ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Κουδελλής: «Έχουμε άμεση σχέση με τον Ολυμπιακό Πειραιώς - Αξίζει έναν ευρωπαϊκό τίτλο»

Ο Τεχνικός διευθυντής των ακαδημιών του Ολυμπιακού Πειραιώς μας μιλάει για την ανδρική ομάδα των ερυθρόλευκων στην Κύπρο

24sports.com.cy

info@24sports.com.cy

Ο Ολυμπιακός την ερχόμενη Τετάρτη (29/05) δίνει τον μεγαλύτερο αγώνα της ιστορίας του, καθώς αντιμετωπίζει στον τελικό του Κόνφερενς Λιγκ την Φιορεντίνα για να κατακτήσει την πρώτη του ευρωπαϊκή κούπα στο ποδόσφαιρο. Η ομάδα του Πειραιά δεν έχει μόνο ανδρική ομάδα στην Ελλάδα, αλλά έχει και στην Κύπρο, η οποία τέθηκε σε λειτουργεία το 2022 μετά από την ενεργοποίηση του Δρ. Μάριου Κουδελλή σε συνεννόηση με τον επίσημο Ολυμπιακό Πειραιώς.

Ο Δρ. Κουδελλής είναι ο τεχνικός διευθυντής των Σχολών Ποδοσφαίρου του Ολυμπιακού Πειραιώς στην Κύπρο, η οποία λειτουργεί στο νησί μας από το 2000. Μάλιστα διατηρεί άμεση σχέση με τους Πειραιώτες από την πρώτη μέρα τις ίδρυσης της ακαδημίας.

Ο Δρ. Μάριος Κουδελλής παραχώρησε συνέντευξη στο 24sports αναφορικά με την ανδρική ομάδα του Ολυμπιακού Πειραιώς στην Κύπρο, ενώ αναφέρθηκε για το πλάνο ακαδημιών των ερυθρόλευκων και την άμεση σχέση που υπάρχει μεταξύ τους.

Αναλυτικά τα όσα μας είπε:

Πως προέκυψε η δημιουργία ανδρικής ομάδας του Ολυμπιακού Πειραιώς εδώ στην Κύπρο;

«Τα τελευταία χρόνια κάναμε αρκετές σκέψεις για την δημιουργία ανδρικής ομάδας του Ολυμπιακού Πειραιώς στην Κύπρο και από το 2022 το κάναμε πράξη. Η ομάδα λειτουργεί εδώ και δύο χρόνια κάτω από το σωματείο Soccer World Cyprus Football Club και προς το παρόν στάδιο αγωνίζεται στο αγροτικό πρωτάθλημα στην Ομοσπονδία ΕΠΕΛ /ΣΕΚ/ ΠΟΕΠΑ. Στόχος μας είναι στο σύντομο μέλλον η ομάδα αυτή να αγωνίζεται στις κατηγορίες της ΚΟΠ.

Η απόφαση αυτή πάρθηκε αφού εδώ και 24 χρόνια (από το 2000), λειτουργούμε ακαδημίες του Ολυμπιακού Πειραιώς σε όλες τις πόλεις της Κύπρου. Βλέποντας παιδιά να μεγαλώνουν στις ακαδημίες μας και να φθάνουν στην ηλικία των 18 ετών, έπρεπε σε κάποια στιγμή να φύγουν από κοντά μας γιατί δεν είχαμε ανδρική ομάδα, με σκοπό να πάνε να βρουν ποδοσφαιρική στέγη (σε πρώτη ομάδα ή Κ19), για να συνεχίσουν να αγωνίζονται.

Στην Κύπρο δυστυχώς οι ομάδες δεν δίνουν την απαραίτητη σημασία στους νεαρούς ποδοσφαιριστές, οπόταν τα παιδιά που τέλειωναν από κοντά μας στα 18 τους χρόνια, δύσκολα εύρισκαν ομάδες, ενώ αρκετοί νεαροί ποδοσφαιριστές, ταλαντούχοι πολλές φορές, σταματούσαν το ποδόσφαιρο. Για αυτό το λόγο σκεφτήκαμε να κάνουμε αυτή την ομάδα η οποία αποτελείτε από ποδοσφαιριστές κυρίως των ακαδημιών του Ολυμπιακού Πειραιώς Λάρνακας, αφού η ομάδα έχει έδρα τη Λάρνακα, αλλά και από άλλους νεαρούς ποδοσφαιριστές».

