ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

ESL: Δεν εγκαταλείπουν τη μάχη

Δεν εγκαταλείπουν σε καμιά περίπτωση την προσπάθεια

24sports.com.cy

info@24sports.com.cy

Δεν εγκαταλείπουν σε καμιά περίπτωση την προσπάθεια για τη δημιουργία της European Super League (ESL) Γιουβέντους, Μπαρτσελόνα και Ρεάλ Μαδρίτης, και σε κάθε ευκαιρία οι πρόεδροι των ομάδων προσπαθούν να επαναφέρουν στην επικαιρότητα το θέμα. Απ’ τις δηλώσεις του Λαπόρτα (πριν από μισό μήνα) μέχρι την τοποθέτηση του Ανιέλι (πριν από λίγες μέρες).

Επικοινωνιακό τρικ ή ουσιαστικές κινήσεις;

Κι αν πολλοί θεωρούν πως πρόκειται μόνο για μια προσπάθεια να κρατήσουν επικοινωνιακά στη ζωή την European Super League, κάνουν λάθος, αφού οι ομάδες αυτές συνεχίζουν και τις ουσιαστικές κινήσεις που χρειάζονται ώστε να πάρει η διοργάνωση σάρκα και οστά.

Θυμίζουμε πως τον περασμένο Απρίλη η UEFA είχε απειλήσει ανοιχτά πως δεν πρόκειται να δεχτεί ποδοσφαιριστές που θα αγωνίζονταν στην European Super League σε οποιαδήποτε διοργάνωση της αλλά και της FIFA. Αυτό θορύβησε την ESL με αποτέλεσμα να οδηγηθούν οι δυο πλευρές σε δικαστική διαμάχη. Η απόφαση δικαίωσε την ESL και σύμφωνα με το δικαστήριο στη Μαδρίτη δεν επιτρέπεται ο οποιασδήποτε μορφής αποκλεισμός των ομάδων ή των ποδοσφαιριστών από διοργανώσεις της UEFA και της FIFA.

Την ίδια ώρα δεν σταμάτησαν ποτέ οι διαπραγματεύσεις με το αμερικανικό fund CVC Capital Partners. Πριν από περίπου ένα μήνα το CVC ανακοίνωσε πως θα αγοράσει το 11% των δικαιωμάτων για προβολή της ESL για τα επόμενα 50 χρόνια, δίνοντας 2.1 δισεκατομμύρια ευρώ.

Ως εκ τούτου μόνο επικοινωνιακό τρικ μπορεί να χαρακτηρίσει κανείς τις δηλώσεις των προέδρων των τριών ομάδων.

Μεγαλύτερο πρόβλημα ο… κόσμος

Εκ των πραγμάτων η μάχη των τριών για τη δημιουργία της European Super League, δεν έχει χαθεί και συνεχώς φαίνεται να προκύπτουν εξελίξεις ικανές να ανοίξουν το δρόμο και η ESL να λάβει σάρκα και οστά. Ο μεγαλύτερος όμως αντίπαλων των τριών είναι ο κόσμος, ο οποίος στάθηκε απέναντι. Μέσα σε λίγες μέρες από τις 12 ομάδες υπέγραφαν την δημιουργία της ESL (Ρεάλ Μαδρίτης, Μπαρτσελόνα, Ατλέτικο Μαδρίτης, Μίλαν, Γιουβέντους, Ίντερ, Λίβερπουλ, Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, Άρσεναλ, Τότεναμ, Μάντσεστερ Σίτι και Τσέλσι) αποχώρησαν οι 9 βλέποντας την οργή του κόσμου τους.

Γιατί επιμένουν στην European Super League

Το οικονομικό ήταν, είναι και θα είναι πάντα η κύρια αιτία για δημιουργία μιας τέτοιας διοργάνωσης. Οι τρεις ομάδες που ακόμη εμμένουν στη δημιουργία της European Super League έχει πληγεί οικονομικά τόσο απ’ τη δική τους διαχείριση όσο και απ’ τον κορωνοϊό.

Παράλληλα αυτό που δηλώνουν συνεχώς είναι πως η UEFA δεν ανταμείβει τις ομάδες θα έπρεπε. Τα έσοδα που έχει η Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία είναι πολλαπλάσια από αυτά που δίνει στις ομάδες που εκ των πραγμάτων είναι «βασικός παίχτης» για να ανέβει η αξία και να φέρνουν μεγαλύτερα έσοδα οι διοργανώσεις και πιο συγκεκριμένα το Champions League.

Αν μιλήσουμε για την κάθε ομάδα ξεχωριστά είναι ξεκάθαρο πως το οικονομικό τους πρόβλημα είναι τεράστιο. Η Μπαρτσελόνα έχασε τον Μέσι ως ελεύθερο, ενώ οι Πικέ, Άλμπα και Μπουσκέτς δέχθηκαν σοβαρή μείωση μισθού για να παραμείνουν. Ο δε Κούμαν έμεινε στον πάγκο πολύ περισσότερο καιρό απ’ ότι του αναλογούσε μιας και τα 12 εκατομμύρια αποζημίωσης δεν τα λες λίγα.

Η δε Ρεάλ πέραν απ’ τον Ράμος (που θα μπορούσε έτσι και αλλιώς να πάρει αυτή την τροπή το θέμα) πούλησε τους Βαράν, Όντεγκαρντ και Ντίας, ενώ για πρώτη φορά μετά από πολλά χρόνια το πάλευε μέχρι την τελευταία μέρα των μεταγραφών για να αποκτήσει ποδοσφαιριστές, με την Γιουβέντους να «χάνει» λίγες μέρες πριν το τέλος των μεταγραφών τον Κριστιάνο Ρονάλντο με τον τεράστιο μισθό του.

Γενικότερα μπορεί πλέον να μην βρίσκεται στην πρώτη γραμμή της επικαιρότητας η European Super League, όμως μόνο ως «πεθαμένο» εγχείρημα δεν μπορεί να χαρακτηριστεί, μιας και σε βάθος χρόνου σίγουρα θα μας απασχολήσει και πάλι.

Άλλα άρθρα συγγραφέα

24sports.com.cy

Γενικά: Τελευταία Ενημέρωση