ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Ελλάδα: Ορκίστηκε η υπηρεσιακή κυβέρνηση

Οι πρώτες δηλώσεις των νέων υπουργών

Kathimerini.gr

Ενώπιον της Προέδρου της Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου και παρουσία του πρωθυπουργού Ιωάννη Σαρμά, ορκίστηκαν, τα μέλη της υπηρεσιακής κυβέρνησης και ήδη ξεκίνησαν οι αφίξεις στο Προεδρικό Μέγαρο.

Η υπηρεσιακή κυβέρνηση:

Υπουργός Επικρατείας ορίστηκε ο καθηγητής Βασίλειος Σκουρής, υπουργός Οικονομικών ο Θεόδωρος Πελαγίδης και υπουργός Ανάπτυξης η Ελένη Λουρή. Για το Υπουργείο Εξωτερικών επελέγη ο έμπειρος πρέσβης Βασίλειος Κασκαρέλης, ενώ για το Υπουργείο Άμυνας ο Αλκιβιάδης Στεφανής.

Ο πρώην πρύτανης Χρήστος Κίττας αναλαμβάνει υπουργός Παιδείας, η Πατρίνα Παπαρηγοπούλου υπουργός Εργασίας και η ενταντικολόγος Αναστασία Κοτανίδου υπουργός Υγείας.

Στο Υπουργείο Περιβάλλοντος τοποθετείται ο καθηγητής Παντελής Κάπρος, ο Χαράλαμπος Λαλούσης στο Προστασίας του Πολίτη και ο Γιώργος Κουμεντάκης στο Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού.

Ο Φίλιππος Σπυρόπουλος ορίστηκε υπουργός Δικαιοσύνης, υπουργός Εσωτερικών παραμένει η Καλλιόπη Σπανού, ενώ υπουργός Μετανάστευσης αναλαμβάνει ο Δανιήλ Εσδράς.

Υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης αναλαμβάνει ο Σωκράτης Κάτσικας και Υποδομών και Μεταφορών ο Ιωάννης Γκόλιας. Στο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής ο Θεόδωρος Κλιάρης και στο Αγροτικής Ανάπτυξης ο Γεώργιος Τσακίρης. Υπουργός Τουρισμού η Ιωάννα Δρέττα.

Ο Ευάγγελος Τουρνάς αναβαθμίζεται σε υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, ενώ κυβερνητικός εκπρόσωπος αναλαμβάνει ο δημοσιογράφος Ηλίας Σιακαντάρης.

Live η ορκωμοσία της υπηρεσιακής κυβέρνησης-1INTIME 

Live η ορκωμοσία της υπηρεσιακής κυβέρνησης-2INTIME

Live η ορκωμοσία της υπηρεσιακής κυβέρνησης-3INTIME

Live η ορκωμοσία της υπηρεσιακής κυβέρνησης-4INTIME 

Οι πρώτες δηλώσεις των νέων υπουργών

Από τους πρώτους που έφτασαν στο υπουργικό ήταν ο υπηρεσιακός Αγροτικής Ανάπτυξης, Γεώργιος Τσακίρης, ο οποίος δήλωσε ότι «θα κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν καλύτερο έτσι ώστε να τακτοποιήσουμε πράγματα που έχουν δρομολογηθεί για να μην έχουμε εκκρεμότητες».

Από την πλευρά της η υπηρεσιακή υπουργός Υγείας, Αναστασία Κοτανίδου, είπε ότι «χρέος μου είναι να πάω, δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι έχω άριστη συνεργασία με την ηγεσία του υπουργείου Υγείας ώστε να φανώ αντάξια».

Ο υπουργός Παιδείας, Χρήστος Κίττας, είπε ότι «αυτή τη στιγμή το μυαλό μου είνα στα παιδιά που ετοιμάζονται για τις Πανελλήνιες και τα παιδιά που δίνουν ήδη εξετάσεις στα Λύκεια».