Πως ξεκινήσατε την ομάδα και γιατί δεν κάνατε ομάδα Κ19 και αμέσως ανδρική;

«Ξεκινήσαμε την ομάδα αυτή με παιδιά που είχαν τελειώσει από κοντά μας σε ηλικία 17-18 χρόνων. Ο λόγος που δεν κάναμε ομάδα Κ19 και προχωρήσαμε απευθείας με ομάδα ενηλίκων, είναι το γεγονός ότι αποδεδειγμένα κι μετά από έρευνες, ένας 17-18χρονος ποδοσφαιριστής είναι καλύτερα να παίζει με ενήλικες ποδοσφαιριστές, αφού είναι πλέον και αυτός ενήλικας, παρά να παίζει σε ομάδα Κ19, όπου αρκετές φορές παίζουν και αρκετά νεαρότεροι ποδοσφαιριστές.

Στην Κύπρο έχει αποδειχτεί ότι το πρωτάθλημα Κ19 δεν βοηθάει τόσο πολύ τους νεαρούς ποδοσφαιριστές έτσι ώστε να κάνουν το μεγάλο βήμα στην πρώτη ομάδα, αφού μέσω του μοντέλου αυτού δεν μπορούν να ανδρωθούν ως ποδοσφαιριστές και να πάρουν τις κατάλληλες εμπειρίες για να μπορέσουν να ανταπεξέλθουν στις πρώτες ομάδες τους. Το γεγονός αυτό το βλέπουμε κάθε χρόνο στα πρωταθλήματα των μικρότερων κατηγοριών (Β και Γ κατηγορίας), όταν ομάδες Α κατηγορίας στέλνουν δανεικούς ποδοσφαιριστές στις ομάδες αυτές, οι οποίοι δεν μπορούν να αγωνιστούν εκεί, αφού δεν έχουν τις εμπειρίες παιχνιδιών με ενήλικες ποδοσφαιριστές. Αυτό που πιστεύω ότι πρέπει να γίνει είναι να δημιουργηθούν Β’ ομάδες όπως υπάρχει στην Ελλάδα αλλά και σε άλλες χώρες, οι οποίες θα πρέπει να παίζουν στη Β’ ή Γ’ Κατηγορία με ενήλικες, γεγονός που θα τους βοηθήσει να αναπτυχθούν. Σίγουρα το μοντέλο αυτό απαιτεί αρκετή οργάνωση και επιπλέον προϋπολογισμό από τις ομάδες της Α κατηγορίας, γεγονός που δεν ξέρουμε εάν το θέλουν ή όχι.

Αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο προχωρήσαμε στην δημιουργία ανδρικής ομάδας αντί ομάδας Κ19. Οι ποδοσφαιριστές μας ηλικίες 18-19 ετών και πολλές φορές και νεότεροι 16-17 ετών, αγωνίζονται με αντρικές ομάδες και οι εμπειρίες που παίρνουν μέσω των παιχνιδιών είναι απίστευτα βοηθητικές. Να τονίσουμε ότι το επίπεδο στο Αγροτικό πρωτάθλημα τα τελευταία χρόνια έχει αυξηθεί σημαντικά αφού αρκετοί νεαροί Κύπριοι ποδοσφαιριστές και ταλαντούχοι αρκετές φορές, αναγκάζονται να κατέβουν στο επίπεδο αυτό έτσι ώστε να συνεχίσουν να αγωνίζονται και να κυνηγούν το όνειρο τους. Βλέπουμε πλέον τα τελευταία χρόνια ότι νεαροί ταλαντούχοι Κύπριοι ποδοσφαιριστές δεν μπορούν να βρουν ποδοσφαιρική στέγη ούτε στην Β κατηγορία αλλά ούτε και στην Γ κατηγορία, λόγω των ξένων ποδοσφαιριστών οι οποίοι έχουν αυξηθεί πλέον και σε αυτές τις κατηγορίες.

Ποιος είναι ο στόχος της ομάδας;

«Στόχος της Α ομάδας μας είναι πρώτιστος, η ανάπτυξη των νεαρών ποδοσφαιριστών μας, μέσω των ανδρικών πρωταθλημάτων, και στη συνέχεια να ανεβάσουμε την ομάδα στις Κατηγορίες της ΚΟΠ. Κάτι πολύ σημαντικό επίσης είναι ότι από την ομάδα αυτή μπορεί στο μέλλον να βγουν ποδοσφαιριστές οι οποίοι μπορούν να προωθηθούν στις μεγαλύτερες κατηγορίες. Μετά και τα δύο χρόνια λειτουργίας μας, δεχόμαστε συχνά επικοινωνία από ομάδες μεγαλύτερων κατηγοριών, κυρίως Β και Γ κατηγορίας, οι οποίες δείχνουν το ενδιαφέρον τους σε νεαρούς ποδοσφαιριστές μας.

