ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
Τελευταία Ενημέρωση: 23:38
 

Οι ανάγκες του Πολεμικού Ναυτικού

Αμεσα χρειάζονται νέες μονάδες και εκσυγχρονισμός παλαιών, ανανέωση οπλοστασίου και εγκαταστάσεων

Του Βασίλη Νέδου

Η συζήτηση για την ανάγκη ενίσχυσης του στόλου του Πολεμικού Ναυτικού (Π.Ν.) δεν είναι νέα και εσχάτως έχει επανέλθει στην επιφάνεια λόγω της πιθανής απόκτησης νέων φρεγατών, με υποψήφιες μονάδες από αρκετές χώρες. Με βάση όλα όσα συζητούνται τις τελευταίες εβδομάδες, η «Κ» συνομίλησε με ανώτατες στρατιωτικές πηγές που έχουν βαθιά γνώση του θέματος, ενώ ζήτησε και από ειδικούς την αποτύπωση της κατάστασης του στόλου. Οι πηγές αναφέρουν ότι, ήδη από την αρχή της κρίσης, ήταν προτεραιότητα η έξοδος του στόλου από τη δημοσιονομική μέγγενη με τις μικρότερες δυνατές απώλειες.

Σε αυτό το πλαίσιο, και με δεδομένο ότι ο σταθερά μακροπρόθεσμος σχεδιασμός του Πολεμικού Ναυτικού είναι η ανανέωση του στόλου στο σύνολό του, εξετάζονται όλες οι ανάγκες. Κυρίως όμως οι ίδιες πηγές επισημαίνουν ότι δεν πρόκειται για ζήτημα που ικανοποιεί κάποιες κλαδικές ανάγκες, αλλά τη φύση των κινδύνων ασφαλείας που αντιμετωπίζει η Ελλάδα και βρίσκονται στο επίκεντρο της διεθνούς κρίσης. Το μεταναστευτικό και προσφυγικό ζήτημα, θαλάσσιες ζώνες όπως η Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη (ΑΟΖ), ή κυριαρχικά δικαιώματα όπως η υφαλοκρηπίδα, ακόμη και η προστασία της απρόσκοπτης διεξαγωγής του εμπορίου, είναι έννοιες συνδεδεμένες με τη θάλασσα. Οι ίδιες πηγές επισήμαιναν πως οι υλικές προτεραιότητες και οι στόχοι του Π.Ν. είναι περίπου οι εξής:

Πρώτον, η ένταξη στον στόλο νέων μονάδων.

Δεύτερον, ο άμεσος εκσυγχρονισμός των τεσσάρων φρεγατών τύπου ΜΕΚΟ, που αποτελούν και τα νεότερα πλοία της Διοίκησης Φρεγατών.

Τρίτον, η άμεση προμήθεια νέων τορπιλών βαρέος τύπου για τα υποβρύχια 214 του Π.Ν., προκειμένου να ενισχυθεί το υφιστάμενο πλεονέκτημα σε αυτόν τον τομέα, για όσο καιρό, βεβαίως, αυτό υπάρχει. Είναι γνωστό ότι η Αγκυρα ναυπηγεί του ίδιου τύπου υποβρύχια.

Τέταρτον, η ανανέωση του οπλοστασίου.

Πέμπτον, η ανανέωση των εγκαταστάσεων και των υποδομών.Για δεκαετίες οι υποδομές παραμελούνταν, προκειμένου τα χρήματα που υπήρχαν να επενδυθούν για την αγορά μονάδων.

Εκτον, σε όλα τα έμπειρα στελέχη του Π.Ν. είναι απολύτως σαφές ότι η όποια τεχνολογική αναβάθμιση του στόλου δεν μπορεί να επηρεάσει τον αριθμό του. Οπως αναφέρουν ανώτατες στρατιωτικές πηγές, αριθμητικά ο στόλος δεν μπορεί να μειωθεί. Διότι, όσο μεγάλη ανανέωση και αν υπάρξει, την ίδια εξέλιξη, ποιοτική και ποσοτική, θα έχει και η Τουρκία. Αργά ή γρήγορα, λόγω της διαφοράς των μεγεθών, το όποιο τεχνολογικό επίτευγμα νομοτελειακά θα ξεπεραστεί. Τρία ή τέσσερα υποβρύχια τελευταίας τεχνολογίας δεν μπορούν να αντιμετωπίσουν εύκολα 14 τουρκικά, ακόμη και αν αυτά είναι παλαιότερης τεχνολογίας.

