ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

ΑΠΟΕΛ: 14500, αρκούν ή όχι;

Η σωστή ανάλυση έχει όλες τις παραμέτρους και η μεγάλη εικόνα λέει ναι

24sports.com.cy

info@24sports.com.cy

Το πιο κρίσιμο ερώτημα όταν χτίζεις ένα γήπεδο, όπως προγραμματίζει να κάνει ο ΑΠΟΕΛ, είναι το πώς θα το συντηρείς όχι την πρώτη χρονιά αλλά γενικώς. Είναι ερώτημα που οι «γαλαζοκίτρινοι» έψαξαν πάρα πολύ πριν φτάσουν να αναφέρουν αριθμό (14500+5000) και ως γνωστό ενέπλεξαν στο παιχνίδι και τον κόσμο τους.

Είχε σταλεί στο 2019 ερωτηματολόγιο που πήγε στους 60 και πλέον χιλιάδες κατόχους loyalty που διατηρεί τις ηλεκτρονικές τους διευθύνσεις η εταιρεία και κλήθηκαν να απαντήσουν στις ερωτήσεις εκείνες που θα βοηθούσαν να βγει συμπέρασμα.

Πέραν τούτου βέβαια, έχεις μπροστά σου και τα πραγματικά δεδομένα. Στην προ κάρτας φιλάθλου και μετά χρυσής ευρωπαϊκής εποχής συνθήκη, θα προκαλούσε πολλές συζητήσεις αν η χωρητικότητα του γηπέδου αρκεί. Οι φίλοι του ΑΠΟΕΛ μπορούν να το γεμίσουν μόνοι τους σε ένα ματς πρόκρισης σε play offs, ένα οποιοδήποτε ματς ομίλων και σε καθοριστικά παιχνίδια του πρωταθλήματος. Αν υπολογίσουμε ένα 10% για φιλοξενούμενους, μπορεί να γέμιζε και σε κάποιες άλλες περιστάσεις. Ακόμα και στην μετά κάρτας εποχή, στο ματς με τον Άγιαξ το γέμιζαν άνετα μόνοι τους και σίγουρα σε ένα ντέρμπι τίτλου θα συνέβαινε το ίδιο.

Αλλά μια μελέτη βιωσιμότητας πρέπει να υπολογίζει τα δεδομένα στο σύνολο των αγώνων. Ο ΑΠΟΕΛ στην εποχή που ζει ευρωπαϊκά, είδε τον αριθμό των ανθρώπων που ενδιαφέρονται να τον δουν να παίζει έστω και μια φορά από το γήπεδο να αυξάνεται. Το 2012 με τη Ρεάλ στους «8» η φράση «και τρία ΓΣΠ να είχαμε θα τα γεμίζαμε» δεν ήταν καθόλου υπερβολή. Το ίδιο και με τις κάρτες διαρκείας που πωλεί, αφού έφτασε τις 8000. Στην Ελλάδα του δεκαπλάσιου πληθυσμού, πρέπει να πάμε στις 4-5 κορυφαίες ομάδες για να βρούμε τέτοια νούμερα. Όμως αυτή είναι η μια όψη του νομίσματος.

Είναι καλά γνωστό πως σε πολλά ματς πρωταθλήματος με αντιπάλους θεωρητικά μικρομεσαίους, αρκετοί κάτοχοι διαρκείας επιλέγουν να μην πηγαίνουν και πολλές φορές η προσέλευση είναι μεταξύ 5-6 χιλιάδων. Αναφερόμαστε σε επίσημο αριθμό εισιτηρίων και στις προ-κάρτας εποχές, κάνοντας την υπόθεση πως το 2024, που είναι το πιθανότερο να ανοίξει το γήπεδο, το θέμα αυτό με κάποιο τρόπο θα λυθεί. Επίσης κάνουμε την υπόθεση πως ο ΑΠΟΕΛ θα συνεχίσει να διαπρέπει στην Ευρώπη, αφού έβαλε πια στην πλάτη 11 χρόνια που το καταφέρνει. Δικαιούται να συνεχίσει να το κυνηγά.

Οπότε η σούμα πρέπει να βγαίνει από το μέσο όρο όλων των αγώνων και όχι από το μέγιστο αριθμό που μπορείς να φιλοξενήσεις. Να το θέσουμε πιο απλά: ο ΑΠΟΕΛ δικαιούται να υποστηρίζει πως κάθε χρόνο θα παίζει Ευρώπη και να βάζει τις ανάγκες του για τουλάχιστον 3-4 αγώνες εντός στη χειρότερη που θα είναι μόνο προκριματικά η παρουσία του. Δε δικαιούται όμως να ποντάρει στο ό,τι θα μπαίνει κάθε χρόνο champions league για να παίζει με τη Ρεάλ και τη Μπαρσελόνα.

Κάπως έτσι, οι 14,500 είναι ένα νούμερο που μπορεί να καλύψει τις ανάγκες ώστε να είναι γεμάτο κατά 60-70% σε κάθε αγώνα. Αν καταφέρνει να έχει 8000 διαρκείας, το 60% θα το έχει γεμάτο από τα καλοκαίρια του. Το μεγάλο στοίχημα, είναι να διατηρήσει το ευρωπαϊκό του status που έχει καταστήσει το brand name του εξαγώγιμο προϊόν. Αν το καταφέρει, ίσως του προκύψει η ανάγκη αξιοποίησης της δυνατότητας επέκτασης. Αλλά, όπως και όποιος αφήνει το νοίκι και πάει να χτίσει κάτι δικό του, πρέπει να κρατά μικρό καλάθι για να μειώσει το ρίσκο της επένδυσης. Συμπερασματικά, ο ΑΠΟΕΛ θέλει να φτιάξει το μεγαλύτερο ιδιόκτητο γήπεδο ομάδας στην Κύπρο σε μια περιοχή που αναπτύσσεται ώστε να έχεις λόγους να την επισκέπτεσαι και αν δεν είσαι φίλαθλος. Αν το καταφέρει, θα είναι το μεγαλύτερο κέρδος από την ευρωπαϊκή του παρουσία όλα αυτά τα χρόνια.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Άλλα άρθρα συγγραφέα

24sports.com.cy

ΑΠΟΕΛ: Τελευταία Ενημέρωση