Στις περιπτώσεις αυτές όμως προκύπτει το ερώτημα εάν είναι σωστό οι νεαροί αυτοί ποδοσφαιριστές, να μεταβούν από τώρα (στην ηλικία 17-18 ετών) στις ομάδες αυτές. Το πιο πιθανό είναι να πάνε στις ομάδες των μεγαλύτερων κατηγοριών χωρίς να έχουν λεπτά συμμετοχής και κυρίως χωρίς γεμάτα παιχνίδια και το πιο σίγουρο είναι ότι θα αγωνίζονται στις ομάδες Κ19 των ομάδων αυτών.. Το γεγονός αυτό θα σταματήσει την ανάπτυξη τους, ενώ εάν παραμείνουν στην ομάδα μας και να συνεχίσουν να αγωνίζονται σε παιχνίδια με αντρικές ομάδες, τότε σε 2-4 χρόνια (όταν θα είναι 20-22 ετών) θα είναι έτοιμοι για το επόμενο βήμα, που είναι να πάνε να αγωνιστούν σε ομάδες μεγαλύτερης κατηγορίας και με σίγουρα πιο πολλές πιθανότητες να παίζουν φουλ παιχνίδια. Στη συνέχεια ένας νεαρός ποδοσφαιριστής 20-22 ετών, συνεχίζοντας μια επιτυχημένη πορεία αγωνιζόμενος στη Β και Γ κατηγορία, σίγουρα θα έχει την ευκαιρία να απασχολήσει ομάδες ακόμη και Α κατηγορίας. Δυστυχώς ή ευτυχώς στην Κύπρο έχει αποδειχθεί ότι ο τρόπος αυτός, δηλαδή από κάτω προς τα πάνω, είναι πιο εφικτός για να βοηθήσει ένα νεαρό ποδοσφαιριστή να αγωνιστεί, παρά μέσω των ομάδων της Α κατηγορίας. Αυτό φυσικά δεν είναι απόλυτο αφού πάρα πολύ σπάνια βλέπουμε και νεαρούς ποδοσφαιριστές να αγωνίζονται στην Α κατηγορία μέσω των ομάδων τους.

Επανερχόμαστε στο θέμα της δημιουργίας της ομάδας του Ολυμπιακού Πειραιώς στην Κύπρο μέσω του Σωματείου Soccer World Cyprus F.C., με τον απώτερο στόχο μας να είναι η διατήρηση του ονόματος του Θρύλου στην Κύπρο. Αξίζει να σημειωθεί ότι και πριν από 25 χρόνια περίπου είχε δημιουργηθεί ξανά ομάδα του Θρύλου στο νησί μας με το όνομα ΠΕΦΟ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΠΕΙΡΑΙΩΣ με έδρα την Λεμεσό και η ομάδα αυτή είχε φθάσει μέχρι και την Γ κατηγορία της ΚΟΠ. Οι άλλοι λόγοι της δημιουργίας της ομάδας αυτής, όπως αναφέραμε και πιο πάνω, είναι να βοηθήσουμε τους νεαρούς ποδοσφαιριστές της Ακαδημίας Ποδοσφαίρου του Ολυμπιακού Πειραιώς στην Κύπρο και κυρίως στην Λάρνακα, αλλά και άλλους νεαρούς ταλαντούχους ποδοσφαιριστές από άλλες ομάδες, να αναπτυχθούν και να εξελιχθούν μέσω της ομάδας αυτής, η οποία στόχο έχει να ανέβει στις κατηγορίες της ΚΟΠ, στο σύντομο μέλλον».

Ποιες είναι οι δυσκολίες που υπάρχουν;

«Υπάρχουν δυσκολίες που αφορούν το οικονομικό κομμάτι. Προς το παρόν στάδιο δεν έχουμε χορηγούς οπότε καλούμε όποιο μπορεί να βοηθήσει την προσπάθεια μας αυτή για στήριξη της πρώτης ομάδας, να επικοινωνήσει μαζί μας».

Ποια είναι η σχέση σας με τον Ολυμπιακό Πειραιώς στην Ελλάδα;

«Η σχέση μας με τον Ολυμπιακό Πειραιώς στην Ελλάδα είναι άμεση και ίσως να είμαστε από τις λίγες ακαδημίες στην Κύπρο που έχουν συνεργασία με μεγάλη ομάδα του εξωτερικού και έχουν άμεση σχέση και επαφή. Η συνεργασία μας με τον επίσημο ΟΛΥΜΠΙΑΚΟ ΠΕΙΡΑΙΩΣ άρχισε από το 2000 και είμαστε ίσως η παλαιότερη Σχολή ποδοσφαίρου που έχει ο Θρύλος σε όλο τον κόσμο. Υπάρχουν περίπου 50 ακαδημίες του Ολυμπιακού Πειραιώς σε όλη την Ελλάδα, στην Κύπρο, στην Αμερική, στον Καναδά, στην Αυστραλία, στην Αγγλία, στο Κατάρ, στο Ντουπάι και σε άλλες χώρες. Οι Σχολές αυτές σκοπό έχουν την ανάπτυξη των νεαρών ποδοσφαιριστών με σκοπό την τροφοδότηση τους στην Κεντρική Ακαδημία του Ολυμπιακού στο Ρέντη στην Αθήνα».

