ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Κριτική ΚΙΝΑΛ «από τα αριστερά» σε ΣΥΡΙΖΑ και ΚΚΕ

Η Χαρ. Τρικούπη δεν αφήνει να «πέσει κάτω» η στάση των ΣΥΡΙΖΑ και ΚΚΕ στις διαβουλεύσεις που προηγήθηκαν του «λευκού καπνού»

Newsroom Κ, Αθήνα

ΜΑΡΙΟΣ ΔΑΝΗΛΟΠΟΥΛΟΣ

Μπορεί η επί της αρχής συμφωνία για την ψήφο των αποδήμων να συνιστά εξέλιξη με σαφώς θετικό πρόσημο για το ΚΙΝΑΛ, που πίεσε άλλωστε τις τελευταίες ημέρες προς πάσα κατεύθυνση για εξεύρεση κοινού εδάφους, ωστόσο η Χαρ. Τρικούπη δεν αφήνει να «πέσει κάτω» η στάση των ΣΥΡΙΖΑ και ΚΚΕ στις διαβουλεύσεις που προηγήθηκαν του «λευκού καπνού».

Αυτό φάνηκε και στην τοποθέτηση του εκπροσώπου της παράταξης στη διακομματική επιτροπή, Κώστα Σκανδαλίδη, ο οποίος άσκησε κριτική προς τα… αριστερά, κάνοντας λόγο για «μικροκομματικούς υπολογισμούς και σκοπιμότητες που τέθηκαν εκβιαστικά» κυρίως από τις ηγεσίες των δύο κομμάτων, θέτοντας, όπως είπε, σε κίνδυνο τη συμφωνία. Πηγές του ΚΙΝΑΛ, άλλωστε, αποκωδικοποιώντας τον «ελιγμό» της Κουμουνδούρου προς την κατεύθυνση της συναίνεσης, κάνουν λόγο για κίνηση που υπαγορεύθηκε από τον φόβο της πολιτικής απομόνωσης, όταν διαφάνηκε ότι οι 200 ψήφοι ήταν εφικτές και χωρίς τον ΣΥΡΙΖΑ.

Σε κάθε περίπτωση, πάντως, στη Χαρ. Τρικούπη δεν πανηγυρίζουν για το περιεχόμενο του προσχεδίου στο οποίο κατέληξαν τα κόμματα, αν και ξεκαθαρίζουν πως η πορεία του μέχρι την ψήφιση στη Βουλή «δεν θα χαλάσει» από το ΚΙΝΑΛ.

Οι δύο βασικές κόκκινες γραμμές του Κινήματος, δηλαδή η ισοτιμία της ψήφου και η μη διεύρυνση του εκλογικού σώματος δεν παραβιάστηκαν, ωστόσο η υπαναχώρηση από την επιστολική ψήφο, αλλά και οι περιορισμοί σχετικά με το ποιοι τελικά θα έχουν δικαίωμα ψήφου, θεωρείται ότι οδήγησαν σε συμφωνία - αναγκαίο συμβιβασμό. «Οπως αναφέρει και αμερικανικό απόφθεγμα, η καμήλα είναι ένα άλογο που φτιάχτηκε από επιτροπή», σχολίασε… γλαφυρά στην «Κ» έμπειρο στέλεχος, σε μια αιχμή με βασικούς αποδέκτες Κουμουνδούρου και Περισσό, η επιμονή των οποίων σε συγκεκριμένες προϋποθέσεις εκτιμάται ότι οδήγησε σε κωλυσιεργία, ενώ «αποκλείει σημαντικό αριθμό Ελλήνων του εξωτερικού από τη διαδικασία». Την ίδια ώρα, πάντως, στη Χαρ. Τρικούπη υπογραμμίζουν ότι η συνολική πορεία των διαβουλεύσεων ανέδειξε και στην πράξη τον ρυθμιστικό ρόλο του κόμματος στο μετεκλογικό πολιτικό σκηνικό, μια και η στάση της παράταξης εκτιμάται ότι ανάγκασε τόσο τη Ν.Δ. όσο και τον ΣΥΡΙΖΑ σε μετατοπίσεις από τις αρχικές τους θέσεις.

«Υποχρεώσαμε την κυβέρνηση να υπαναχωρήσει από τη θέση ανεξέλεγκτου ανοίγματος των εκλογικών καταλόγων και την αξιωματική αντιπολίτευση να αφήσει την άτεγκτη θέση εναντίον της ισοτιμίας της ψήφου», αναφέρουν σχετικά κομματικές πηγές, προτάσσοντας το ΚΙΝΑΛ ως «καταλύτη» στην προσπάθεια εξεύρεσης μιας κοινώς αποδεκτής λύσης.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Newsroom Κ, Αθήνα

Σχόλια αναγνωστών

#PoliticsBlog Γιατί τα άλλαξε ο Άντρος για τον γενικό ελεγκτή;

«Όπως ήδη ελέχθη, αυτή η ιστορία είναι και το Βαρερλώ του Άντρου Κυπριανού και του κόμματος του βεβαίως! ...»
ΑΚΑ  |  21:01

#PoliticsBlog Γιατί τα άλλαξε ο Άντρος για τον γενικό ελεγκτή;

«Προφανώς ο Τσσκ Νόρις τον απείλησε ότι θα βγάλει στην φόρα τα δάνεια του Ακελ στα συνεργατικά....»
Αρμαγεδών  |  11:34

Αγία Σοφία: Ένα αιώνιο πολιτικό σχέδιο

«Εν τω μεταξύ η δύση και η Ρωσσία σφυρούν αφιάφορα....»
Αρμαγεδών  |  08:48

Ελλάδα: Τελευταία Ενημέρωση