ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Ύστατη μάχη στην Εθνική Οδό – Eντολή εκκένωσης για Αγ. Στέφανο, Καπανδρίτι, Πολυδένδρι

Πενήντα επτά τα ενεργά μέτωπα. Πάνω από 78 εκκενώσεις δήμων και οικισμών

Kathimerini.gr

Δραματικές ώρες με εξαιρετικά αβέβαιη εξέλιξη βιώνει ολόκληρη η χώρα με τουλάχιστον τρία μέτωπα να μαίνονται ανεξέλεγκτα.

Στην Αττική από την απέναντι πλευρά της Εθνικής Οδού Αθηνών – Λαμίας πέρασε, στο ύψος των Αφιδνών, η φωτιά η οποία μαίνεται. Πυροσβέστες καταβάλλουν τιτάνια μάχη να τη θέσουν υπό έλεγχο τη φωτιά καθώς κινείται με μεγάλη ταχύτητα.

Εντολή εκκένωσης των οικισμών Καπανδρίτι, Πολυδένδρι και Αγ. Στεφάνου εξέδωσε η Περιφερειακή Ενότητα Ανατολικής Αττικής στις 23:00 μετά από εισήγηση του Διοικητή Αττικής της Πυροσβεστικής Κ. Θεοφιλόπουλου.

Νωρίτερα, οι κάτοικοι έλαβαν το εξής μήνυμα από το 112: «Αν βρίσκεστε σε Πολυδένδρι, Καπανδρίτι, Ταξιάρχες, Άγ. Γεώργιο, Πουρίθι κλείστε όλες τις καμινάδες, παράθυρα, πόρτες ώστε να μην διεισδύσουν οι καύτρες στο εσωτερικό του σπιτιού».

Το μήνυμα εστάλη καθώς ήδη βρίσκονται σε εξέλιξη πολλές εστίες φωτιάς από την απέναντι πλευρά της εθνικής οδού, στο ύψος των Αφιδνών προς Άγιο Στέφανο και Καπανδρίτι. Συμφωνα με την Πυροσβεστική Υπηρεσία, δεν υπάρχει ενιαίο μέτωπο, αλλά γίνεται μάχη προκειμένου να ελεγχθούν οι εστίες πριν πάρουν μεγάλες διαστάσεις.

Η φωτιά πέρασε την εθνική οδό και στο ύψος των Αφιδνών, καθώς πετάγονται συνεχώς σπίθες σε μεγάλη απόσταση, αλλά στις περισσότερες περιπτώσεις αντιμετωπίστηκαν άμεσα από τις δυνάμεις τις πυροσβεστικής.

Εξαιτίας της νέας κατάστασης που δημιουργήθηκε στην περιοχή, διακόπηκε η κυκλοφορία των οχημάτων από την αστυνομία στο κόμβο του Αγίου Στεφάνου, στο ρεύμα κυκλοφορίας προς Λαμία και αστυνομικοί απομακρύνουν τα αυτοκίνητα από τον παράδρομο, καθώς και στην οδό Ιπποκράτους, από το ύψος του καταστήματος «Λακκαγκίνης» στα Κιούρκα στο ρεύμα προς Ιπποκράτειο Πολιτεία, γιατί η φωτιά η οποία μαίνεται ανεξέλεγκτα, εκτός από το μέτωπο που έχει στην εθνική οδό στο ύψος των Αφιδνών κατευθύνεται και προς την Ιπποκράτειο Πολιτεία.

Ισχυρές επίγειες δυνάμεις επιχειρούν στην περιοχή και έχουν κάνει ζώνη στην εθνική οδό δίνοντας μάχη να μην φουντώσουν οι πυρκαγιές που περνούν προς τον Άγιο Στέφανο, καθώς και να ανακόψουν την πορεία τους προς την Ιπποκράτειο Πολιτεία. Σημειώνεται ότι τα εναέρια μέσα αποσύρθηκαν μετά τη δύση του ήλιου

Διασωληνώθηκαν δύο εθελοντές πυροσβέστες

Aπαραίτητη κρίθηκε η διασωλήνωση και η μεταφορά τους στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας δύο εθελοντών πυροσβεστών που νοσηλεύονται στο Νοσοκομείο ΚΑΤ.

Για την πορεία της υγείας τους θα ακολουθήσει νεότερη ενημέρωση. Επίσης δυο εθελοντές πυροσβέστες έχουν ελαφριά εγκαύματα.

