ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Εκλογικά: Για καφέ με τον Κουτσούμπα

Του Βασίλη Νέδου

ΤΟ ΘΕΜΑ

Την Τρίτη 23 Μαΐου, η Επιτροπή Νομικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου (JURI) θα εξετάσει το αίτημα για άρση ασυλίας του Αλέξη Γεωργούλη, ουσιαστικά σε μια συνεδρίαση που επισπεύδεται αρκετά, σε σχέση, πάντα, με τη δημοσιοποίηση της υπόθεσης. Oπως μεταδίδει η ανταποκρίτρια της «Κ» στις Βρυξέλλες, Αλεξάνδρα Βουδούρη, στην ίδια έκτακτη συνεδρίαση θα εξεταστεί το αίτημα άρσης ασυλίας της ευρωβουλευτού Μαρίας Σπυράκη, καθώς επίσης και για τον Εμμανουήλ Φράγκο της Ελληνικής Λύσης, που εκκρεμεί από το 2021. Επίσης στην επιτροπή θα εξεταστεί και ο φάκελος για αίτημα υπεράσπισης της ασυλίας του Νίκου Ανδρουλάκη για την υπόθεση των υποκλοπών. Ο κ. Ανδρουλάκης δεν είναι πια ευρωβουλευτής, αλλά, όπως ανέφεραν αρμόδιες πηγές, η διαδικασία αυτή είναι συνήθως αργή…

Η ΣΥΓΚΡΟΥΣΗ

Η προεκλογική περίοδος και η αλήθεια σπάνια συμβαδίζουν. Αποδείχθηκε και στην περίπτωση της συνέντευξης που παραχώρησε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στον Νίκο Χατζηνικολάου (ΑΝΤ1). Ο δημοσιογράφος διατύπωσε ερώτηση με δύο σκέλη για την απεργία των σιδηροδρομικών λίγο πριν από τις εκλογές, αλλά και τη μήνυση κατά παντός υπευθύνου που κατέθεσαν συγγενείς των θυμάτων. «Λυπάμαι που το ζήτημα αυτό εργαλειοποιείται με τέτοιο τρόπο λίγες ημέρες πριν από τις εκλογές και πιστεύω ότι και ο δικαιολογημένος θυμός των συγγενών των θυμάτων δεν δικαιολογεί τέτοιου είδους συμπεριφορές», απάντησε, μεταξύ άλλων, ο πρωθυπουργός. Τα τρολ των κοινωνικών δικτύων έκαναν την απαραίτητη κοπτορραπτική, με τον κ. Μητσοτάκη να εμφανίζεται επιτιθέμενος στους συγγενείς των θυμάτων. Ακολούθησε από τον ΣΥΡΙΖΑ η Πόπη Τσαπανίδου, που κατηγόρησε τον κ. Μητσoτάκη για έλλειψη ενσυναίσθησης, και τη «διαδέχθηκε» ο Ακης Σκέρτσος, υπογραμμίζοντας ότι ο όρος «εργαλειοποίηση» αναφερόταν στην απεργία των σιδηροδρομικών. Ενώ και ο Νίκος Χατζηνικολάου σημείωσε ότι η ερώτησή του έχει μονταριστεί, καθώς αφαιρέθηκε το πρώτο σκέλος της.

