ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Ένας οδοστρωτήρας που ονομάζεται Ιωάννης Κασουλίδης

Ο ίδιος έχει επανέλθει στον πολιτικό στίβο ανανεωμένος και έτοιμος να τοποθετείται ευθαρσώς, χωρίς να χαϊδεύει αφτιά με πατριωτικές κορώνες

ΙΑΝΟΣ

ΙΑΝΟΣ

Η περίπτωση Παμπορίδη

Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον διάβασαν στην Πινδάρου τη συνέντευξη του Γιώργου Παμπορίδη, την περασμένη Κυριακή στην «Καθημερινή». Πέραν των όσων ανέφερε ο πρώην υπουργός Υγείας, για τα τεκταινόμενα στον Συναγερμό αλλά και τους λόγους που έφυγε από το κόμμα, άρχισαν να ανησυχούν με το ενδεχόμενο καθόδου του στις προεδρικές εκλογές. Όπως λένε, έχει πολιτικό αφήγημα και ξεκάθαρο πολιτικό λόγο, που ενδεχομένως να φέρει σε δύσκολη θέση τον Συναγερμό. Ν’ αλλάξει συνεπώς την ατζέντα της συζήτησης στις προεδρικές εκλογές, αλλά και να τριχοτομήσει όπως όλα δείχνουν το κόμμα. «Όπως πάμε θα έχουμε τον ίδιο φόβο που είχαμε το 2008» εξηγούσαν μάλιστα στελέχη. Όχι για την τριχοτόμηση, αλλά για τον φόβο να μείνει ο ΔΗΣΥ εκτός του β΄ γύρου. Ιδιαίτερη βεβαίως αίσθηση έκανε και το γεγονός ότι κανένα ΜΜΕ δεν έσπευσε να κάνει ένα followup, στη συνέντευξη Παμπορίδη και να τον βγάλει να τοποθετηθεί για το ενδιαφέρον του. Ιδιαίτερα τα μέσα που έσπευσαν κατά τα άλλα να δημοσιοποιήσουν την παρουσία του, εκ μέρους του προέδρου της Δημοκρατίας, στο μνημόσυνο του Γρίβα.

Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον, πάντως, διάβασαν τη συνέντευξη και κυρίως όσα είχε να πει για την παρουσία του στο μνημόσυνο του Γρίβα, τα στελέχη του ΑΚΕΛ. Όπως γνωρίζει η στήλη, η συντριπτική πλειοψηφία της γραμματείας του ΑΚΕΛ, αλλά και του Πολιτικού Γραφείου του κόμματος, βλέπουν πλέον θετικά το ενδεχόμενο Παμπορίδη. Όχι γιατί τον έχουν ερωτευτεί όπως εξηγούν, αλλά γιατί είναι το πρόσωπο το οποίο μπορεί να σταθεί απέναντι στον ΔΗΣΥ, να διασκεδάσει τις ανησυχίες μιας μεγάλης πλειοψηφίας για τη στάση που θα τηρήσει στην οικονομία ο υποψήφιος της Αριστεράς, αλλά και να κινητοποιήσει πολίτες, οι οποίοι απείχαν από την τελευταία εκλογική μάχη. Προϋπόθεση βεβαίως για μία τέτοια στήριξη, είναι να στηριχθεί και από το ΔΗΚΟ, το οποίο επί του παρόντος βρίσκεται σε πλήρη σύγχυση.

«Kλάππα» και οδοστρωτήρας

«Έτσι κλάππα εν ξαναπαθαίνω» έλεγε ο Ιωάννης Κασουλίδης, όταν αποχώρησε από το κυβερνητικό σχήμα και παραδέχτηκε ότι ο λόγος που έμεινε στη θέση του υπουργού Εξωτερικών αντί να μεταβεί ως επίτροπος στις Βρυξέλλες ήταν η πιθανότητα επίλυσης του Κυπριακού. Ο ίδιος έχει επανέλθει στον πολιτικό στίβο ανανεωμένος και έτοιμος να τοποθετείται ευθαρσώς, χωρίς να χαϊδεύει αφτιά με πατριωτικές κορώνες για εσωτερική κατανάλωση. Σε αυτό το πλαίσιο προκύπτει και η πρόσφατη ομολογία του ότι ο EastMed ήταν στον αέρα εξαρχής. Αυτό το γνώριζαν πολλοί εντός της κυβέρνησης αλλά κανένας δεν βρήκε το σθένος να το παραδεχτεί δημοσίως.

Αντιθέτως, θυμόμαστε τις βαρύγδουπες δηλώσεις Λακκοτρύπη ότι η Κύπρος ηγείται του EastMed. Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας, όπως επισημαίνουν πηγές, δεν έκρυψε τη δυσφορία του. Ήξερε βεβαίως ή όφειλε να ξέρει πως δεν είχε να κάνει με πρόσωπο που υπακούει τυφλά τις οδηγίες του, αλλά με πολιτικό πρόσωπο που έχει βάρος, εμπειρία και ειλικρίνεια. Μάλιστα, όπως γνωρίζει η στήλη, στη συμφωνία διορισμού του ήταν και η αλλαγή στρατηγικής και διαχείρισης της εξωτερικής πολιτικής. Συνεπώς, η τοποθέτηση για τον EastMed είναι η πρώτη πράξη του έργου καθώς έτσι «κλάππα», ο Ιωάννης Κασουλίδης δεν ξαναπαθαίνει.