Πως συνδέεστε με το πλάνο των ακαδημιών του Ολυμπιακού;

«Η σύνδεση μας με το πλάνο ακαδημιών του Ολυμπιακού Πειραιώς είναι άμεση αφού ποδοσφαιριστές από την Κύπρο επισκέπτονται συχνά το Προπονητικό Κέντρο στο Ρέντη για δοκιμαστικά, με σκοπό την ένταξη τους στην Κεντρική Ακαδημία του Θρύλου. Αρκετές φορές επίσης προπονητές και σκάουτερς του Ολυμπιακού Πειραιώς επισκέπτονται την Κύπρο για δοκιμαστικά και επιλογή ποδοσφαιριστών, ενώ όσον αφορά τον προπονητικό προγραμματισμό γίνονται σεμινάρια προς τους προπονητές μας και δίνεται προπονητικό πλάνο με την φιλοσοφία του Θρύλου. Να αναφέρουμε επίσης ότι κάθε χρόνο ποδοσφαιριστές και γονείς έχουν την ευκαιρία να επισκεφθούν τον επίσημο Ολυμπιακό Πειραιώς, μέσω οργανωμένου ταξιδιού, έχοντας την ευκαιρία να δουν παιχνίδι στο Καραϊσκάκη, να παίξουν φιλικά παιχνίδια με άλλες σχολές του Θρύλου στην Αθήνα, να επισκεφθούν το μουσείο και την μπουτίκ, ως επίσης και να ξεναγηθούν στο προπονητικό κέντρο στο Ρέντη ».

Πως λειτουργεί η ακαδημία του Ολυμπιακού Πειραιώς γενικά;

«Ο Ολυμπιακός λειτουργεί όπως οι ακαδημίες μεγάλων ομάδων στην Ευρώπη, έχοντας σχολές σε όλο των κόσμο, ενώ όπως αναφέρουμε και πιο πάνω υπάρχει και η κεντρική ακαδημία η οποία βρίσκεται στο προπονητικό κέντρο στο Ρέντη, όπου προπονείται και η πρώτη ομάδα. Ένα προπονητικό κέντρο το οποίο δεν έχει να ζηλέψει τίποτα από προπονητικά κέντρα μεγάλων Ευρωπαϊκών συλλόγων.

Ο Ολυμπιακός επενδύει πάρα πολύ στις ακαδημίες του, με αρκετά μεγάλο Budget. Το γεγονός αυτό φαίνεται και από τις κατακτήσεις των πρωταθλημάτων νέων Κ14/15/16/17/19 στην Ελλάδα αλλά και από την κατάκτηση του φετινού πρωταθλήματα Κ19 στο Τσάμπιονς Λιγκ. Η πολύ καλή δουλειά έχει ως αποτέλεσμα την προώθηση αρκετών νεαρών ποδοσφαιριστών στην πρώτη ομάδα του Ολυμπιακού, με επαγγελματικά συμβόλαια.

Μεγάλες εμπειρίες ζουν κάθε χρόνο νεαροί ποδοσφαιριστές, από τις Σχολές ποδοσφαίρου του Ολυμπιακού στην Κύπρο οι οποίοι μεταβαίνουν στο Προπονητικό Κέντρο του Ρέντη για δοκιμαστικά. Αρκετές φορές επίσης μας ρωτάνε από τον επίσημο Ολυμπιακό για νεαρά ταλέντα από άλλες ομάδες στην Κύπρο, αφού στην ουσία είμαστε τα «μάτια» του Θρύλου στον Κύπρο όσον αφορά νεαρούς ταλαντούχους ποδοσφαιριστές.

Και τέλος λίγα λόγια για τον τελικό του Conference League που έφτασε ο Ολυμπιακός και πως βλέπετε το παιχνίδι;

«Ο Ολυμπιακός είναι μια μεγάλη ευρωπαϊκή ομάδα και νομίζω άξιζε τα τελευταία χρόνια να είναι σε ένα ευρωπαϊκό τελικό. Ευχόμαστε να κατακτήσει τον τίτλο και να μπει στον χάρτη των ευρωπαϊκών τίτλων. Το γεγονός ότι παίζουμε στην Αθήνα είναι ένα θετικό για την ομάδα μας και αν φθάσει στα επίπεδα απόδοσης που είχε στα τελευταία Ευρωπαϊκά παιχνίδια νομίζω θα τα καταφέρει να πάρει τον τίτλο».

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Άλλα άρθρα συγγραφέα

24sports.com.cy

Ελλάδα: Τελευταία Ενημέρωση