ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Ενισχύεται διπλωματικά η Ελλάδα για Κυπριακό και Αιγαίο

Κοτζιάς: Οι παραλογισμοί της Τουρκίας απαιτούν να έχουμε στο Υπουργείο τα καλύτερα μυαλά

ΚΥΠΕ

Η Ελλάδα είναι υποχρεωμένη να υπερασπιστεί τον εαυτό της εναντίον των παραλογισμών της Τουρκίας, τόσο στο Κυπριακό, όσο και στις διεκδικήσεις της στο Αιγαίο, με τα καλύτερα μυαλά που μπορεί να έχει, υποστήριξε απόψε, Τρίτη, ο Υπουργός Εξωτερικών της χώρας.

Σε ειδική συνεδρία της Ολομέλειας της Βουλής των Ελλήνων επί νομοσχεδίου για την τροποποίηση του Κώδικα του Οργανισμού του Υπουργείου Εξωτερικών, ο Νίκος Κοτζιάς, εξήγησε γιατί ο ίδιος επιθυμεί, και το Υπουργείο το έχει ανάγκη, όπως είπε, να προχωρήσει σε άμεση ενίσχυση διπλωματικών υπηρεσιών με ανθρώπους από τον ακαδημαϊκό χώρο, που θα προσφέρουν τις γνώσεις και εισηγήσεις τους επάνω σε πολύπλοκα εθνικά πολιτικά θέματα.

Προς υποστήριξη της θέσης του αυτής, ανέφερε ότι στην Διάσκεψη για το Κυπριακό στην Γενεύη «πήγαμε στις συζητήσεις με έξι νομικούς καθηγητές».

"Δεν θα το κάνατε και εσείς;", συνέχισε. "Ένας ειδικός για την FIR, ο άλλος ειδικός για τα Ομοσπονδιακά Διεθνή Συντάγματα, ο άλλος ειδικός για το Διεθνές Δίκαιο της Θαλάσσης. Δηλαδή δεν θα τους παίρνατε; Και κοιτάξτε τους: πλην ενός, κανένας δεν είναι κοντά στα κυβερνητικά κόμματα από τους έξι. Αυτοί είναι οι καλύτεροι που έχει η χώρα, σε αυτό το αντικείμενο και με αυτούς θέλουμε να συστήσουμε το Επιστημονικό Συμβούλιο". Και πρόσθεσε:

«Η νέα συμφωνία για την Κύπρο δεν έχει ζητήματα; Οι επιθέσεις που κάνουν από την Τουρκία, δηλαδή στο εσωτερικό της Τουρκίας και σε σχέση με τις ελληνοτουρκικές θέσεις, οι απαιτήσεις περί τεσσάρων ελευθεριών στην Κύπρο, τα ζητήματα των τουρκικών «διεκδικήσεων» καταπάτησης του διεθνούς δικαίου, που αναφέρονται από δώδεκα και δεκαοχτώ ξερονησίδες ή νησιά και τις έχουν κάνει εκατόν τριάντα. Και θα το θυμόσαστε ότι εδώ και δέκα χρόνια λένε ότι ακόμα και η νήσος Γαύδος, κατοικημένη, στο πιο δυτικό σημείο του πιο νότιου σημείου της χώρας, είναι στα δικά τους χωρικά ύδατα. Με αυτούς τους παραλογισμούς δεν θα υπερασπιστούμε την χώρα με ό,τι καλύτερο νομικό μυαλό διαθέτει;».

Κατά τον κ. Κοτζιά, το Επιστημονικό Συμβούλιο που επιθυμεί να συστήσει θα αποτελείται από επτά ανθρώπους οι οποίοι, λέει, δεν θα είναι διπλοθεσίτες, και προανήγγειλε ότι Πρόεδρος του Σώματος αυτού έχει δεχτεί να είναι ο Χρήστος Ροζάκης, Πρόεδρος του Διοικητικού Δικαστηρίου του Συμβουλίου της Ευρώπης, πρώην Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, και πρώην Αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδος.

Απαντώντας σε όσους υποστηρίζουν ότι το Υπουργείο έχει ήδη επαρκείς και ικανές υπηρεσίες που μπορούν να χειριστούν κάθε θέμα χωρίς να χρειάζονται, σε καιρό οικονομίας να γίνουν άλλες προσλήψεις, ο κ. Κοτζιάς ανέφερε ότι υπάρχουν ζητήματα πολιτικής που θέλουν μακρόχρονη στρατηγική, και ότι η υπάρχουσα Νομική Υπηρεσία φερ' ειπείν δεν μπορεί να χαράξει χάρτες για την ΑΟΖ, και ότι «χρειαζόμαστε ειδικούς».

«Και εμένα μου λέτε: ‘Ω, μην ακουμπάτε!’. Να πάω στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης χωρίς να έχουμε μαζί ως Υπουργείο Εξωτερικών τους καλύτερους καθηγητές, που έχουν και τις καλύτερες γνώσεις για την ΑΟΖ, για αυτά τα ζητήματα ή που έχουν τη μεγαλύτερη εμπειρία ή που είναι οι δάσκαλοι των δικών μας υπηρεσιών;»

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Ελλάδα: Τελευταία Ενημέρωση

Νέα υπηρεσία για το οργανωμένο έγκλημα, με ενισχυμένες αρμοδιότητες ώστε να ακολουθεί τα ίχνη του χρήματος
 |  ΕΛΛΑΔΑ