ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Αποστολάκης-Ακάρ: Μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης στη βάση συμφωνίας «Παπούλια - Γιλμάζ»

Με τον κ. Ακάρ συμφωνήσαμε τον προγραμματισμό στο άμεσο μέλλον συναντήσεως αντιπροσωπειών των δύο χωρών, δήλωσε ο Ευάγγελος Αποστολάκης

Kathimerini.gr

«Διμερή θέματα και την εφαρμογή του Μνημονίου Παπούλια - Γιλμάζ» που υπεγράφη στις 27 Μαΐου του 1988 συζήτησαν ο υπουργός Αμυνας Ευάγγελος Αποστολάκης με τον Τούρκο ομόλογό του Χουλουσί Ακάρ στο περιθώριο των εργασίων της Συνόδου Υπουργών Άμυνας του ΝΑΤΟ, που διεξάγεται στις Βρυξέλλες. 

Με τον κ. Ακάρ «συμφωνήσαμε τον προγραμματισμό στο άμεσο μέλλον συναντήσεως αντιπροσωπειών των δύο χωρών, προκειμένου να συμφωνηθεί το πλαίσιο Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης», επεσήμανε μεταξύ άλλων ο Ελληνας υπουργός.   

Υπενθυμίζεται ότι στο «Μνημόνιο Παπούλια - Γιλμάζ» που καθορίζει την ενδεδειγμένη συμπεριφορά στο Αιγαίο, οι δύο χώρες έχουν συμφωνήσει ότι κατά τη διάρκεια εθνικών στρατιωτικών ασκήσεων θα αποφεύγονται η απομόνωση συγκεκριμένων περιοχών, ο αποκλεισμός περιοχών διεξαγωγής ασκήσεων για μεγάλα χρονικά διαστήματα και η διεξαγωγή τους κατά τη διάρκεια της τουριστικής περιόδου αιχμής και των κύριων εθνικών και θρησκευτικών εορτών. 

Στο πλαίσιο της Συνόδου, ο κ. Αποστολάκης συναντήθηκε επίσης με την υπουργό Αμυνας της Βόρειας Μακεδονίας, κ. Radmila Sekerinsk.

Ο Ελληνας υπουργός σημείωσε τη δυνατότητα συνδρομής των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων στην οικοδόμηση δυνατοτήτων των Ενόπλων Δυνάμεων της «Βόρειας Μακεδονίας» για την ομαλή και ταχεία προσαρμογή τους στο ΝΑΤΟ με ένα αναβαθμισμένο Πρόγραμμα Στρατιωτικής Συνεργασίας. Παράλληλα, δήλωσε ότι αντικείμενο της συζήτησής του με την ομόλογό του ήταν «η εφαρμογή του άρθρου 17 της Συμφωνίας των Πρεσπών, με παράλληλη αναβάθμιση του υφιστάμενου προγράμματος διμερούς στρατιωτικής συνεργασίας, υπό το πρίσμα της εισδοχής της εν λόγω χώρας στο ΝΑΤΟ». 

Τέλος, συναντήθηκε με τον ΓΓ του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, με τον οποίο συζήτησε την ανάγκη περαιτέρω εκσυγχρονισμού και προσαρμογής της Συμμαχίας στο σύγχρονο περιβάλλον ασφαλείας.

«Τόνισα στον κ. Στόλτενμπεργκ ότι η ενίσχυση της δυνατότητας ανταπόκρισης της Συμμαχίας στο ευμετάβλητο περιβάλλον απειλών, όσο και η επαύξηση της ετοιμότητας των επιχειρησιακών δομών της, αποτελούν καθοριστικούς παράγοντες στην προβολή ισχύος της. Επίσης, του επισήμανα ότι η Ελλάδα τηρεί τις υποχρεώσεις που προκύπτουν από τη συμμετοχή της στο ΝΑΤΟ, συμβάλλει ενεργά στην συμμαχική δραστηριότητα ανάσχεσης των προσφυγικών ροών στο Αιγαίο και προωθεί ευρύ πλέγμα διεθνών αμυντικών συνεργασιών, ενισχύοντας την ασφάλεια και τη σταθερότητα στην ευρύτερη περιοχή ενδιαφέροντος», γνωστοποίησε ο κ. Αποστολάκης.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Ελλάδα: Τελευταία Ενημέρωση