Στο Προεδρικό Μέγαρο κατέφθασε ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Ευάγγελος Τουρνάς, ο υπουργός Άμυνας κ. Αλκιβιάδης Στεφανής και ο υπουργός Ναυτιλίας κ. Κλιάρης.

«Μεγάλη τιμή που μας αναθέτουν αυτό το καθήκον προς την πολιτεία, Θα το ασκήσουμε όπως πρεπει ώστε να μην υπάρχει κανένα κενό στη λειτουργία του κράτους χωερίς κανένα κενό» είπε ο υπουργός Εξωτερικών, Βασίλης Κασκαρέλης.

Ο υπουργός Δικαιοσύνης, Φίλιππος Σπυρόπουλος, ευχήθηκε «καλή δύναμη, ένας μήνας είναι και με το καλό η κάλπη, θα δούμε ώστε να αφήσουμε όσο το δυνατόν λιγότερες εκκρεμότητες» είπε αποκαλύπτοντας ότι του τηλεφώνησε ο πρωθυπουργός.

«Αισθάνομαι πολύ μεγάλη τιμή που θα αναλάβω το υπουργείο αυτό για να προσφέρω αυτά που θα προσφέρω για να λειτουργήσει ο κρατικός μηχανισμός μέχρι να ολοκληρωθεί η εκλογική διαδικασία και να παραδώσω στον νέο υπουργό» είπε η υπουργός Εργασίας, Πατρίνα Παπαρρηγοπούλου.

Έχουμε τη διάθεση να κάνουμε ό,τι καλύτερο μπορούμε. Είναι ένας μήνας, είναι μία κυβέρνηση χωρίς πολιτικό πρόσημο αλλά θα είναι απολύτως λειτουργική, είπε ο υπηρεσιακός κυβερνητικός εκπρόσωπος Ηλίας Σιακαντάρης.

«Περιμένουμε να δούμε πώς θα πάνε τα πράγματα» αρκέστηκε να αναφέρει ο υπουργός Επικρατείας Βασίλης Σκουρής δηλώνοντας «πάντοτε» αισιόδοξος.

Ορκίστηκε η υπηρεσιακή κυβέρνηση-5ΙΝΤΙΜΕ 

Ορκίστηκε η υπηρεσιακή κυβέρνηση-6INTIME 

Αμέσως μετά την ορκωμοσία θα συνεδριάσει το υπουργικό συμβούλιο της υπηρεσιακής κυβέρνησης υπό την προεδρία του πρωθυπουργού Ιωάννη Σαρμά στο Μέγαρο Μαξίμου.

Στη συνέχεια οι υπουργοί θα μεταβούν στα υπουργεία τους για τις τελετές παράδοσης παραλαβής.

Χθες Πέμπτη, ενώπιον της Προέδρου της Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου ορκίσθηκε από τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και Πάσης Ελλάδος Ιερώνυμο, ως πρωθυπουργός, ο Ιωάννης Σαρμάς, πρόεδρος του Ελεγκτικού Συνεδρίου, ο οποίος θα ηγηθεί της υπηρεσιακής κυβέρνησης που θα οδηγήσει τη χώρα στις εκλογές της 25ης Ιουνίου.

Υπηρεσιακές κυβερνήσεις: Από την «άχροο» κυβέρνηση το 1867, στην περίοδο της Μεταπολίτευσης

Τέταρτος υπηρεσιακός πρωθυπουργός ο κ. Ι. Σαρμάς και τέταρτη Πρόεδρος της Δημοκρατίας η Κατερίνα Σακελλαροπούλου, που βάσει Συντάγματος αναθέτει στα χρόνια της μεταπολίτευσης σε ανώτατο δικαστικό να σχηματίσει κυβέρνηση ώστε να οδηγήσει τη χώρα σε εκλογές, μια και οι κάλπες δεν ανέδειξαν δυνατότητα σχηματισμού πολιτικής κυβέρνησης από τις πολιτικές δυνάμεις και η οποία να απολαύει της εμπιστοσύνης της Βουλής.

