ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Ν. Δένδιας: Σε ετοιμότητα στην Αίγυπτο αεροσκάφη της Πολεμικής Αεροπορίας

Για τον απεγκλωβισμό Ελλήνων από το Σουδάν

Kathimerini.gr

Σε ανακοινώσεις για τους Έλληνες στο Σουδάν προχώρησε ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας. Όπως ανακοίνωσε, αποφασίστηκε από τον πρωθυπουργό, η μεταστάθμευση αεροσκαφών της Πολεμικής Αεροπορίας μαζί με στελέχη των ειδικών δυνάμεων στην Αίγυπτο, ώστε να είναι σε ετοιμότητα, προκειμένου να μπορούν να συμμετάσχουν σε επιχείρηση απεγκλωβισμού των Ελλήνων πολιτών.

“Από την πρώτη στιγμή η κυβέρνηση έθεσε ως πρωταρχικό στόχο την ασφάλεια και προστασία των Ελλήνων πολιτών στη χώρα αυτή”, είπε ο κ. Δένδιας και ανέφερε αναλυτικά ότι “το Σάββατο 15 Απριλίου, με την έναρξη των ενόπλων συγκρούσεων εκδόθηκε ανακοίνωση με την οποία συνεστήθη στους Έλληνες να αποφεύγονται τα ταξίδια στο Σουδάν αλλά και σε όσους βρίσκονται εκεί να αποφεύγουν τις μετακινήσεις. Στις 16 Απριλίου το ΥΠΕΞ επανέλαβε τις παραπάνω οδηγίες. Πρόσθεσε ότι έχει ενεργοποιηθεί η Μονάδα Διαχείρισης Κρίσεων του ΥΠΕΞ μέσω του συστήματος προξενικής συνεργασίας και συνεδριάζει δύο φορές την ημέρα παρουσία στελεχών του υπουργείου Αμυνας”.

Σημείωσε ότι το θέμα θα θέσει ο ίδιος αύριο στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων στο Λουξεμβούργο ως θέμα απόλυτης προτεραιότητας. “Κύριο μέλημα μας είναι η ασφάλεια και ο απεγκλωβισμός των Ελλήνων πολιτών που βρίσκονται στο Σουδάν. Η κυβέρνηση παραμένει σε διαρκή συνεργασία με τους εταίρους και τους συμμάχους της προς αυτόν τον σκοπό. Στον κατάλογο των Ελλήνων πολιτών προς απεγκλωβισμό περιλαμβάνονται και οι πολίτες της Κυπριακής Δημοκρατίας”, είπε χαρακτηριστικά.

Σημειώνεται ότι ο Νίκος Δένδιας, στο πλαίσιο συνεχών ενεργειών για παροχή βοήθειας στους Έλληνες στο Σουδάν και συντονισμού των προσπαθειών πιθανής επιχείρησης εκκένωσης τους όταν οι συνθήκες το επιτρέψουν, επικοινώνησε δύο φορές το Σάββατο με τον ύπατο εκπρόσωπο της ΕΕ, για θέματα εξωτερικής πολιτικής και πολιτικής ασφάλειας, Ζοζέπ Μπορέλ.

Υπενθυμίζεται πως τηλεφωνική συνομιλία με τον ύπατο εκπρόσωπο της ΕΕ είχε ο Νίκος Δένδιας και την Παρασκευή, μετά την αποστολή επιστολής του σχετικά με την «άκρως ανησυχητική κατάσταση στο Σουδάν».

Στην επιστολή του προς τον ύπατο εκπρόσωπο της ΕΕ, την Παρασκευή, ο υπουργός Εξωτερικών σημείωνε την ιδιαίτερη ανησυχία του για την ασφάλεια των Ελλήνων, μεταξύ των οποίων και των δύο τραυματιών και λοιπών Ευρωπαίων πολιτών στο Σουδάν, αναφέροντας και τις προσπάθειες της χώρας μας για την προστασία τους και τον απεγκλωβισμό τους. Ο υπουργός Εξωτερικών υπογράμμιζε τη σημασία του συντονισμού των κρατών-μελών της ΕΕ και τον πρωτεύοντα ρόλο του Ύπατου Εκπροσώπου στο πλαίσιο των προσπαθειών για τον άμεσο και ασφαλή απεγκλωβισμό των Ελλήνων, καθώς και των λοιπών Ευρωπαίων πολιτών.

Επιπλέον, ενημέρωνε για τη θέση της Ελλάδας σχετικά με την ανάγκη άμεσης εκεχειρίας και διεξαγωγής διαλόγου συμφιλίωσης μεταξύ όλων των αντιμαχόμενων πλευρών για την εξασφάλιση σταθερότητας και ενότητας του Σουδάν.
Τέλος, τόνιζε την πρωταρχική σημασία που έχει η ασφάλεια και η εδαφική ακεραιότητα του Σουδάν για την ασφάλεια στο Κέρας της Αφρικής.

Σε συνέχεια της επικοινωνίας με τον Ζοζέπ Μπορέλ, ο Νίκος Δένδιας επικοινώνησε, επίσης, το Σάββατο και με τον πρεσβευτή των ΗΠΑ στην Ελλάδα Τζορτζ Τσούνη και με τον αρχηγό του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας Κωνσταντίνο Φλώρο. Στο επίκεντρο βρέθηκαν η παροχή βοήθειας στους Έλληνες στο Σουδάν και οι προσπάθειες απεγκλωβισμού τους.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Ελλάδα: Τελευταία Ενημέρωση