Το τελευταίο 24ωρο εκδηλώθηκαν 99 νέες πυρκαγιές, ενώ οι πυροσβεστικές δυνάμεις κληθήκαν να διαχειριστούν συνολικά 145 πυρκαγιές σε όλη την επικράτεια, εκ των οποίων έως τις 9:30 το βράδυ παραμένουν ενεργές και υπό διαχείριση οι 57.

Επιπλέον, την Πέμπτη σημειώθηκαν τουλάχιστον 95 αναζωπυρώσεις, οι 12 εξ αυτών από την ευρύτερη εστία της Βαρυμπόμπης.

Έκκληση Μητσοτάκη

Σε δραματικούς τόνους ήταν επίσης το έκτακτο μήνυμα του πρωθυπουργού που μίλησε για συνθήκες πυριτιδαποθήκης σε ολόκληρη τη χώρα και έθεσε σε καθεστώς κόκκινου συναγερμού έξι περιφέρειες της χώρας.

Λίγο αργότερα με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου που θα ισχύσει μέχρι τη Δευτέρα 9 Αυγούστου, απαγορεύθηκε σε ολόκληρη τη χώρα η μετακίνηση, διέλευση ή παραμονή σε δάση, εθνικούς δρυμούς, περιοχές Natura και άλση.

Ταυτόχρονα εστάλη προς όλη την Επικράτεια επείγουσα ειδοποίηση του 112 προειδοποιώντας ότι τις επόμενες ημέρες προβλέπεται πάρα πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς τις και καλώντας τους πολίτες να αποφύγουν οποιαδήποτε εργασία μπορεί να προκαλέσει πυρκαγιά.

Η νέα πυρκαγιά που εκδηλώθηκε στις 12:30 το μεσημέρι της Πέμπτης στα πρώην βασιλικά κτήματα πήρε γρήγορα διαστάσεις προς τον ορεινό όγκο της Πάρνηθας, με κατεύθυνση τη Δροσοπηγή και το Κατσιμίδη και παρά τις αρχικές προσπάθειες ανάσχεσης, περί τις 9:30 το βράδυ διέσχισε τελικά την εθνική οδό, στα διόδια των Αφιδνών.

Προηγουμένως είχε προλάβει να δημιουργήσει εφιαλτικές συνθήκες σε Κρυονέρι, Κοκκινόβραχο και Αφίδνες, περιοχές για τις οποίες εκδόθηκε από την Πολιτική Προστασία εντολή εκκένωσης και αντίστοιχο μήνυμα από το 112.

Μήνυμα εκκένωσης εκδόθηκε επίσης από το 112 και προς τους κατοίκους της Ιπποκρατείου Πολιτείας για να εκκενώσουν με κατεύθυνση προς Ωρωπό.

Ύστατες προσπάθειες στην Εύβοια

Τις ύστατες προσπάθειες να κρατήσουν τις φλόγες έξω από το χωριό Κουρκουλοί έδιναν έως αργά το βράδυ οι πυροσβέστες στη Βόρειο Εύβοια. Οι δυνάμεις ανασυγκροτήθηκαν και στο σημείο εκείνο σχηματίστηκε μία ζώνη άμυνας καθώς η φωτιά δεν απείχε ούτε 200 μέτρα από τα πρώτα σπίτια του χωριού.

Τα χωριά Σκεπαστή και Κεραμειά, στην ανατολική πλευρά των μετώπων της φωτιάς στη Βόρειο Εύβοια, βρέθηκαν ένα βήμα πριν να τα κυκλώσουν οι φλόγες. Η φωτιά κινείται με μεγάλη ταχύτητα και έχουν σπεύσει ισχυρές δυνάμεις της πυροσβεστικής, πεζοπόρα τμήματα, αλλά και χωματουργικά μηχανήματα προσπαθώντας να κρατήσουν τις φλόγες μακριά από τα σπίτια.

«Αυτές τις ώρες προέχει η προστασία της ανθρώπινης ζωής. Εκκενώνουμε τα χωριά που κινδυνεύουν και παραμένουμε στο πύρινο μέτωπο με πυροσβεστικά οχήματα, υδροφόρες και μπουλντόζες για να σώσουμε σπίτια και περιουσίες» δηλώνει ο Περιφερειάρχης Στερεάς, Φάνης Σπανός.

Στο δυτικό μέτωπο οι φλόγες κινούνταν ανεξέλεγκτα και οι οποιεσδήποτε προσπάθειες των πυροσβεστών να τις σταματήσουν μέσα στα διάφορα προσβάσιμα ρέματα δεν απέδωσαν. Δυτικά και βορειοδυτικά του Δρυμώνα το μέτωπο κινείται με μεγάλη ταχύτητα καίγοντας παρθένο δάσος. Η φωτιά κύκλωσε το χωριό Κούλουρος που έχει εκκενωθεί και συνεχίζει την πορεία της για το χωριό Μαρούλι που επίσης έχει εκκενωθεί.