Ως γνωστόν, το ισχύον Σύνταγμα προβλέπει (άρθρο 37) ότι η Πρόεδρος της Δημοκρατίας «αναθέτει στον πρόεδρο του Συμβουλίου της Eπικρατείας ή του Aρείου Πάγου ή του Eλεγκτικού Συνεδρίου τον σχηματισμό κυβέρνησης, όσο το δυνατόν ευρύτερης αποδοχής, για να διενεργήσει εκλογές».

Η μη «κανονική» αυτή βραχύβια μορφή διακυβέρνησης, ωστόσο, δεν είναι κάτι καινούργιο για την Ελλάδα. Σύμφωνα με κρατικές και ευρύτερα ιστορικές πηγές, πηγαίνει πολύ πίσω στον χρόνο, έως και στο μακρινό 1867, σε συνολικά 11 υπηρεσιακές κυβερνήσεις – με εκείνες που προηγήθηκαν της δικτατορίας να διορίζονται από τους τότε βασιλείς.

Η αμέσως προηγούμενη της τωρινής φορά ήταν τον Αύγουστο 2015, όταν ο τότε Πρόεδρος Πρ. Παυλόπουλος ανέθεσε στην κ. Βασιλική Θάνου, πρόεδρο του Αρείου Πάγου, το καθήκον του σχηματισμού υπηρεσιακής για τη διεξαγωγή εκλογών. Την άνοιξη του 2012 με Πρόεδρο τον Κάρ. Παπούλια, την εντολή λάμβανε ο Παν. Πικραμμένος, πρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας. Η πρώτη μεταπολιτευτικά εφαρμογή της σχετικής συνταγματικής πρόβλεψης κατέστη αναγκαία τον Οκτώβριο του 1989, με τον τότε Πρόεδρο Χρ. Σαρτζετάκη να αναθέτει το καθήκον στον Ι. Γρίβα, επίσης πρόεδρο του Αρείου Πάγου.

Την ταραγμένη δεκαετία του ’60, πάλι ήταν πρόεδρος του Α.Π. ο Στυλ. Μαυρομιχάλης που διορίσθηκε υπηρεσιακός πρωθυπουργός. Ηταν τον Σεπτέμβριο του 1963. Ακριβώς δύο χρόνια νωρίτερα (9/1961) επελέγη για τον ίδιο ρόλο ο στρατιωτικός Κων. Δόβας.

Είχαν περάσει αρκετά χρόνια από την προηγούμενη φορά, δηλαδή από τον Οκτώβριο του 1952, που πρωθυπουργός υπηρεσιακής κυβέρνησης ενόψει εκλογών διοριζόταν ο τότε πρόεδρος του Α.Π. Δημ. Κιουσόπουλος. Είχε προηγηθεί, τον Ιανουάριο του 1950, σε εκείνη τη χρονική συγκυρία ο πρόεδρος της Βουλής Ιωάννης Θεοτόκης.

Τα καθήκοντα πρωθυπουργού υπηρεσιακής κυβέρνησης είχαν ανατεθεί, πριν από τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, στον πανεπιστημιακό Κων. Δεμερτζή τον Νοέμβριο του 1935, ενώ οι δύο πρώτες ιστορικά «εντοπίζονται» πριν από το 1900. Συγκεκριμένα:

Τον Ιανουάριο του 1895 στον πρέσβη Νικ. Δηλιγιάννη, και νωρίτερα, τον Δεκέμβριο του 1867, στον πρόεδρο του Αρείου Πάγου Αριστείδη Μωραϊτίνη. Λέγεται, μάλιστα, ότι εκείνη η πρώτη «υπηρεσιακή» ονομάστηκε «άχροος» (κατ’ άλλους «άχροο υπουργείο»), δηλαδή αχρωμάτιστη, τα στελέχη της οποίας, με άλλα λόγια, στερούνταν εμφανών κομματικών ή πολιτικών χαρακτηριστικών.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Ελλάδα: Τελευταία Ενημέρωση