ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Η συνταγή της γιαγιάς για παραδοσιακές φλαούνες (βίντεο)

Η γιαγιά Αρετή μοιράζεται τα μυστικά της για μια άκρως γευστική και μυρωδάτη παραδοσιακή φλαούνα

Kathimerini.com.cy

info@kathimerini.com.cy

ΕΛΕΝΑ ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ

Από μικρή ανέμενε με λαχτάρα το Πάσχα. Δίπλα στην μητέρα της έμαθε την τέχνη και την «μαστορκά» της φλαούνας. Της άρεσε να πυρώνει τον φούρνο, να ανακατώνει το μείγμα, να μυρίζεται τις μυρωδιές και τα αρώματα, να πλάθει το ζυμάρι και στο τέλος να γεύεται την φλαούνα της αναρής με τις σταφίδες που τόσο της άρεσε. Σχεδόν 60 χρόνια μετά, στα 70 της η κυρία Αρετή Παύλου, έχει την ίδια λαχτάρα να φτιάξει παραδοσιακές φλαούνες και να «τρέξει» το μυαλό της σε εκείνα τα χρόνια της αθωότητας. Της αρέσει η διαδικασία, φροντίζει πάντα να έχει στην διάθεσή της τα πιο αγνά υλικά, αβγά φρέσκα, αναρή Αλάμπρα, φρέσκο δυόσμο και σταφίδες. Η χαρά της όλη είναι να μαζευτεί με την οικογένειά της, στο γιορτινό τραπέζι και να βάλει τις φλαούνες της σε περίοπτη θέση, εκεί που τους αξίζει και στη συνέχεια να δει τα αγαπημένα της πρόσωπα να τρώνε με ευχαρίστηση. Εξάλλου, το έχει καμάρι, «σαν τις φλαούνες μου δεν έχει, μου λένε».

Η ημέρα έφτασε. Μας υποδέχθηκε στην πόρτα του σπιτιού της στο Αρεδιού, με ένα πλατύ χαμόγελο και την μυρωδιά των ξύλων που έκαιγαν στον πετρόκτιστο παραδοσιακό φούρνο στην αυλή της. Μας μιλά για αυτή την λαχτάρα και μας εξιστορεί ιστορίες που κάνουν τα μάτια της να γελούν. «Λαχταρούσαμε να έρτει τζείνη η ώρα να κάνουμε τις φλαούνες μας. Πηγαίναμε στην εκκλησία την νύχτα του Καλού Λόγου και έπρεπε να πάρουμε μαζί μας. Ενηστεύκαμε και εν εγίνετουν να φάμε πιο πριν. Άμα ελάλεν ο ιερέας το Χριστός Ανέστη έπρεπε να δοκιμάσουμε την φλαούνα μας». Κάνουμε μαζί της βήμα-βήμα την διαδικασία και νιώθουμε έτοιμοι σαν από καιρό να τρέξουμε στον δικό μας φούρνο και να φτιάξουμε τις δικές μας μυρωδάτες με τα μυστικά της γιαγιάς Αρετής η οποία… ξέρει καλύτερα.

Μας λέει ότι τα δύο παιδιά της και τα τρία εγγόνια της, ανυπομονούν να τους φτιάξει το πατροπαράδοτο αλμυρό. Για την ίδια είναι μια ιεροτελεστία που τηρεί ευλαβικά. «Μου λεν “σαν την φλαούνα σου, γιαγιά, έν έσιει”». Ποιο είναι το μυστικό της; Είναι, λέει, η αγάπη και το μεράκι της αλλά και τα αγνά υλικά που χρησιμοποιεί η νοικοκυρά. Το μεγαλύτερό μου μυστικό ένι η αναρή και το χαλλούμι της Αλάμπρας που χρησιμοποιώ πάντα, είτε όταν κάμνω φλαούνες είτε όταν κάμνω πουρεκκάκια» μας εξομολογείται.

Το αποτέλεσμα βρήκε και τον πιο απαιτητικό ουρανίσκο της παρέας να απολαμβάνει κάθε μπουκιά της παραδοσιακής φλαούνας, με την αναρή της Αλάμπρας, και μένα να την γεύομαι χωρίς ενοχές ξέροντας ότι το ανθότυρο είναι ένα ελαφρύ τυρί χαμηλό σε λιπαρά και απαλή γεύση που μπορεί να συμπεριληφθεί ως μέρος μιας υγιεινής διατροφής στο πρόγευμα ή ως σνακ.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.com.cy

Stories: Τελευταία Ενημέρωση

Δείτε τη φυλακή Saint-Gilles που μοιάζει με φρούριο, όπου οδηγήθηκε η ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ και αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού ...
Της Έλενας Αποστόλου
 |  STORIES