ΤΟ ΠΡΟΣΩΠΟ

Ο Κυριάκος Βελόπουλος καταφέρνει όπου υπάρχει φακός να τραβάει την προσοχή. Μάλλον όχι γι’ αυτά που λέει, αλλά για τον τρόπο που τα λέει. Την αίσθηση ότι στο ντιμπέιτ τα πήγε καλύτερα από τους αρχηγούς των μικρότερων κομμάτων την είχαν αρκετοί, ωστόσο αποτυπώθηκε και σε έρευνα γνώμης που πραγματοποιήθηκε από την εταιρεία Αlco για λογαριασμό του τηλεοπτικού σταθμού Alpha. Στο ερώτημα «ανεξάρτητα από το κόμμα που θα ψηφίσετε, ποιος σας έκανε καλύτερη εντύπωση στο ντιμπέιτ των πολιτικών αρχηγών», πρώτος κατατάσσεται ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης (25%), δεύτερος ο αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας (18%), τρίτος ο Κυριάκος Βελόπουλος της Ελληνικής Λύσης (9%), ενώ ακολουθούν Νίκος Ανδρουλάκης (7%), Δημήτρης Κουτσούμπας (6%) και Γιάνης Βαρουφάκης (4%). Τα «χιλιόμετρα» που έχει γράψει μπροστά από την κάμερα ο κ. Βελόπουλος ήταν, άλλωστε, και αυτά τα οποία τον έκαναν αρκετά αναγνωρίσιμο ώστε να γίνει και πρόεδρος κόμματος. Κατά τα λοιπά, η δημοσκόπηση δεν αλλάζει σχεδόν καθόλου τη γενικότερη εικόνα που έχει αποτυπωθεί από τις έως τώρα μετρήσεις, με τη Ν.Δ. να συγκεντρώνει 32,7% έναντι του ΣΥΡΙΖΑ, που φθάνει στο 26%. Ακολουθούν ΠΑΣΟΚ (8,3%), ΚΚΕ (6,1%), Ελληνική Λύση (3,7%) και ΜέΡΑ25 (3,3%). Ως πρώτο εξωκοινοβουλευτικό κόμμα καταγράφεται με 1,8% η Πλεύση Ελευθερίας της Ζωής Κωνσταντοπούλου.

Ο ΤΟΠΟΣ

Η πλατεία Συντάγµατος χθες το βράδυ. Ο γ.γ. του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας μίλησε στους συγκεντρωμένους στο πλαίσιο της κεντρικής προεκλογικής εκδήλωσης του κόμματος. Πάντως, απ’ όσο έμαθα, στη συγκέντρωση δεν ήταν παρόντες ούτε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ούτε ο αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας, οι οποίοι αμφότεροι δήλωσαν ότι θέλουν να πιουν καφέ με τον γ.γ. του ΚΚΕ. Ο πρώτος για να καταλάβει –όπως εκμυστηρεύθηκε στην Κατερίνα Καινούργιου– γιατί ο κ. Κουτσούμπας είναι κομμουνιστής. Και ο δεύτερος, διότι θεωρεί ότι θα περνούσε καλύτερα. Λίγες ημέρες νωρίτερα, πάντως, ο κ. Κουτσούμπας είχε πει ότι δεν υπάρχει χρόνος ούτε για καφέ λόγω των αυξημένων προεκλογικών υποχρεώσεών του. Αν δεν υπάρχει χρόνος για καφέ πριν από τις εκλογές, είναι βέβαιο ότι –με δεδομένη τη δηλωμένη στάση του ΚΚΕ για τις συνεργασίες– δεν θα υπάρχει ούτε και μετά.

Η ΑΤΑΚΑ

«Τον Κωστή τον γνωρίζω από τότε που είχε μπούκλες και είναι ο υπουργός της καρδιάς μου», τόνισε η Ντόρα Μπακογιάννη στην τελευταία προεκλογική συγκέντρωση του Κωστή Χατζηδάκη, προκαλώντας ρίγη συγκίνησης, αλλά και αυθεντικής απορίας. Είπε, επίσης, η κ. Μπακογιάννη ότι ο κ. Χατζηδάκης «δεν φοβάται το πολιτικό κόστος, βάζει το κεφάλι του στον τορβά και είναι αποτελεσματικός. Είναι ο υπουργός των δύσκολων αποστολών». Η στήλη αναζητεί κάποια φωτογραφία του Κωστή Χατζηδάκη, όπου θα απεικονίζονται και οι περίφημες μπούκλες για τις οποίες μίλησε η Ντόρα Μπακογιάννη. Πάντως, πέρα από τη συζήτηση για τις τρίχες, ο Κωστής Χατζηδάκης μάζεψε πολύ κόσμο.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Βασίλη Νέδου

Ελλάδα: Τελευταία Ενημέρωση