ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Ευρωπαϊκή Σούπερ Λίγκα: Πώς κατέρρευσε το σχέδιο

Οι New York Times φωτίζουν λεπτομέρειες ενός δραματικού 48ώρου για το διεθνές ποδόσφαιρο

Kathimerini.gr

Eπί 48 ώρες το ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο βρισκόταν επί ξυρού ακμής. Οπαδοί στους δρόμους, ανοιχτή ανταρσία από τους ποδοσφαιριστές, χάος στους διαδρόμους εξουσίας του αθλήματος, κι ένα κύμα αναστάτωσης σάρωνε τον κόσμο, από το Μάντσεστερ ως τη Μελβούρνη, από τη Βαρκελώνη ως τη Βομβάη και από το Λίβερπουλ ως το Λος Άντζελες.

Είχε σπάσει η πολυετής ανακωχή μεταξύ της πλούσιας πλευράς των ιδιοκτητών συλλόγων και της ποδοσφαιρικής ελίτ από τη μια, και της φτωχής των δισεκατομμυρίων φιλάθλων και ταπεινών ομάδων από την άλλη.

Το σχέδιο της Ευρωπαϊκής Σούπερ Λίγκας και το πώς συντάχθηκε είναι μια ιστορία ίντριγκας και εγωισμού, μυστικών συναντήσεων και δείπνων, διεθνούς χρηματοδόητησης και σύγκρουσης. Άντεξε μόνο για δύο μέρες, αλλά αυτό αρκούσε να συγκλονίσει τον κόσμο.

Στις 15 Απριλίου ο άρτι επανακάμψας στην προεδρία της Μπαρτσελόνα Ζοάν Λαπόρτα ανακοίνωσε στον πρόεδρο της ισπανικής λίγκας, Χαβιέρ Τέμπας, ότι η καταλανική ομάδα θα εντασσόταν στο πλάνο των πιο επιτυχημένων συλλόγων της Ευρώπης για μια αποσχιστική διοργάνωση που θα έβγαινε εκτός των παραδοσιακών δομών του αθλήματος, με απροκάλυπτο στόχο το οικονομικό όφελος.

Μπορεί να είχε ακουστεί πολλές φορές στο παρελθόν το σχέδιο, αλλά ο κ. Τέμπας αντιλήφθηκε ότι τούτη τη φορά τα πράγματα ήταν πολύ σοβαρά, και σήμανε συναγερμό ανά την Ευρώπη. Η UEFA κατάλαβε κι εκείνη τη σοβαρότητα του ζητήματος όταν ο πρόεδρος της Γιουβέντους και του Συνδέσμου Ευρωπαϊκών Συλλόγων (ΕCΑ) Αντρέα Ανιέλι αρνιόταν το Σάββατο 17 Απριλίου να απαντήσει στις κλήσεις του κουμπάρου του και προέδρου της ευρωπαϊκής συνομοσπονδίας, Αλεξάντερ Τσέφεριν.

‘Οταν τελικά οι δύο φίλοι μίλησαν, συμφώνησαν σε κοινή ανακοίνωση που θα έβαζε τέλος στο ζήτημα. Και μετά ο κ. Ανιέλι έσβησε το κινητό του…

Το ζήτημα όμως θέριευε αντί να παύσει. Ένας ισπανικός κι ένας αγγλικός σύλλογος κάλεσαν τον κ. Τσέφεριν λέγοντάς του ότι υφίσταντο πίεση να ενταχθούν σε κλειστή, αποσχιστική λίγκα και αποφάσισαν να δεχθούν, θέλοντας όμως να διατηρούν και καλή σχέση με την UEFA.

Ο Σλοβένος διοικητικός ηγέτης της συνομοσπονδίας αντέδρασε άμεσα. Επικοινώνησε με άλλα μέλη του ΕCΑ, και την Κυριακή εξέδωσε σκληρότατη ανακοίνωση για να προλάβει εκείνη της Ευρωπαϊκής Σούπερ Λίγκας, που ακολούθησε τα μεσάνυκτα της 18ης Απριλίου.

Ρόλο-κλειδί έπαιξαν οι ποδοσφαιρικοί γίγαντες της Γερμανίας και της Γαλλίας, οι Μπάγερν Μονάχου και Παρί Σεν Ζερμέν, τις οποίες επίσης προσέγγισαν οι επιτελείς της ΕΣΛ συναντώντας άρνηση. Παρί και Μπάγερν έδωσαν στην UEFA και στις λίγκες σε Ισπανία, Ιταλία και Αγγλία πολύτιμες πληροφορίες για να ετοιμάσουν την αντεπίθεσή τους.

