ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Ανατολική Μεσόγειος: Oι κινήσεις «ματ» της Ελλάδας στην διπλωματική σκακιέρα

Η σύνθετη εξίσωση έχει πολλούς παράγοντες, καθώς θέση στη σκακιέρα με αντικρουόμενα συμφέροντα παίρνουν η Ελλάδα, η Τουρκία, η Γαλλία, η Ρωσία, η Ιταλία, το Ισραήλ και η Αίγυπτος

Newsroom Κ, Αθήνα

Τις τελευταίες 15 ημέρες τόσο η Ελλάδα όσο και η Τουρκία από τη δική της πλευρά έχουν επιδοθεί σε έναν διπλωματικό μαραθώνιο με αιχμή την περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου. Η διπλωματική σκακιέρα στην Νοτιοανατολική Μεσόγειο έχει πάρει φωτιά με φόντο τη Λιβύη αλλά και τον αποσταθεροποιητικό ρόλο της Τουρκίας στην περιοχή. Ποιες είναι όμως οι κινήσεις στρατηγικής σημασίας που έγιναν και ποιος είναι ο λόγος που η Άγκυρα έχει έρθει σε σύγκρουση με τη Μόσχα;

Η σύνθετη εξίσωση έχει πολλούς παράγοντες, καθώς θέση στη σκακιέρα με αντικρουόμενα συμφέροντα παίρνουν η Ελλάδα, η Τουρκία, η Γαλλία, η Ρωσία, η Ιταλία, το Ισραήλ και η Αίγυπτος. Συμμαχίες δεν σημαίνει ότι είμαστε καλά παιδιά στην Ε.Ε.,  σημαίνει το παλεύουμε σε διμερές επίπεδο με κάθε μια χώρα ξεχωριστά, επισημαίνει ο Κωνσταντίνος Λαβδας, Καθηγητής Ευρωπαικής Πολιτικής.

Η Ελλάδα ξεκίνησε τη διπλωματική της αντεπίθεση με την οριοθέτηση ΑΟΖ με την Ιταλία αμέσως μετά του Αγίου Πνεύματος. Την ίδια ώρα, με το ταξίδι Μητσοτάκη στο Ισραήλ επικυρώνεται η συμμαχία με φόντο τον East Med, ενώ συστηματοποιούνται και οι επαφές με την Αίγυπτο, με στόχευση την οριοθέτηση ΑΟΖ και πρώτο βήμα το σημερινό ταξίδι Δένδια στο Κάιρο.  Η συμμαχία με την Αίγυπτο, όμως, είναι κρίσιμη και για τις εξελίξεις στη Λιβύη, καθώς η κυβέρνηση Σίσε δεν θέλει στη γειτονιά της ένα καθεστώς που διοικείται από τους Αδερφούς Μουσουλμάνους.

"Έχει κάθε λόγο το καθεστώς Σίσι να παραμείνει εμπλεκόμενο στη Λιβύη, αλλά για εμάς είναι εξαιρετικά κρίσιμο ότι έχουμε τον Σίσι και τον Νετανιάχου στην περιοχή." τονίζει ο κος Λάβδας. Η προώθηση των στρατευμάτων του Σαράτζ με τη στήριξη της Τουρκίας προς το νευραλγικό λιμάνι της Σύρτης που ελέγχουν οι δυνάμεις του Χαφτάρ φέρνει αντιμέτωπες Τουρκία και Ρωσία.  Η ενόχληση της Ρωσίας που στηρίζει τον Χαφτάρ για την Τουρκία εκδηλώθηκαν με έναν πρωτοφανή τρόπο, όταν ο ΥΠΕΞ της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ ακύρωσε εν πτήσει την επίσκεψή του στην Άγκυρα την προηγούμενη Κυριακή.

"Εμείς κλείσαμε τον Ανατολικό διάδρομο της Μεσογείου στην Τουρκία για να μην μπορεί να ανεβοκατεβάζει το πολιτικό κλίμα στην Ευρώπη μέσα από την εργαλειοποίηση του προσφυγικού.  Η Τουρκία αυτή  επιχειρεί να ελέγξει τον έτερο διάδρομο της Κεντρικής Μεσογείου μέσω Λιβύης." αναφέρει ο Δημήτρης Καιρίδης, καθηγητής Διεθνών Σχέσεων και Βουλευτής της ΝΔ.

Λίγα εικοσιτετράωρα αργότερα, η Τουρκία αναβάλλει τη συνάντησηΤσαβούσογλου με τον Ιταλό ομόλογό του Ντι Μάιο. Ταυτόχρονα ο Τούρκος ΥΠΕΞ πηγαίνει στη Λιβύη επικεφαλής μεγάλου κυβερνητικού κλιμακίου, με σκοπό τη δημιουργία, μεταξύ άλλων, ναυτικής και αεροπορικής βάση. 

"Κάνει σημεία και τέρατα στη Λιβύη. Εγκαθιστά τουρκικό προτεκτοράτο του απολύτου ελέγχου της", τονίζει ο κος Καιρίδης. Και ενώ το διπλωματικό παρασκήνιο οργιάζει, οι ΗΠΑ εξακολουθούν να τηρούν στάση αναμονής. 

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΑΟΖ  |  Μαξίμου  |  ΗΠΑ  |  Τουρκία  | 

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Newsroom Κ, Αθήνα

Σχόλια αναγνωστών

#PoliticsBlog Γιατί τα άλλαξε ο Άντρος για τον γενικό ελεγκτή;

«Όπως ήδη ελέχθη, αυτή η ιστορία είναι και το Βαρερλώ του Άντρου Κυπριανού και του κόμματος του βεβαίως! ...»
ΑΚΑ  |  21:01

#PoliticsBlog Γιατί τα άλλαξε ο Άντρος για τον γενικό ελεγκτή;

«Προφανώς ο Τσσκ Νόρις τον απείλησε ότι θα βγάλει στην φόρα τα δάνεια του Ακελ στα συνεργατικά....»
Αρμαγεδών  |  11:34

Αγία Σοφία: Ένα αιώνιο πολιτικό σχέδιο

«Εν τω μεταξύ η δύση και η Ρωσσία σφυρούν αφιάφορα....»
Αρμαγεδών  |  08:48

Ελλάδα: Τελευταία Ενημέρωση