ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Μητσοτάκης για κακόβουλα λογισμικά: «Ευρωπαϊκό το πρόβλημα»

Στην υπόθεση των παρακολουθήσεων αναφέρθηκε ο πρωθυπουργός στο Bloomberg

Σταύρος Παπαντωνίου

Eκτενείς αναφορές στην οικονομία έκανε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στη συνέντευξη που παραχώρησε στο Bloomberg κατά την παρουσία του στη Διεθνή Διάσκεψη για το Κλίμα COP27, που λαμβάνει χώρα στην Αίγυπτο. «Tα καταφέραμε μόνο και μόνο γιατί συνδυάσαμε υψηλή ανάπτυξη με λογική δημοσιονομική πολιτική», είπε και πρόσθεσε πως «οι επιδόσεις της οικονομίας ξεπερνούν τις προβλέψεις και η ανάπτυξη θα προσεγγίσει το 6% φέτος». Αυτός είναι και ο λόγος που όπως είπε ο πρωθυπουργός η κυβέρνηση έχει δημοσιονομικό χώρο για να στηρίξει τους πολίτες και πρόσθεσε πως «είμαστε μάλλον η μόνη χώρα που μπόρεσε να ανακυκλώσει τα κέρδη από τους παραγωγούς ενέργειας ώστε να στηρίξουμε τους πολίτες μας», φορολογώντας κατά 90% τα υπερκέρδη των παραγωγών ηλεκτρικής ενέργειας κατά τους πρώτους έξι μήνες του 2022.

Ο κ. Μητσοτάκης έκανε αναφορά και στις ενδιάμεσες εκλογές στις ΗΠΑ. Σε σχετική ερώτηση της δημοσιογράφου του Bloomberg σχετικά με την επιρροή μιας ενδεχόμενης αλλαγής στις Ηνωμένες Πολιτείες, ο Κυριάκος Μητσοτάκης απάντησε: «Οι σχέσεις Ηνωμένων Πολιτειών και Ελλάδας βρίσκονται σε πάρα πολύ καλό σημείο. Η Ελλάδα είναι στρατηγικός συνεργάτης των Ηνωμένων Πολιτειών σε ένα πολύ σημαντικό και δύσκολο σημείο του κόσμου και δεν πιστεύω ότι αυτό θα αλλάξει».

Πηγαίνοντας στο θέμα των παρακολουθήσεων ο κ. Μητσοτάκης διέψευσε εκ νέου το δημοσίευμα του «Documento», σημειώνοντας πως ό,τι έχει γραφτεί δεν ισχύει. «Έχω καταστήσει σαφές ότι το πρόσφατο δημοσίευμα που είδε το φως της δημοσιότητας στην Ελλάδα είναι απολύτως ψευδές», είπε και πήγε στο προκείμενο. «Αναγνωρίζοντας ότι στην Ευρώπη έχουμε πρόβλημα όσον αφορά τα παράνομα κακόβουλα λογισμικά, δεν είναι μόνο ελληνικό πρόβλημα, το έχουμε δει σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες, και χρειαζόμαστε έναν ευρωπαϊκό κανονισμό για την αντιμετώπισή του», η Ελλάδα «θα είναι η πρώτη χώρα στην Ευρώπη, εντός του επόμενου μήνα, που θα απαγορεύσει όλα τα παράνομα κακόβουλα λογισμικά που μπορούν να πωληθούν στην Ελλάδα. Πρέπει λοιπόν να μετατρέψουμε αυτό το πραγματικό πρόβλημα σε ευκαιρία», είπε.

Στο θέμα των υποκλοπών αναφέρθηκε και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος της χώρας Γιάννης Οικονόμου. Μιλώντας στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ επανέλαβε πως δεν υπάρχει κανένα στοιχείο που να αποδεικνύει ότι «ο πρωθυπουργός παρακολουθεί τον υπουργό Εξωτερικών, υπουργούς της κυβέρνησης, ανθρώπους με τους οποίους συμπορεύεται 15-20 χρόνια και τις συζύγους τους, επιχειρηματίες και όλους τους υπόλοιπους». Δεν αρνήθηκε ωστόσο πως τα Predator, Pegasus και άλλα κακόβουλα λογισμικά έχουν χρησιμοποιηθεί σε όλη την Ευρώπη και το ίδιο μπορεί να έχει συμβεί και στη χώρα. «Η κυβέρνηση υποχρεούται να κάνει ό,τι περνάει από το χέρι της για να διαλευκανθεί και να αποσαφηνιστεί αυτή η υπόθεση», ανέφερε, προσθέτοντας πως βρίσκεται σε εξέλιξη ανοιχτή δικαστική έρευνα, η οποία έχει δώσει κατευθύνσεις και οδηγίες σε αρμόδιες Αρχές, κατά το μέτρο των αρμοδιοτήτων τους, να ψάξουν να δουν τι γίνεται. Κατέληξε, ωστόσο, πως «δεν είναι μια έρευνα που μπορεί εύκολα να καταλήξει κάπου».

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Ελλάδα: Τελευταία Ενημέρωση