Η δεύτερη πράξη στο έργο που ονομάζεται Κασουλίδης ήταν η αποκαλυπτική συνέντευξή του στις Προκλήσεις του ΡΙΚ. Ο ίδιος χαρακτήρισε πασαρέλα τα όσα εκτυλίσσονται στον Δημοκρατικό Συναγερμό και το ενδεχόμενο δύο υποψηφιοτήτων. Όπως είπε, την πρώτη φορά που ο ΔΗΣΥ βρισκόταν προ της διάσπασης ήταν για το Κυπριακό, τη δεύτερη φορά όταν το 2008 οι συναγερμικοί ψηφοφόροι σκέφτονταν τι θα ψηφίσουν τον β΄ γύρο (Χριστόφια ή Τάσσο) και σήμερα, όπως σημείωσε, δεν υπάρχει πολιτική διαφωνία, εξου και τα περί πασαρέλας. «Τι πρεσβεύει ο καθένας; Ο κ. Αβέρωφ ως πρόεδρος του κόμματος έχει υποχρεωθεί να δείξει, ο κ. Χριστοδουλίδης τι έχει δείξει;» διερωτήθηκε ο Ιωάννης Κασουλίδης και συνέχισε προς τον Ανδρέα Κημήτρη να υποβάλλει το ερώτημα του ποια είναι η θέση του στο Κυπριακό, ποια η θέση του στην οικονομία. Οδοστρωτήρας είναι πλέον ο Ιωάννης Κασουλίδης, υπογραμμίζοντας πως εξαιτίας αυτής της κατάστασης, ο Συναγερμός θα χάσει.

Περί ειλικρίνειας

Μιλώντας βεβαίως για ειλικρίνεια σε ό,τι αφορά τον EastMed, από τους πρώτους πολιτικούς που προέβλεψε δημοσίως ότι ο αγωγός δεν θα κατασκευαζόταν. Το γιατί κάποιοι προσπάθησαν να παρουσιάσουν ότι το ΑΚΕΛ συμφωνούσε με την κατασκευή του EastMed, είναι απορίας άξιο. Ο τέως γ.γ. του ΑΚΕΛ λάβρος, τοποθετήθηκε και άφησε αιχμές πως πίσω από το ρεπορτάζ του κρατικού καναλιού βρίσκεται ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου.

Τα Rafale προκάλεσαν ρίγη συγκίνησης σε πολλά συναγερμικά στελέχη. Μεταξύ τους και ο αναπληρωτής πρόεδρος του ΔΗΣΥ Χάρης Γεωργιάδης όπου τα καλωσόρισε με σχετική ανάρτηση στο twitter. Κάποιοι θυμήθηκαν βεβαίως τον Χάρη Γεωργιάδη επί μνημονίων, όταν σημείωνε πως το να μοιράζεται κανείς μια γλώσσα είναι ένα πράγμα, αλλά το να είναι η ίδια οικονομία είναι κάτι εντελώς διαφορετικό. Υπάρχουν έλεγε πολιτιστικοί δεσμοί με την Ελλάδα και αυτό είναι όλο. Από τότε, μέχρι σήμερα, μπήκε πολύ νερό στο κρασί του Χάρη Γεωργιάδη. Όπως λένε και στα κομματικά πηγαδάκια, με ρεαλισμό δεν κέρασε και προπαντός δεν νίκησε εκλογές κανείς. Μόνο με εθνικισμό.

Ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Χρίστος Χριστοφίδης εντόπισε τις καταγγελίες του Ηλία Γκιώνη για κύκλωμα Κυπρίων στην όλη υπόθεση του βιασμού της 24χρονης στη Θεσσαλονίκη και έσπευσε να επικοινωνήσει τόσο με τον ίδιο όσο και με την Εισαγγελία για να προχωρήσει και να διαλευκανθεί το όλο θέμα. Το τι θα γίνει τελικώς είναι άγνωστο, όμως η αλήθεια είναι πως τέτοιες δράσεις θέλουμε από πολιτικά πρόσωπα και όχι μόνο διαπληκτισμούς στην τηλεόραση. Όπως μαθαίνουμε πάντως μία συνάδελφός του το φυσάει και δεν κρυώνει που κάποιος άλλος βουλευτής εντόπισε τέτοιο θέμα. Μάλιστα, τηλεφωνεί σε δημοσιογράφους και επιχειρεί να το υποβαθμίσει. Αυτά είναι καλό να μη γίνονται, ιδιαίτερα από βουλευτές που κατά τα’ άλλα κόπτονται για τη δικαιοσύνη.

Αίσθηση προκάλεσε τις τελευταίες μέρες η πρόταση νόμου που κατέθεσε ο Μαρίνος Σιζόπουλος κατά την οποία ζητεί να μη μπορούν οι νομικές αρχές να επέμβουν στα εσωτερικά των κομμάτων. Είναι μία πρόταση βεβαίως που στόχο έχει να τον αθωώσει πλήρως γύρω από τα εσωκομματικά της ΕΔΕΚ. Πάντως, όπως μαθαίνουμε, ούτε καν οι βουλευτές του δεν φαίνεται να συμφωνούν με την εν λόγω πρόταση. Το ερώτημα βεβαίως είναι αν θα βρει στήριξη από κάπου αλλού και να περάσει, προκαλώντας την κοινή γνώμη.

ΗΡΩΣ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΟΣ

ΓΕΩΡΓΙΑ ΜΠΙΚΑ

Η 24χρονη, που βρήκε το σθένος να μιλήσει δημοσίως για τον βιασμό της, αποτελεί φωτεινό παράδειγμα θάρρους για όλους.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΙΑΝΟΣ

Η παραπολιτική: Τελευταία Ενημέρωση