Εβδομον, θα πρέπει να γίνουν επενδύσεις προκειμένου να επανέλθει το Π.Ν., αλλά και οι ένοπλες δυνάμεις γενικότερα, στην ενίσχυση στον τομέα του ναρκοπολέμου. Σύγχρονα ναυτικά ανά την υφήλιο είχαν θέσει τον συγκεκριμένο τομέα ως δεύτερη ή τρίτη προτεραιότητα, ωστόσο αρχίζουν και επενδύουν ξανά.

Ογδοον, θα πρέπει να υπάρξει θωράκιση έναντι των κυβερνοαπειλών. Με την ανάπτυξη της τεχνολογίας και τη μετάβαση του στόλου σε δικτυοκεντρικό περιβάλλον λειτουργίας, θα γίνουν πιο ευάλωτες σε απειλές από τον κυβερνοχώρο.

Ενατον, απαιτούνται εμβόλιμες παρεμβάσεις στη νομοθεσία που αφορά τον εκσυγχρονισμό και την απόκτηση υλικού, προκειμένου οι διαδικασίες να μην είναι τόσο χρονοβόρες. Κυρίως, όμως, απαιτούνται, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, παρεμβάσεις ώστε να μπορέσουν να ξεπεραστούν οι μνημονιακοί περιορισμοί που αφορούν το προσωπικό και δημιουργούν στρεβλώσεις. Αυτοί οι περιορισμοί αφορούν κυρίως την εισαγωγή περισσότερων στις σχολές υπαξιωματικών, αλλά και την αργότερη εξέλιξή τους, ώστε να παραμένουν στα πλοία.

Εχοντας κατά νου όλες τις παραπάνω πολύ σοβαρές ανάγκες, οι ίδιες πηγές εξέφραζαν ισχυρές αμφιβολίες εάν ο συνδικαλισμός, που τα τελευταία χρόνια λειτουργεί εντός του στρατεύματος, επιταχύνει τα πράγματα προς τη σωστή κατεύθυνση ή λειτουργεί ως τροχοπέδη. Και καταλήγουν, τονίζοντας ότι όντως η χώρα εξέρχεται από πολυετή κρίση, ωστόσο πρέπει να τεθούν προτεραιότητες. Και αυτές οι προτεραιότητες δεν μπορεί να μην περιλαμβάνουν την άμυνα της χώρας, υπογραμμίζουν οι ίδιες στρατιωτικές πηγές.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Βασίλη Νέδου

Σχόλια αναγνωστών

#PoliticsBlog Το restart του Νίκαρου και ο ηγέτης της κρίσης 

«ναι αλλά... το δικηγορικο πάντα είναι προτεραιότητα.... και εγώ τα πηρα στο κρανίο όταν έγινε το κούρεμα ...»
κρανίο  |  14:04

#PoliticsBlog Το restart του Νίκαρου και ο ηγέτης της κρίσης 

«ναι αλλά... το δικηγορικο πάντα είναι προτεραιότητα.... και εγώ τα πηρα στο κρανίο όταν έγινε το κούρεμα ...»
κρανίο  |  14:03

Την Πέμπτη νέο πακέτο βοηθείας 2 δισ. για τις επιχειρήσεις

«Αγαπητέ levant, ανεξαρτήτως του αν έχεις δίκιο ή όχι, προτιμότερο να βάλεις την γλώσσα-δηλητήριο στην ...»
Ad Veritatum  |  10:23

Την Πέμπτη νέο πακέτο βοηθείας 2 δισ. για τις επιχειρήσεις

«Ο διεφθαρμένος, διαπλεκόμενος υπηρέτης της ολιγαρχίας, αντί να επιβάλει έγκαιρα προληπτικά μέτρα δηλ. ...»
levant  |  18:41

Ελλάδα: Τελευταία Ενημέρωση

X