ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Euro 2024: Οι διαιτητικές καινοτομίες και το μικροτσίπ στη μπάλα

Η ειδική τεχνολογία της «Fussballliebe» υπόσχεται πως θα μειώσει σημαντικά τον χρόνο λήψης αποφάσεων

24sports.com.cy

info@24sports.com.cy

Το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα του 2024, που θα ξεκινήσει στη Γερμανία σε μια εβδομάδα, θα είναι «μηδενικής ανοχής» σε διαιτητικό επίπεδο.

Στο επίκεντρο θα βρεθούν οι διαμαρτυρίες των ποδοσφαιριστών προς τους διαιτητές. Πλέον, οι ρέφερι θα δίνουν όλες τις απαραίτητες εξηγήσεις στον αρχηγό, τον μόνο που θα έχει το δικαίωμα να συνομιλήσει μαζί τους, ενώ για τους πιο «ζωηρούς» θα υψώνεται αμέσως η κίτρινη κάρτα.

Για επικίνδυνα φάουλ θα υπάρχει μόνο η κόκκινη, ενώ για κράτημα στην περιοχή δεν θα δίνεται αποβολή αλλά θα καταλογίζεται πέναλτι: η UEFA παρατήρησε ότι στο τελευταίο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα δεν έλειψαν οι παραλείψεις για το θέμα και δεν θέλει να επαναληφθεί η κατάσταση.

Ζητούμενο είναι επίσης η μη υπερβολική χρήση του VAR, με την ελπίδα ότι η τελική απόφαση θα ανήκει πάντα στον διαιτητή. Η σύσταση είναι να χρησιμοποιείται το βίντεο μόνο στην περίπτωση που υπάρχουν ξεκάθαρα στοιχεία

Μπάλα με μικροτσίπ 

Τεράστιο κομμάτι της διοργάνωσης φυσικά αποτελεί και το... εργαλείο στα πόδια των παικτών, η επίσημη μπάλα του EURO 2024 δηλαδή.

Ποιος δεν θυμάται εξάλλου τη «Roteiro» με το χαρακτηριστικό ασημί της χρώμα, στο EURO 2004 στην Πορτογαλία ή τη θρυλική «Etrusco» στα γήπεδα της Σουηδίας το 1992 (χρησιμοποιήθηκε ακόμα στο Μουντιάλ του 1990 στην Ιταλία, αλλά και τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1992 στη Βαρκελώνη);

Κάθε μπάλα έχει αφήσει ανεξίτηλο το αποτύπωμά της στην ιστορία της διοργάνωσης και η «Fussballliebe» φιλοδοξεί να κάνει το ίδιο πράγμα στα γήπεδα της Γερμανίας και το Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα.

«Η αγάπη για το ποδόσφαιρο» στα Γερμανικά, θα έχει για πρώτη φορά στην ιστορία των EURO ηλεκτρονικούς αισθητήρες (Τεχνολογία Connected Ball), που θα βοηθήσουν σημαντικά στη συλλογή στατιστικών και κυρίως στη λήψη ορθών διαιτητικών αποφάσεων, με απόλυτη ακρίβεια.

Η λέξη «ακρίβεια» είναι το κλειδί εδώ, καθώς ο τρόπος που λαμβάνονται οι αποφάσεις σε περιπτώσεις οφσάιντ (ή μη), βρίσκεται στο μάτι του κυκλώνα από τότε που το VAR μπήκε στη ζωή μας.

Η ειδική τεχνολογία της «Fussballliebe» υπόσχεται καταρχάς πως θα μειώσει σημαντικά τον χρόνο λήψης αποφάσεων (25 δευτερόλεπτα). Παρόμοια τεχνολογία χρησιμοποιείται και στο Champions League, εκεί όμως υπάρχει τεχνητή νοημοσύνη και όχι το μικροτσίπ της επίσημης μπάλας του EURO 2024.

Ένα μικροτσίπ που θα υπολογίζει ακριβώς πότε έγινε η επαφή με την μπάλα, έτσι ώστε να μην χρειάζεται οι υπεύθυνοι του VAR να παγώνουν την εικόνα με απόλυτη ακρίβεια. Πρόκειται για μια εξέλιξη που ίσως βγάλει από το παιχνίδι το λεγόμενο... ανθρώπινο λάθος, που υπάρχει ακόμα και στην εποχή του VAR, καθώς δεν θα υπάρχει πια ανάγκη για «χάραξη γραμμών».

Η τεχνολογία αυτή αναμένεται πως θα δώσει λύσεις και στην... πονεμένη ιστορία της παράβασης του «χεριού», η οποία τα τελευταία χρόνια μοιάζει αρκετά θολή, όσον αφορά το πώς πρέπει να διευθετείται.

Ακρίβεια, συνέπεια, ταχύτητα

Φτιαγμένη από βιώσιμα, οργανικά προϊόντα, τα έντονα χρώματα και τα σχέδια με... απότομες γωνίες συμβολίζουν την κίνηση της μπάλας και την ενέργεια του παιχνιδιού. Το CTR-CORE στο εξωτερικό μέρος της μπάλας, που χρησιμοποιήθηκε και στο Μουντιάλ του Κατάρ το 2022, υποστηρίζει τη μέγιστη ακρίβεια και συνέπεια και το γρήγορο παιχνίδι.

Το σκούρο κόκκινο, το πορτοκαλί, το πράσινο και το μπλε συμβολίζουν τη ζωντάνια που φέρνουν στο EURO 2024 οι συμμετέχουσες ομάδες, αλλά και την αγάπη των οπαδών παγκοσμίως για το ποδόσφαιρο. Το κάθε γήπεδο που θα φιλοξενήσει αγώνες απεικονίζεται στην μπάλα, δίπλα στο όνομα της κάθε πόλης. Αξίζει να αναφερθεί πως κάθε πόλη που φιλοξενεί αγώνες της διοργάνωσης, θα λάβει ως δωρεά 900 μπάλες, οι οποίες στη συνέχεια θα διατεθούν σε τοπικές ομάδες, σχολεία και λοιπές δομές.

Πληροφορίες από naftemporiki.gr / blog.pamestoixima.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Άλλα άρθρα συγγραφέα

24sports.com.cy

Γενικά: Τελευταία Ενημέρωση