρη μπορεί να είναι και ποια είναι τα επιστημονικά δεδομένα που χρησιμοποιήθηκαν, η έρευνα απασχόλησε την κοινή γνώμη, κυρίως την ποδοσφαιρική. Δυστυχώς για ακόμη μία φορά αποδεικνύεται ότι τούτος ο λαός έχει ένα θέμα με το πώς προσεγγίζει την κατάσταση, πώς την αναλύει και πώς καταλήγει στην ουσία του θέματος.

Οι δε οπαδοί αγνοώντας πολύ πιο σοβαρά θέματα, ξεκίνησαν τη γνωστή κόντρα για το ποια ομάδα έχει ή δεν έχει τους περισσότερους, ενώ κάποιοι άλλοι επέλεγαν τα αποτελέσματα α λα καρτ αναλόγως τι τους βόλευε για να ισχυροποιήσουν το επιχειρήματά τους. Με λίγα λόγια, η σοβαρότητα στη συζήτηση είναι παντελώς εξαφανισμένη. Αυτά για τον κόσμο. Όσον αφορά δε, το πώς ασχολήθηκαν με την έρευνα η συντριπτική πλειοψηφία των ΜΜΕ ήταν επιεικώς γελοία. Θα μπορούσα να γράψω εγκληματική, κατευθυνόμενη ή παντελώς αστοιχείωτη.

Απ’ όλα τα συμπεράσματα της έρευνας το πιο σοβαρό, εις το οποίο δεν δόθηκε καμία σημασία είναι το απλό. Ότι δηλαδή το 95% των συμμετεχόντων απάντησε θετικά στην ερώτηση εάν πιστεύει κατά πόσο υπάρχουν στημένα παιχνίδια στη βραχονησίδα. Αντί αυτού, οι περισσότεροι ασχολήθηκαν με έναν τρόπο που μοιάζει σχεδόν κατευθυνόμενος, αφού επέλεξαν ν’ αναδείξουν τη συναίνεση των οπαδών για την έκδοση κάρτας φιλάθλου. Δεν λέω, επίσης, ένα σοβαρό θέμα που αφορά άμα θες και την επικαιρότητα, αφού υπάρχει μια επικοινωνιακή πολιτική εκ μέρους του ΚΟΑ στο να περάσει την ορθότητα του εν λόγω μέτρου.

Στη ζυγαριά όμως της λογικής τα στημένα ματς είναι μακράν πιο σοβαρό θέμα από το οτιδήποτε. Μη σου πω κιόλας ότι αποτελεί μήτρα της βίας στα γήπεδα, την οποία θέλουν να καταπολεμήσουν διά της κάρτας. Τι είπαμε; Ορθολογισμός; Ξέχνα το…

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Χρίστου Ζαβού

Σχόλια αναγνωστών

Πέντε μνηστήρες για αγορά ΜΕΔ 4 δισ.

«Γειά σου, Συμπλήρωμα της εποχής σε όλους σας, κάνουν το νέο έτος μετράνε και τα όνειρά σας γίνονται ...»
Martin Laura  |  12:51

Μάχη μέχρι την υστάτη για αλλαγές στο ψήφισμα

«Αντί να μεμψιμοιρούμε για την νέα εξέλιξη, θα μπορούσαμε να αδράξουμε την ευκαιρία και να υποβάλουμε ...»
YIANNOULIS  |  11:47

Ακιντζί: Στο Βερολίνο προέκυψε νέα ευκαιρία για λύση

«Λετε να ειναι τοσο βλακες οι ελληνοκυπριοι που θα παραδωσουν τα ενεργειακα κοιτασματα στους τουρκους ...»
Ντόμπρος Kελαήδης  |  23:33

«Η Τουρκία βρίσκεται στο «8» και ασχολούμαστε εάν υπάρχει διγλωσσία Προεδρικού-ΥΠΕΞ»

«Πότε πάει σπίτι του ο άνθρωπος που είχε ως ύψιστο καθήκον του την πραστασία των οικονομικών της οικογένειας ...»
ΑΚΑ  |  11:07

Χρίστος Ζαβός: Τελευταία Ενημέρωση

X