ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Διατήρηση συνοριακών ελέγχων

Η Ε.Επιτροπή είχε ήδη από τα μέσα Απριλίου υπαινιχθεί τη διατήρηση των συνοριακών ελέγχων

Kathimerini.gr

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είχε ήδη από τα μέσα Απριλίου υπαινιχθεί τη διατήρηση των συνοριακών ελέγχων εντός της Ζώνης Σένγκεν, ως απάντηση στην αδυναμία της Ελλάδας να εξαλείψει κενά και δυσλειτουργίες στη διαχείριση των συνόρων της. Σε ανακοίνωσή της, με ημερομηνία 12 Απριλίου, η Κομισιόν είχε επισημάνει ότι «αν και η Ελλάδα έχει σημειώσει σημαντική πρόοδο, απαιτούνται περαιτέρω βελτιώσεις τόσο στο ίδιο το σχέδιο δράσης, όσο και στην υλοποίησή του, προκειμένου να αντιμετωπιστούν ολοκληρωμένα οι ελλείψεις που εντοπίστηκαν».

Μάλιστα, τα στελέχη της Κομισιόν είχαν τότε εκφράσει έντονη ανησυχία για το γεγονός ότι οι αρμόδιες ελληνικές αρχές δεν είχαν δεσμευθεί σε ένα λεπτομερές χρονοδιάγραμμα για την υλοποίηση των δράσεων, ενώ εξέφραζαν επιφυλάξεις και για τον τρόπο αξιοποίησης των κοινοτικών κονδυλίων, ιδιαίτερα όσων διατίθενται μέσω του Ταμείου Εσωτερικής Ασφάλειας. Η Επιτροπή έδινε περιθώριο δέκα ημερών (εξέπνεε στις 26 Απριλίου) στην Ελλάδα, προκειμένου να διαβιβάσει πρόσθετα στοιχεία και διευκρινίσεις σχετικά με τις δράσεις που προτίθετο να αναλάβει για τον έλεγχο των συνόρων της.

Οι εξελίξεις των τελευταίων ημερών δεν δικαιώνουν τους χειρισμούς την ελληνικής κυβέρνησης. Την Τετάρτη, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρότεινε τη διατήρηση των διασυνοριακών ελέγχων εντός της Ζώνης Σένγκεν για άλλους έξι μήνες, επισημαίνοντας ότι η Ελλάδα, παρά την πρόοδο που σημείωσε, δεν κατάφερε να εξαλείψει κενά στον έλεγχο των συνόρων της. Μάλιστα, η πρόταση της Κομισιόν (προς το Συμβούλιο της Ε.Ε.) βασίζεται στα ευρήματα της τακτικής αξιολόγησης Σένγκεν, η οποία έγινε το διάστημα 10-16 Απριλίου και εντόπισε ελλείψεις στη φύλαξη των συνόρων από την Ελληνική Αστυνομία και το Λιμενικό. «Για όσο διάστημα παραμένουν τα σοβαρά προβλήματα στη διαχείριση των συνόρων, οι συνοριακοί έλεγχοι εντός της Ζώνης Σένγκεν θα πρέπει να διατηρηθούν», δήλωσε, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, ο πρώτος αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Φρανς Τίμερμανς, προσθέτοντας πάντως ότι, χάρη στις προσπάθειες των ελληνικών αρχών, έχει γίνει σημαντική πρόοδος στο «πεδίο».

Αντίστοιχα, ο Ελληνας επίτροπος Μετανάστευσης, Δημήτρης Αβραμόπουλος, αναγνώρισε τον κίνδυνο για τις λεγόμενες «δευτερογενείς ροές», τονίζοντας ότι «μεγάλος αριθμός προσφύγων και παράνομων μεταναστών βρίσκεται στην Ελλάδα και, επομένως, παραμένει υπαρκτός ο κίνδυνος μετακίνησής τους εντός της Ευρωπαϊκής Ενωσης». Στην πρότασή της προς το Συμβούλιο Υπουργών Εσωτερικών, η Κομισιόν αναγνωρίζει το δικαίωμα σε πέντε χώρες (Αυστρία, Γερμανία, Δανία, Σουηδία, Νορβηγία) να επεκτείνουν για άλλους έξι μήνες τους ελέγχους στα σύνορά τους, ενώ αναγνωρίζει την ανάγκη ελέγχων (για λόγους ασφαλείας) και στα σύνορα της Γαλλίας, έως το τέλος του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος Ποδοσφαίρου 2016.

Στις 4 Μαρτίου, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είχε επισημάνει πως μετά τα ιδιαίτερα αρνητικά –για τη χώρα– ευρήματα της αξιολόγησης Σένγκεν του περασμένου Νοεμβρίου, είχε καταθέσει στην Ελλάδα πρόταση 50 σημείων, με προτάσεις και βελτιώσεις στη διαδικασία ταυτοποίησης, δακτυλοσκόπησης και καταγραφής των αλλοδαπών που εισέρχονται στη χώρα. «Η εφαρμογή των μέτρων θα βελτιώσει τον έλεγχο των εξωτερικών συνόρων της χώρας, καθώς και τη διαδικασία ταυτοποίησης, καταγραφής και υποδοχής των υπηκόων τρίτων χωρών που εισέρχονται παράτυπα στη χώρα», επισήμαιναν σε σχετική ανακοίνωσή τους στελέχη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, και μάλιστα προανήγγειλαν ότι η τακτική αξιολόγηση Σένγκεν του Απριλίου θα γινόταν και σε σημεία που είχαν ελεγχθεί από τους Ευρωπαίους εμπειρογνώμονες τον περασμένο Νοέμβριο: τη Σάμο και τα χερσαία σύνορα Ελλάδας - Τουρκίας, στον Εβρο.

Υπενθυμίζεται ότι στην έκθεση που είχαν συντάξει μετά την αιφνιδιαστική αξιολόγηση Σένγκεν του περασμένου Νοεμβρίου, οι Ευρωπαίοι εμπειρογνώμονες επισήμαιναν ότι στα σημεία εισόδου παράτυπων μεταναστών δεν γινόταν δακτυλοσκόπηση όλων των αλλοδαπών, ότι τα διαβατήρια των αλλοδαπών δεν ελέγχονται στις βάσεις δεδομένων Σένγκεν και Ιντερπόλ και ότι οι σαρωτές δακτυλικών αποτυπωμάτων δεν χρησιμοποιούνταν, διότι δεν υπήρχε γρήγορη σύνδεση Ιντερνετ στα νησιά.

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Ελλάδα: Τελευταία Ενημέρωση

X