ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Βάρης - Κορωπίου: Τι δείχνουν τα δύο βίντεο για τη φωτιά

Έχουν καταγράψει την έναρξη της φωτιάς και άτομα που επιχειρούν να τη σβήσουν

Kathimerini.gr

Δύο βίντεο, στα οποία έχει καταγραφεί η έναρξη της φωτιάς στη λεωφόρο Βάρης – Κορωπίου το μεσημέρι της Τετάρτης έχουν στην κατοχή τους Πυροσβεστική και Αστυνομία.

Και τα δύο προέρχονται από κάμερες ασφαλείας καταστημάτων που λειτουργούν κοντά στο σημείο εκδήλωσης της πυρκαγιάς. Βρίσκονται υπό επεξεργασία, με το ενδεχόμενο της κακόβουλης ενέργειας να απομακρύνεται, παρά την αρχική εντύπωση ότι επρόκειτο για έργο εμπρηστή.

Το πρώτο από τα δύο βίντεο προέρχεται από κάμερα που λειτουργεί πολύ κοντά στο σημείο της έναρξης της φωτιάς. Δείχνει αρχικά τον οδηγό ενός βαν, ο οποίος στη θέα της φωτιάς ακινητοποιεί το όχημά του. Μπαίνει σε παρακείμενο κατάστημα απ’ όπου δευτερόλεπτα αργότερα εξέρχεται τρέχοντας με πυροσβεστήρα στα χέρια, ακολουθούμενος από ένα ακόμη άτομο. Οι δύο άνδρες σπεύδουν προς τη φωτιά, με σκοπό να τη σβήσουν. Σ’ αυτό το σημείο η κάμερα στρίβει και εστιάζει στην εστία της πυρκαγιάς, δίχως στο πλάνο να διακρίνεται κάποιο άτομο παρά μόνο οι φλόγες, που έχουν μερικά μόλις λεπτά πριν αρχίσει να καίνε στο πλάι του δρόμου. Ο οδηγός του βαν αναζητείται να εξεταστεί από τους προανακριτικούς υπαλλήλους με την ιδιότητα του μάρτυρα και όχι του υπόπτου.

Το δεύτερο βίντεο έχει επίσης τραβηχτεί από κάμερα ασφαλείας καταστήματος. Βρίσκεται κάποιες δεκάδες μέτρα μακρύτερα από το σημείο της έναρξης της φωτιάς. Είναι σταθερό και εστιάζει στο σημείο εκδήλωσης της φωτιάς, με το βίντεο ωστόσο, λόγω απόστασης, να μην είναι απολύτως ευκρινές. Κατά πληροφορίες, πάντως, προκύπτει με σχετική βεβαιότητα ότι τη στιγμή που η πυρκαγιά ξεσπάει, στο σημείο έναρξης δεν υπάρχει κίνηση ατόμων ή οχημάτων.

Εν τω μεταξύ, σύγχυση προκάλεσε ο εντοπισμός προχθές το μεσημέρι από την ομάδα ΔΙ.ΑΣ. ατόμου που μετέφερε μπιτόνι με εύφλεκτο υγρό κοντά στην περιοχή της πυρκαγιάς. Ελέγχθηκε τις πρώτες ώρες μετά την έναρξη της φωτιάς και προέκυψε ότι ήταν περίοικος που μετέφερε βενζίνη για να θέσει σε λειτουργία κάποιο μοτέρ. Παρότι προέκυψε τελικά ότι δεν είχε σχέση με την εκδήλωση της φωτιάς, για αρκετές ώρες παρέμενε θολός ο ακριβής ρόλος του στα γεγονότα.

Την κατάσταση περιέπλεξε το γεγονός ότι πριν από μερικές ημέρες οι Αρχές είχαν εντοπίσει άτομο να βάζει φωτιά στην ευρύτερη περιοχή Βάρης – Κορωπίου. Εκείνη η πυρκαγιά είχε τεθεί υπό έλεγχο δίχως να πάρει διαστάσεις, με τα στελέχη της Πυροσβεστικής να βρίσκουν βίντεο στο οποίο αποτυπώνονταν οι κινήσεις του εμπρηστή. Ωστόσο, το συγκεκριμένο συμβάν εκτυλίχθηκε σε απόσταση άνω των 7 χλμ. από το σημείο που ξεκίνησε η προχθεσινή πυρκαγιά και ως εκ τούτου θεωρείται από τους αρμοδίους ότι ουδεμία σχέση έχει μ’ αυτή.

Ως προς την αιτία της πρόσφατης πυρκαγιάς, η εκδοχή που αναπαρήχθη από πολλά ΜΜΕ για άτομο που έκανε εργασίες με τροχό διαψεύδεται από επίσημα χείλη, όπως επίσης και το ενδεχόμενο για την πυρκαγιά να ευθύνεται άτομο που πραγματοποιούσε θερμές εργασίες. Εξετάζεται η πιθανότητα η πυρκαγιά να προκλήθηκε από αναμμένο τσιγάρο που πέταξε στο πλάι του δρόμου (λεωφόρος Βάρης – Κορωπίου) διερχόμενος οδηγός.

Σε συνέντευξη που παραχώρησε το βράδυ της Τετάρτης, ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης Βασίλης Κικίλιας τόνισε ότι οι ανακριτικές αρχές της Πυροσβεστικής και της Αστυνομίας έχουν στη διάθεσή τους οπτικό υλικό που δείχνει ξεκάθαρα εμπρηστή να βάζει φωτιά σε ξερά χόρτα στη Βάρης – Κορωπίου, καθώς και ότι λίγο πιο κάτω εντοπίστηκε και μπιτόνι με πετρέλαιο και στουπί. Η έρευνα για το συμβάν είναι σε εξέλιξη, με τον υπουργό να προαναγγέλλει ανακοινώσεις όταν αυτή ολοκληρωθεί.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Ελλάδα: Τελευταία Ενημέρωση