Το άλλο μέτωπο, βόρεια του Δρυμώνα, κινείται στην κορυφογραμμή, στον Καβαλάρη, με πολύ γρήγορους ρυθμούς ενώ οι πυροσβέστες με τα χωματουργικά μηχανήματα που υπάρχουν εκεί προσπαθούν να δημιουργήσουν μία γραμμή άμυνας κατά μήκος του δρόμου από τους Καταρράκτες του Δρυμώνα προς το χωριό Κοκκινομηλιά που είναι δυτικά, ελπίζοντας πως σε αυτή την περίπτωση θα μπορέσουν να συγκρατήσουν τις φλόγες.

Στην Αγία Άννα και τα υπόλοιπα χωριά οι κάτοικοι πήραν το μήνυμα πριν μία ώρα περίπου που τους πληροφορούσε ότι πρέπει να εκκενώσουν τα χωριά τους. Οι περισσότεροι βρίσκονται σε αναμονή περιμένοντας να δουν ποια θα είναι η πορεία του ανέμου ενώ η φωτιά βρίσκεται λίγες εκατοντάδες μέτρα μακριά από το χωριό τους.

Παραθεριστές στην παραλιακή ζώνη της Αγίας Άννας, μετά το μήνυμα που έλαβαν στα κινητά τους άρχισαν να αποχωρούν.

Αναζωπυρώσεις στην Αρχαία Ολυμπία

Βελτιωμένη, εικόνα, αλλά με πολλές αναζωπυρώσεις που απείλησαν οικισμούς εμφάνιζε η πυρκαγιά στην Αρχαία Ολυμπία σύμφωνα με την ενημέρωση του κ. Χαρδαλιά. Στην περιοχή επιχειρούσαν 310 πυροσβέστες με 10 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 105 οχήματα, η ομάδα ΙΚΑΡΟΣ του Πυροσβεστικού Σώματος με μη Στελεχωμένα Αεροσκάφη για εναέρια επιτήρηση, ενώ για την πυρόσβεση από αέρος επιχειρούσαν περιοδικά μέχρι το τελευταίο φως 5 αεροσκάφη και 5 ελικόπτερα, εκ των οποίων το 1 ελικόπτερο ως συντονιστικό

Απανωτά μηνύματα από το 112

Σε εξέλιξη βρισκόταν έως αργά το απόγευμα η πυρκαγιά που εκδηλώθηκε στην περιοχή Μέλπεια του Δήμου Οιχαλίας, στην Μεσσηνία, ενώ δόθηκε εντολή εκκένωσης των κοινοτήτων Διαβολίτσι και Άνω και Κάτω Μέλπειας.

Επίσης, πυροσβεστικές δυνάμεις επιχειρούσαν στο πύρινο μέτωπο που βρίσκεται κοντά στην κοινότητα Καρνάσι, ώστε να ανακόψουν την πορεία της φωτιάς, προς κατοικημένη περιοχή.

Στο μεταξύ, από χθες το μεσημέρι που εκδηλώθηκε η φωτιά, εκτός από τις κοινότητες Διαβολίτσι και Άνω και Κάτω Μέλπεια, έχουν εκκενωθεί άλλες έξι και συγκεκριμένα οι κοινότητες, Μοναστηράκι, Βράχος, Άγιοι Θεόδωροι, Παραπούγκι, Καρνάσι και Δεσύλλα.

Για υπεράνθρωπη προσπάθεια έκανε λόγο ο αντιπεριφερειάρχης Ηλείας, Βασίλης Γιαννόπουλος μιλώβντας για την εξέλιξη του μετώπου στην Ηλεία.

Αναφερόμενος στα αίτια της πυρκαγιάς, υποστηρίζει μεταξύ άλλων, ότι «η πορεία της πυρκαγιάς και τα χαρακτηριστικά της, αποδεικνύουν, χωρίς καμία αμφιβολία, ότι πρόκειται για ένα οργανωμένο σχέδιο εμπρησμού, ένα σχέδιο να πλήξουν τον τόπο μας, τις ζωές, τον φυσικό και πολιτιστικό μας πλούτο». «Οι αρμόδιες αρχές», συνεχίζει, «ήδη ερευνούν τις συνθήκες εκδήλωσης των πυρκαγιών».

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Ελλάδα: Τελευταία Ενημέρωση