ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Οι επενδύσεις της Cosco μεγαλώνουν τον Πειραιά

Τον Αύγουστο αναμένεται πιλοτική λειτουργία

Kathimerini.gr

Ολοκληρώνονται τα έργα κατασκευής και εξοπλισμού του δυτικού τμήματος του προβλήτα ΙΙΙ του ΟΛΠ που τελεί υπό τη διαχείριση της θυγατρικής της Cosco στην Ελλάδα, η οποία τον Μάιο σημείωσε νέο ρεκόρ διακίνησης εμπορευματοκιβωτίων.

Τον Αύγουστο αναμένεται να ξεκινήσει την πιλοτική λειτουργία του το νέο αυτό κομμάτι του λιμανιού, που σε πλήρη ανάπτυξη και σε συνδυασμό με τον ανατολικό προβλήτα ΙΙ και τον προβλήτα ΙΙΙ θα ανεβάσουν τη δυναμικότητα διακίνησης εμπορευματοκιβωτίων που πραγματοποιεί η θυγατρική της Cosco στον Πειραιά, Σταθμός Εμπορευματοκιβωτίων Πειραιά (ΣΕΠ Α.Ε.), στα 6,8 εκατομμύρια εμπορευματοκιβώτια (TEU).

Μαζί με τον προβλήτα Ι το λιμάνι του Πειραιά θα προσεγγίσει σε δυναμικότητα τα 7,5 εκατομμύρια (TEU). Ηδη έχουν φθάσει στον προβλήτα ΙΙΙ και οι 18 πρώτες γερανογέφυρες τύπου RPG ενώ εν πλω βρίσκονται ήδη και οι 3 από τις πέντε συνολικά Super Super Post Panamax γερανογέφυρες που είναι ικανές να εξυπηρετήσουν τα μεγαλύτερα πλοία μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων στον κόσμο.

Η όλη επένδυση ανέρχεται στα 230 εκατ. ευρώ και χρηματοδοτείται από την Cosco. Εντάσσεται στο πλαίσιο του φιλικού διακανονισμού που είχε υπογραφτεί στα τέλη του 2014 και δεν σχετίζεται με τις νέες επενδύσεις, ύψους 350 εκατ. ευρώ, που έχει δεσμευτεί να πραγματοποιήσει ο κινεζικός όμιλος στο πλαίσιο της συμφωνίας εξαγοράς του 67% του ΟΛΠ. Επιπλέον 20 εκατομμύρια ευρώ αναμένεται να δαπανήσει η ΣΕΠ Α.Ε. για τις συμβατικές υποχρεώσεις της που απορρέουν από τον φιλικό διακανονισμό για την κατασκευή του νέου προβλήτα πετρελαιοειδών. Το έργο κατασκευής του δυτικού προβλήτα ΙΙΙ εκτελεί για λογαριασμό της Cosco η ΤΕΚΑΛ. Το συμβατικό χρονοδιάγραμμα προέβλεπε ολοκλήρωση εντός τριών ετών, αλλά όπως προκύπτει από τις εξελίξεις θα έχει τελειώσει τουλάχιστον ένα χρόνο νωρίτερα.

Η ραγδαία ανάπτυξη των υποδομών του λιμανιού την οποία έχει δρομολογήσει η κινεζική εταιρεία μαρτυρεί τους όγκους των φορτίων που αναμένει από την πλήρη ενεργοποίηση του θαλάσσιου δρόμου του μεταξιού που προωθεί το Πεκίνο. Ηδη τον Μάιο η ΣΕΠ Α.Ε. σημείωσε νέο ιστορικό ρεκόρ διακίνησης ξεπερνώντας για πρώτη φορά τα 300.000 TEU. Το πρώτο πεντάμηνο του έτους κλείνει έτσι με ρυθμούς αύξησης των φορτίων της τάξεως του 10% παρά τη μεγάλη κάμψη του εισαγωγικού στην Ελλάδα εμπορίου, τις απεργίες στα υπόλοιπα λιμάνια και τη διακοπή επί εβδομάδες της σιδηροδρομικής σύνδεσης στην Ειδομένη από τους μετανάστες.

Να σημειωθεί πως σύμφωνα με στοιχεία της έκθεσης της UNCTAD «Review of Maritime Transport» και της «Containerisation International» ο ρυθμός αύξησης των διακινούμενων εμπορευματοκιβωτίων στον Πειραιά για την περίοδο 2010-2015 είναι της τάξεως του 698%. Είναι ήδη το 3ο μεγαλύτερο λιμάνι εμπορευματοκιβωτίων στη Μεσόγειο χωρίς μάλιστα μεγάλη διαφορά όγκου από τα προπορευόμενα ισπανικά λιμάνια Βαλένθια και Αλχεθίρας. H Cosco, εκτός από τον Πειραιά, ελέγχει ποσοστά σε έξι ακόμη μεγάλα ευρωπαϊκά λιμάνια. Στην Ολλανδία ελέγχει ποσοστό της τάξεως του 35% στον τερματικό λιμένα εμπορευματοκιβωτίων Euromax Terminal Rotterdam BV και στην Ιταλία το 50% του λιμένα Conateco της Νάπολης. Εχει επίσης το 20% του τερματικού σταθμού FOS στη Μασσαλία, το 20% τερματικού σταθμού στην Αμβέρσα, το 20% του Πορτ Σάιντ στην Αίγυπτο και το 67% του Kumport Terminal στον κόλπο του Μαρμαρά της Τουρκίας. Οι συμμετοχές αυτές όλες εντάσσονται στο στρατηγικό της σχέδιο προκειμένου να εξυπηρετούνται με τον καλύτερο δυνατό τρόπο οι δικές της τακτικές γραμμές μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων και οι συνεργάτες της.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Ελλάδα: Τελευταία Ενημέρωση

Νέα υπηρεσία για το οργανωμένο έγκλημα, με ενισχυμένες αρμοδιότητες ώστε να ακολουθεί τα ίχνη του χρήματος
 |  ΕΛΛΑΔΑ