ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Μπουχτίσαμε

Του Χρίστου Ζαβού

Του Χρίστου Ζαβού

Ρε παιδί μου έχουμε ξεμείνει εντελώς από άτομα. Από εκείνες τις προσωπικότητες που θα εμπνεύσουν, που ξεχωρίζουν, που διαθέτουν ένα άλλο κώδικα αξιών που δεν περιλαμβάνει σώνει και καλά το χρήμα ή την εξουσία. Ακριβώς τούτα τα δύο στοιχεία είναι που έφθειραν όσο δεν πάει άλλο την κοινωνία μας. Και είναι τόσο βαθιά ριζωμένα που ακριβώς αυτά αναδεικνύονται κιόλας.

Βλέπεις δηλαδή τύπους που κάνουν κουμάντο ακόμη και στο χώρο του ποδοσφαίρου, που το μόνο που διαθέτουν είναι ακριβώς, είτε χρήμα, είτε εξουσία. Τίποτα άλλο πραγματικά δεν έχουν να σου προσφέρουν και τους τρως και συνέχεια στη μάπα αφού τους προβάλουν ωσάν και είναι οι σημαίνουσες προσωπικότητες. Μπουχτίσαμε.

Ο ένας βγαίνει λέει από την υπό κράτηση και χωρίς να δείχνει ίχνος ταπεινότητας προτρέπει τα μίντια με τι να ασχοληθούν. Και άτομα γύρω του να τον αποθεώνουν… ότι να ’ναι.

Ο άλλος χρόνια τώρα στο κουρμπέτι κεντρική φιγούρα στο κυπριακό ποδόσφαιρο της χειρότερης εποχής του, παίρνει επανειλημμένα τον δημόσιο λόγο και προτείνει λύσεις του τύπου ν’ αυξηθούν οι ομάδες. Και μ’ ένα στόμφο που σε κάνει ν’ αναρωτιέσαι γενικώς δηλαδή για το πώς ο καθένας αξιολογεί τον εαυτό του.

Δεν είναι όμως τυχαία όλα. Είναι η κοινωνία τέτοια που αναδεικνύει ακριβώς τέτοιες νοοτροπίες ή και άτομα. Δεν υπάρχουν ενδιαφέρουσες προσωπικότητες που εκπέμπουν σεβασμό και περιμένεις ν’ ακούσεις τι έχουν να πουν.
Γενικώς δεν γνωρίζω και μπορεί και να είναι το ποδόσφαιρο, καθρέφτης της κοινωνίας αλλά το είδωλο μέσα απ’ αυτό μοιάζει μ’ ένα κακάσχημο τέρας.

Χωρίς ενδιαφέρον, χωρίς περιεχόμενο, χωρίς ηθική και σοφία, χωρίς να νοιάζεται για το συλλογικό καλό, χωρίς καλαισθησία… έχουν γενικώς πονέσει τα μάτια και τα μυαλά γενικότερα. Φοβερά λυπηρό συμπέρασμα… ότι για να διακριθεί κανείς σε μια τέτοια κοινωνία, την κυπριακή, δεν χρειάζεται ούτε η γνώση, ούτε η αξία, ούτε η αρτιότητα, ούτε καν η ειδίκευση αλλά ο καθένας που κάνει παρέα με τον υπόκοσμο ή με τα κόμματα (δεν έχει και πολύ διαφορά πια) και διαθέτει χρήματα. 

Αυτά και μόνα τους αρκούν… με την καλλιέργεια όμως της ψυχής δεν έχουν σχέση. Γι’ αυτό και έγινε μαύρη και άραχνη των περισσοτέρων μας…

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Χρίστου Ζαβού

Χρίστος Ζαβός: Τελευταία Ενημέρωση