ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

«Euroferry Olympia»: Εντοπίστηκε ζωντανός επιβάτης εντός του πλοίου

Την είδηση επιβεβαίωσε, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ο υπουργός Ναυτιλίας, Γιάννης Πλακιωτάκης

Στον εντοπισμό ενός ατόμου εντός του φλεγόμενου «Euroferry Olympia» προχώρησαν διασώστες της ΕΜΑΚ.

Σύμφωνα με το Λιμενικό, ο άνδρας -αγνώστου εθνικότητας- είναι ζωντανός, βρίσκεται στην πρύμνη του πλοίου και αυτή την ώρα γίνονται προσπάθειες για τoν απεγκλωβισμό και την ασφαλή απομάκρυνσή του από το πλοίο.

Την είδηση επιβεβαίωσε, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ο υπουργός Ναυτιλίας, Γιάννης Πλακιωτάκης.

«Βρέθηκε ζωντανός ένας εκ των επιβατών, πιθανότατα Λιθουανικής καταγωγής και περιμένουμε να γίνει ταυτοποίηση», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Σε ασφαλές σημείο έχει ρυμουλκηθεί το πλοίο

Σε ασφαλές σημείο, στα βόρεια της Κέρκυρας, έχει ρυμουλκηθεί το «Euroferry Olympia» στο εσωτερικό του οποίου εξακολουθούν να υπάρχουν μικρές εστίες φωτιάς.

«Το πλοίο είναι σε σημείο που όταν η φωτιά θα έρθει σε πλήρη έλεγχο, θα μπορεί να πάει με ασφάλεια στην στεριά», είπε χαρακτηριστικά στον ΑΝΤ1 ο πυραγός Γιώργος Μήτσης, επικεφαλής της 5ης ΕΜΑΚ, στελέχη της οποίας επιχειρούν στο φλεγόμενο πλοίο.

«Σε αυτό το σημείο δεν είναι εξαιρετικά δύσκολη η επιχείρηση για την ανεύρεση αγνοούμενων, είναι αδύνατη» εξήγησε ο επικεφαλής της 5ης ΕΜΑΚ, διευκρινίζοντας ότι «πέρα από την θερμοκρασία που είναι απαγορευτική, 600 βαθμοί στο εξωτερικό του πλοίου και πολλαπλάσια στο εσωτερικό του, δεν επιτρέπεται και με τον εξοπλισμό που έχουμε να μένουμε εκτεθειμένοι σε τόσο τοξικά αέρια για τόσες ώρες».

«Βρέθηκαν και άτομα (σ.σ. της ΕΜΑΚ) στο κατάστρωμα, μετά τον εντοπισμό χθες των ατόμων στο πλοίο, αλλά δεν έχει νόημα να βρίσκονται άνθρωποι στο κατάστρωμα. Ώρα – ώρα εξετάζουμε τα επίπεδα (σ.σ. των τοξικών αερίων), δεν σημαίνει ότι απαραίτητα θα περάσουν ημέρες για να μπορέσουμε να επιχειρήσουμε ξανά», επεσήμανε ο πυραγός.

Συνολικά εξακολουθούν να επιχειρούν στην κατάσβεση τρία περιπολικά σκάφη του Λιμενικού, ένα πυροσβεστικό πλωτό της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας και πέντε Ρυμουλκά.

Σύμφωνα με πληροφορίες μόλις ολοκληρωθεί η επιχείρηση εντοπισμού των αγνοουμένων καθώς και η κατάσβεση της πυρκαγιάς, ειδικά συνεργεία θα προβούν σε απάντληση όλων των πετρελαϊκών ποσοτήτων από το πλοίο για να εξουδετερωθεί ο κίνδυνος της θαλάσσιας ρύπανσης.

Παράλληλα, σύμφωνα με πληροφορίες, ελεύθεροι αφέθηκαν ο πλοίαρχος και οι δύο μηχανικοί του πλοίου, οι οποίοι συνελήφθησαν το μεσημέρι του Σαββάτου.

Τι αναφέρει ειδικός ερευνητής

Παράλληλα, αποκλειστικές πληροφορίες προκύπτουν από πηγές της επιτροπής διερεύνησης ναυτικών ατυχημάτων, η οποίας έχει σπεύσει στο σημείο της νέας ναυτικής τραγωδίας για να διερευνήσει τα αίτια της πυρκαγιάς στο Euroferry Olympia.

Ειδικός ερευνητής που μίλησε στον ΣΚΑΙ «ρίχνει φως» σε σημαντικές πτυχές γύρω από το συμβάν.

Με αφορμή την καταγγελία διασωθέντων, συγγενών αγνοουμένων αλλά και οδηγών φορτηγών ότι οδηγοί παράτυπα κοιμόνταν μέσα σε αυτά, εξηγεί πως σε κάθε φορτηγό υπάρχουν δύο οδηγοί και το εισιτήριο είναι για έναν: άρα ο δεύτερος κατά κανόνα μένει μέσα στο όχημα.

Την ίδια ώρα, ζωτικής σημασίας στοιχείο είναι ότι όταν ένα πλοίο φτάνει σε λιμάνι, το σύστημα πυρανίχνευσης κλείνει και μετά ή ξεχνούν να το ανοίξουν ή δεν το ανοίγουν γιατί υπάρχουν οδηγοί στα γκαράζ που μπορεί να καπνίζουν κατά την διάρκεια του ταξιδιού.

Ελλιπή εγχειρίδια στον τελευταίο έλεγχο

Σημαντικό στοιχείο για την διερεύνηση της υπόθεσης αποτελούν τα ευρήματα που προκύπτουν από τον τελευταίο έλεγχο που έγινε στο πλοίο στις 16 Φεβρουαρίου καθώς όπως φαίνεται τα εγχειρίδια του για την πυρασφάλεια ήταν ελλιπή.

Παράλληλα υπήρχαν ελλείψεις στην καθαριότητα και στις συνθήκες υγιεινής, στις εγκαταστάσεις αναψυχής, τροφοδοσίας και τραπεζαρίας.

Τέλος, στους χώρους εργασίας δεν λειτουργούσε ο εξαερισμός, σύμφωνα με τα πρωτόκολλα.

Σημειώνεται πως η εταιρεία του πλοίου Grimaldi Lines ανέφερε πως σύμφωνα με τα όσα γνωρίζουν η φωτιά ξεκίνησε από φορτηγό που βρισκόταν στο τρίτο κατάστρωμα και επισημαίνουν πως το πλοίο είχε δυνατότητα να φιλοξενήσει υπερδιπλάσιο κόσμο σε σχέση με τους επιβάτες που μετέφερε.

Παράλληλα υποστηρίζουν πως δεν υπήρχε κανείς στο γκαράζ καθώς αποτελεί πολιτική της εταιρείας να γίνονται αυστηροί έλεγχοι.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ – ΜΠΕ, ΑΝΤ1, skai.gr

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Ελλάδα: Τελευταία Ενημέρωση