Η αντίδραση του κόσμου ήταν εντονότατη, ειδικά στην Αγγλία. Οι φίλαθλοι, οι πρώην και νυν ποδοσφαιριστές και προπονητές, ο Τύπος, ποδοσφαιρικοί σύλλογοι και άλλοι φορείς αντέδρασαν, ενώ τη φωνή τους με αυτούς ένωσαν πολιτικοί ηγέτες και όλες ανεξαιρέτως οι ομοσπονδίες και λίγκες. Έτσι δικαιώθηκαν όσοι από τους συμμετέχοντες στο σχέδιο είχαν αμφιβολίες για τη χρονική στιγμή της ανακοίνωσης.

‘Ετσι κι αλλιώς φοβόντουσαν ότι ο ιθύνων νους του σχεδίου, ο πρόεδρος της Ρεάλ Μαδρίτης Φλορεντίνο Πέρεθ, θα δυσκολευόταν να πείσει το συντηρητικό αγγλικό κοινό του ποδοσφαίρου, ενώ ο κ. Ανιέλι έμοιαζε πια με διπλό πράκτορα ώσπου αναγκάστηκε να παραιτηθεί από την ηγεσία του ΕCΑ.

Ο κ. Τσέφεριν άρχισε έναν τρελό χορό τηλεφωνημάτων ζητώντας πρώτα τη στήριξη του άσπονδου φίλου του, Τζάνι Ινφαντίνυ, που είναι ο πρόεδρος της διεθνούς ποδοσφαιρικής ομοσπονδίας (FIFA). Εκεί όμως που βρήκε σθεναρότατη στήριξη ήταν από τη βρετανική κυβέρνηση, κατόπιν μακρού τηλεφωνήματος με τον υπουργό Πολιτισμού της χώρας, Όλιβερ Ντάουντεν. Ακολούθησαν ηχηρές δηλώσεις του Βρετανού πρωθυπουργού Μπόρις Τζόνσον και του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν. Μέχρι και ο πρίγκιπας Ουίλιαμ εξέφρασε την ανησυχία του για την ΕΣΛ.

Ο πρόεδρος της UEFA έκανε τη Δευτέρα σκληρότατους χαρακτηρισμούς, μιλώντας για «φίδια» και «ψεύτες», τονίζοντας μάλιστα ότι ο κ. Ανιέλι «ήταν η μεγαλύτερη απογοήτευση από όλους». Πρόσθεσε πως «δεν έχω ξαναδεί άνθρωπο να ψεύδεται τόσο πολές φορές και τόσο επίμονα όπως έκανε εκείνος».

Ο πρόεδρος της τοπικής αντιπάλου της Γιουβέντους, ο Ουρμπάνο Κάιρο της Τορίνο, δεν πήγε πίσω σε χαρακτηρισμούς κατά την έκτακτη σύσκεψη της ιταλικής λίγκας: «Πρόκειται για προδοσία, αυτό που έκανε ο Ανιέλι είναι αυτό που κάνει ένας Ιούδας»!

Οι αγγλικές ομάδες Λίβερπουλ και Τσέλσι είχαν αμεσότερους λόγους ανησυχίας: Οπαδοί τους συγκεντρώνονταν στις εγκαταστάσεις τους με λίαν απειλητικές διαθέσεις. Η Τσέλσι υποχώρησε πρώτη, προς έκρηξη ικανοποίησης των οπαδών της, με τη Μάντσεστερ Σίτι να έπεται πριν ακολουθήσουν και οι υπόλοιπες αγγλικές ομάδες. Σε αυτό βοήθησε και η σαφής τοποθέτηση του κ. Ινφαντίνο που διέλυσε τις υποψίες ότι (τουλάχιστον σε αυτή τη φάση) πίστευε στην επιτυχία της ΕΣΛ.

Μέσα σε λίγες ώρες οι αποσκιρτήσεις των συλλόγων απο την ΕΣΛ ήρθαν σα χιονοστιβάδα, βάζοντας το σχέδιο στον πάγο. Προς το παρόν…

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Διεθνή: Τελευταία Ενημέρωση