ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Η επιστροφή της τοκογλυφίας

TO ΠΑΝΤΟΠΩΛΕΙΟ

Του Θωμά Μπέμπα

Του Θωμά Μπέμπα

Μια επαγγελματική λαχτάρα την πήραμε προχθές όταν μας έλειψε το κεφαλοτύρι της Κρήτης που βάζουμε στις περίφημες μας πίτες. Στον μεγάλο πανικό μάθαμε και ένα σπουδαίο νέο που μας φάνηκε χρήσιμο. Ξεκίνησαν λέει υπηρεσία online παραγγελιών και παραδόσεων τα σούπερμαρκετ «ΑλφαΜεγα».

Παραγγείλαμε το κεφαλοτύρι και σε μισή ωρίτσα ήταν κοντά μας. Τι σου είναι η πανδημία! Προβλέπω πως ο Γιώργος Θεοδότου, γνωστός για την έφεση του στην καινοτομία, σε ένα χρόνο θα κάνει τα ψώνια delivery με drones στις οικίες και τους οίκους της Λευκωσίας και της upper Λεμεσού. «Εδώ ο Αθηαινίτης έγινε γκουρμέ, γιατί ο Παπαέλληνας να μην γίνει Amazon;» είπε η κυρία Ντίνα, η γυναίκα του πρώην μεγαλοτραπεζίτη, όταν της μετέφερα τα νέα. «Δεν κουνιέται ρούπι», φώναξε ο σύζυγός της από το βάθος του τηλεφώνου. «Μα ποιος να κουνηθεί» ρώτησα με αγωνία την κυρία Ντίνα.

Η αγορά η τραπεζική έχει παγώσει όσον αφορά τα επιχειρηματικά δάνεια, με πληροφόρησε ο πρώην μεγαλοτραπεζίτης, αρπάζοντας το τηλέφωνο. «Με τόσες επιδοτήσεις και helicopter money, σιγά μην περιμένουν εσάς τους τραπεζίτες να σώσετε τις κυπριακές επιχειρήσεις», του την είπε η κυρία Ντίνα. Άσε που έχετε γίνει τοκογλύφοι, συνέχισε η σύζυγος απευθυνόμενη στο έτερό της ήμισυ. Πηγαίνεις να κάνεις ανάληψη από την πιστωτική σου κάρτα από το ATM της Τραπεζας Κύπρου ή της Ελληνικής, και σε χρεώνουν 15 ευρώ για την ανάληψη! Συν ο τόκος της κάρτας, συν τα εφάπαξ που πληρώνεις για την platinum visa. «Ψηφιοποίηση που σας χρειάζεται!» Έξαλλη η γυναίκα. Εγώ πάντως πιστεύω στην ελεύθερη αγορά. Θέλουν να επιστρέψουν οι τράπεζες στην τοκογλυφία για να καλύπτουν το κόστος του ακριβού τους προσωπικού, αν δεν σου αρέσει να είσαι δωρητής στην ΕΤΥΚ, απλά παραγγέλνεις μια Revolut και ας τα παίρνουν από τους άλλους. Άκου εκεί χρέωση για την χρησιμοποίηση της ΑΤΜ!

Σε άλλα νέα και σύμφωνα με τον Κώτσιο, τον μάγειρά μας από την Πάφο που ψάχνει να αγοράσει ένα διαμερισματάκι για να μην είναι στο νοίκι στην Λευκωσία, οι ντηβέλοπερ της πόλης είναι στα καλύτερά τους. Τα διαμερίσματα πουλιούνται σαν κέηκ πριν μπουν οι εσκαφείς στο οικόπεδο. «Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει καινούργιο διαμέρισμα προς πώληση ούτε για δείγμα στην Λευκωσία», φώναξε με απόγνωση ο Κώτσιος. Εκτός βέβαια από το 360º, του απάντησα. Εκεί θες μισό εκατομμύριο για το μονάρι. «Πόσες πίτες πρέπει να πουλήσω; για να αγοράσω ένα», ρώτησε με αγωνία ο Κώτσιος. Οσες πίτσες πρέπει να πουλήσει η pizzahut σε delivery για να σηκώσει στους ώμους της τον όμιλο του Σάντρου. Πάντως μεγάλα καράβια, μεγάλες φουρτούνες, λέει η παροιμία, και ισχύει απόλυτα για τον χώρο εστίασης και το πόσο έχει πληγεί από την πανδημία.

Ο μεγαλύτερος χαμένος είναι ο Λύσανδρος Ιωάννου της PHC Franchise, ο οποίος με δεκάδες εστιατόρια όλων των τύπων και χιλιάδες προσωπικό αναμένει το ξεπάγωμα της αγοράς για να πάρει ανάσες. «Σίγουρα δεν θα ήθελα να ήμουν ο τραπεζίτης του», σχολίασε ο πρώην μεγαλοτραπεζίτης.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Θωμά Μπέμπα

Το παντοπωλείο: Τελευταία Ενημέρωση

Μεγαλόφωνες συζητήσεις για deals που έρχονται, πωλήσεις, εξαγορές, νέοι παίκτες εμφανίζονται καθημερινά για να ψιλαφήσουν ...
Του Θωμά Μπέμπα
 |  ΤΟ ΠΑΝΤΟΠΩΛΕΙΟ
Έξαλλη η κυρία Ντίνα, η σύζυγος του πρώην μεγάλο-τραπεζίτη, την οποία εξυπηρετούμε κάθε μεσημέρι με τα υπέροχά μας μαγειρευτά ...
Του Θωμά Μπέμπα
 |  ΤΟ ΠΑΝΤΟΠΩΛΕΙΟ