ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Μάτι: Σε εφέτη ανακριτή οι έρευνες για την καταστροφή

21 συνολικά πρόσωπα παραπέμφθηκαν με εισαγγελικό πόρισμα

Newsroom Κ, Αθήνα

Αναβαθμίζεται δικαστικά η έρευνα για την απόδοση ευθυνών για τη φονική πυρκαγιά στο Μάτι, που προκάλεσε εκατόμβη νεκρών και τεράστιες υλικές καταστροφές, μετά την απόφαση του προϊσταμένου της Εισαγγελίας Εφετών Αθηνών Γιάννη Μωραϊτάκη να ζητήσει τη σύγκληση της ολομέλειας των εφετών, λόγω της μείζονος σπουδαιότητας της υπόθεσης. Η σύγκληση της ολομέλειας, δηλαδή του συνόλου των εφετών και προέδρων εφετών που υπηρετούν στην Αθήνα, όπου βρίσκεται και το μεγαλύτερο δευτεροβάθμιο δικαστήριο της χώρας, αναμένεται να πραγματοποιηθεί τις προσεχείς ημέρες, με στόχο να επιλέξει εφέτη ανακριτή, δηλαδή έμπειρο δικαστή, που θα αναλάβει τις ανακρίσεις για τους υπεύθυνους της φονικής πυρκαγιάς, μετά το εισαγγελικό πόρισμα που παρέπεμψε για την υπόθεση συνολικά 21 άτομα.

Το πόρισμα, αποτέλεσμα πολύμηνων ερευνών που έγιναν υπό την εποπτεία τού τότε προϊσταμένου της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Ηλία Ζαγοραίου, κατέληξε στην απόδοση ευθυνών για αυτοδιοικητικούς παράγοντες, υψηλόβαθμα στελέχη, τότε, των αρμόδιων υπηρεσιών, Πυροσβεστικής, Αστυνομίας κ.λπ. που εκλήθησαν να διαχειριστούν τη μεγάλη πυρκαγιά, μεταξύ των οποίων και η τέως περιφερειάρχης Αττικής Ρένα Δούρου.

Οι εγκληματικές ευθύνες που συντέλεσαν στις τραγικές συνέπειες της φονικής πυρκαγιάς περιγράφονται στο εισαγγελικό πόρισμα μετά την εξέταση δεκάδων μαρτύρων και την αξιολόγηση υλικού που συγκεντρώθηκε από την έρευνα της Πυροσβεστικής και άλλων υπηρεσιών, προκαλώντας σοκ για την πρωτοφανή ανευθυνότητα αλλά και την έλλειψη κάθε σχεδίου διαχείρισης της φωτιάς στο Μάτι.

Οι εισαγγελείς, που επί μήνες δούλεψαν για να αξιολογήσουν και να καταλήξουν στους υπεύθυνους, τους οποίους και τελικώς παρέπεμψαν, περιέγραψαν στο πόρισμά τους τα τραγικά γεγονότα και την απίστευτη απουσία του κρατικού μηχανισμού, που είχε ως αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους με μαρτυρικό τρόπο εκατό και πλέον συμπολίτες μας και να καταστραφούν οικογένειες, περιουσίες και το περιβάλλον της περιοχής.

Η αναβάθμιση της δικαστικής έρευνας και η ανάθεση των ανακρίσεων σε ειδικό εφέτη ανακριτή σηματοδοτεί την απόφαση της Δικαιοσύνης να αντιμετωπιστεί η εν λόγω υπόθεση με τη σπουδαιότητα που εκ των πραγμάτων έχει. Η αναβάθμιση των ερευνών έχει την αυτονόητη δικαστική και πολιτική σημασία της, ενώ δεν αποκλείεται ο ειδικός εφέτης που θα οριστεί να προβεί και σε πρόσθετες ανακριτικές πράξεις, πέραν των απολογιών των κατηγορουμένων.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Newsroom Κ, Αθήνα

Σχόλια αναγνωστών

Πρόεδρος: Δεν θέλω να δημιουργώ ψευδαισθήσεις για τα μέτρα της ΕΕ

«Από τη μια ο Πρόεδρος να μιλά με ρεαλισμό και από την άλλη ο Υπουργός Εξωτερικών να μας μιλά περί ...»
Πέτρος Παπαστυλιανού  |  16:23

#PoliticsBlog Τα δυναμικά μέτρα της ΕΕ, ο υπουργός κομάντο και τα darts...

«Μα για ποια "επιτάχυνση της διαδικασίας" μας λέτε έτσι ανερυθρίαστα και χωρίς προβληματισμό; Πέρασαν ...»
Ένας Πολίτης  |  16:20

Η αποτυχία στις ΑΠΕ φέρνει αυξήσεις στα καύσιμα

«Ριάλια να φαν τζ’ οι όρνιθες ……………. Αυτό σκέφτηκα διαβάζοντας την είδηση για την επί θύραις αύξηση ...»
YIANNOULIS  |  10:14

Μέχρι τα ημιορεινά έφτασε το χιόνι

«Μα καλά ποιος του απαγορεύει, του χιονιά, να κατεβεί, ως τη Λάρνακα;»
Ανδρέας Μάλης Μαυρομιχάλης  |  17:09

Ελλάδα: Τελευταία Ενημέρωση

X