ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

O ιός της Σαριπόλου

TO ΠΑΝΤΟΠΩΛΕΙΟ

Του Θωμά Μπέμπα

Του Θωμά Μπέμπα

«Πάρε πάρε, έλα έλα», φωνάζει ο απέναντι παντοπώλης στον Άγιο Αντώνιο. Σε λίγο με τα lockdown θα πάμε πίσω στην εποχή των ‘50ς. Με βλέπω έξω από το BebaBun να φωνάζω,  «έλα έλα η ταλιάτα η φρέσκια, έλα πάρε το κοντοσούβλι το καλό». Χατζηχρήστος σε ελληνική ταινία θα καταντήσουμε με αυτήν την ευλογημένη την πανδημία. Πάντως, η αλήθεια να λέγεται το κοντοσούβλι μας κάνει take away θραύση, είτε από το εστιατόριο είτε στην πίτα από το BebaBun. Με την ταλιάτα οι κύπριοι έχουν ακόμη κάποιες αναστολές, κάτι σαν καχυποψία, πως επειδή είναι κομμένη είναι πιο μικρή η ποσότητα. Ασε που έχουμε και το ζήτημα που μας ζητούν το ακριβοπληρωμένο μας βοδινό να το καίμε στην φωτιά. Θα πέσει ο θεός του γκουρμέ να μας κάψει. Με άκουσε να διαμαρτύρομαι η κυρία Ντίνα, η γυναίκα του πρώην μεγαλοτραπεζίτη που ξέρει από καλό φαγητό και απολαμβάνει το βοδινό της medium torare.

«Τα καλύτερα κρέατα και τα πιο σέξυ, τα φέρνει ο χασάπης του Αθηαινίτη». «Μα ποιού Αθηαινίτη;» Απάντησα με απορία, γνωρίζοντας πως στο λαϊκό σουπερμάρκετ της Παλλουριώτισας, τα κρεατικά δεν είναι στο «εισαγόμενο» επίπεδο της κυρίας Ντίνας. «Στον άλλο», μου απάντησε με στόμφο, εξηγώντας και περιγράφοντας το shopping shop μαγαζί μέσα στην υπεραγορά Αθηαινίτης εντός του Mall Of Nicosia. Μετά τις λεπτομερείς περιγραφές της κυρίας Ντίνας για τις σπαλομπριζόλες Γαλλίας, τα αρνάκια Ιρλανδίας αλλά και τις μαρινάδες του χασάπη – στaρ, με ενημέρωσε πως από τον συγκεκριμένο έμπορα κρέατος πλέον λαμβάνουν προμήθειες και άλλα μεγάλα σουπερμάρκετ. «Επιτέλους γίναμε Ιταλία», αναφώνησα στην κυρία Ντίνα. Όπου οι σταρ του κοψιδιού στην Τοσκάνη λογίζονται ως σελέμπριτι και τραγουδούν ενίοτε και άριες την ώρα που το μαχαίρι πλησιάζει το κόκκαλο του αγριουγούρουνου. Εγώ, βέβαια, νόμιζα πως τέτοια προνόμια είχε μόνο η γνωστή εταιρεία Ιάκωβος Φωτιάδης που με τα καταστήματα Food Saver έκανε τους κύπριους να μάθουν την Pichania. Με είκοσι ευρώ τα δύο κιλά ιρλανδέζικης blackangus σούβλας Pichania τους έρχεται τους κύπριους πιο φθηνά από το κατσίκι της Βαβατσινιάς. Καθόλου τυχαίο που το κόνσεπτ της ποιοτικής εισαγόμενης πρώτης ύλης από το   Food Saver προχωρά και κερδίζει έδαφος απέναντι στα  σουπερμάρκετ.

Σε άλλα νέα και για να σας προλάβω, σας ενημερώνω πως δεν θα ανοίξουν τα εστιατόριά μας πριν να περάσει το καρναβάλι και η Καθαρά Δευτέρα. Ο λόγος είναι πως φοβούνται τον «Ιό της Σαριπόλου», που όπως λένε στο υπουργείο Υγείας είναι πολύ μεταδοτικός και ενδέχεται να φέρει το περιβόητο τρίτο κύμα. Εννοώντας βέβαια πως ένα ενδεχόμενο καρναβαλίστικο πάρτι στην Σαριπόλου θα έπαιρνε πίσω όλη την χώρα και ενδεχομένως να την έκλεινε ξανά. Δεν θα το αντέχαμε πάντως αυτό το σενάριο άνοιξε – κλείσε, συμφωνήσαμε με τον Κώτσιο τον μάγειρά μας από την Πάφο. «Καλύτερα να πάμε να βόσκουμε γίδια πίσω στην Ίνια», είπε ο Κώτσιος με απόγνωση.