ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Παρακολουθήσεις: «Διχάζει» ο τρόπος ενημέρωσης

Ο κ. Ανδρουλάκης απέρριψε την πρόταση να συναντηθεί με τον νέο διοικητή της ΕΥΠ

Δώρα Αντωνίου

Στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής θα γίνει, όπως όλα δείχνουν, η όποια ενημέρωση για την υπόθεση της παρακολούθησης του κινητού τηλεφώνου του προέδρου του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ Νίκου Ανδρουλάκη. Χθες η πτυχή της ενημέρωσης του κ. Ανδρουλάκη βρέθηκε στο επίκεντρο σφοδρής αντιπαράθεσης ανάμεσα στην κυβέρνηση και στη Χαριλάου Τρικούπη. Με κυβερνητικές πηγές να αποδίδουν μικροπολιτικές σκοπιμότητες στον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ και προσπάθεια να διατηρήσει με καθημερινές δηλώσεις το θέμα στην επικαιρότητα προκειμένου να αντλεί το κόμμα του οφέλη, και τη Χαριλάου Τρικούπη να απαντά αφήνοντας αιχμές για προσπάθεια συγκάλυψης και υποκριτική επίκληση του «όλα στο φως» από την κυβέρνηση. Μάλιστα σε μια ιδιαίτερα σκληρή δήλωση, απευθυνόμενος στον κ. Μητσοτάκη, ο κ. Ανδρουλάκης καταλήγει λέγοντας πως «σήμερα αυτή η περήφανη παράταξη μαζί με την πλειοψηφία του δημοκρατικού κόσμου της χώρας σάς δείχνει την πόρτα της εξόδου από την εξουσία».

Από την κυβέρνηση επαναλαμβάνουν μονότονα όλες τις προηγούμενες μέρες ότι ο κ. Ανδρουλάκης, αν και έχει θεσμικά κληθεί από τον υπουργό Επικρατείας Γιώργο Γεραπετρίτη προκειμένου να συναντηθούν, αρνήθηκε να ανταποκριθεί, όπως επίσης αρνήθηκε να συναντηθεί με τον νέο διοικητή της ΕΥΠ που θα μπορούσε να τον ενημερώσει.

Αυτή η σταθερή κριτική για τη στάση του κ. Ανδρουλάκη αλλά και οι αναφορές, προχθές, για το ενδεχόμενο, σχετικά με την υπόθεση, τα δελτία της ΕΥΠ να έχουν καταστραφεί, καθώς υπάρχει σχετική πρόβλεψη όταν δεν προκύπτει αποτέλεσμα από κάποια επισύνδεση, προκάλεσαν χθες την αντίδραση του κ. Ανδρουλάκη, ο οποίος επιτέθηκε στην κυβέρνηση κατηγορώντας τη για προσπάθεια συγκάλυψης και παρακρατικές μεθόδους. Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ θέλησε να δώσει μεγαλύτερη ευρύτητα στο θέμα της παρακολούθησης, καθώς, όπως είπε, μέσω του τηλεφώνου του ουσιαστικά παρακολουθούνταν ένα ολόκληρο κόμμα, μια και συνομιλούσε την επίμαχη περίοδο, δεδομένης της εσωκομματικής προεκλογικής διαδικασίας, με σειρά στελεχών. Και απέδωσε στην κυβέρνηση προσπάθεια ενοχοποίησης του ιδίου, εφόσον, όπως είπε, «επιμένουν ότι φταίω εγώ που “δεν πάω να με ενημερώσουν”». Επιτέθηκε προσωπικά στον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη για τους χειρισμούς που έχουν γίνει από την αρχή της υπόθεσης μέχρι σήμερα, για να καταλήξει ξεκαθαρίζοντας ότι δεν πρόκειται να μπει σε προφορική συζήτηση με τις αρχές της ΕΥΠ, χαρακτηρίζοντάς τη εξωθεσμική. Πρόσθεσε, επίσης, ότι δεν έχει καμία εμπιστοσύνη στους υπουργούς «που ισχυρίζονται ότι δεν συνεργάζομαι και δηλώνουν ταυτόχρονα ότι μπορεί να έχει καταστραφεί ο φάκελος της παρακολούθησής μου». Ο κ. Ανδρουλάκης ζήτησε να διαβιβαστεί το σύνολο του φακέλου στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας και να ενημερωθούν επισήμως η Αρχή Διασφάλισης του Απορρήτου των Επικοινωνιών και η Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα για τους λόγους της παρακολούθησης.

Ο κ. Οικονόμου

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου επέμεινε στην απάντησή του προς τον κ. Ανδρουλάκη ότι η κυβέρνηση απολύτως θεσμικά επιδίωξε διά του κ. Γεραπετρίτη να επικοινωνήσει με τον κ. Ανδρουλάκη προκειμένου αυτός να ενημερωθεί από τον διοικητή της ΕΥΠ, κάτι που ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ αρνείται. «Η κυβέρνηση δεν θα συνεχίσει αυτή τη στείρα ανταλλαγή δηλώσεων. Η συνέχεια θα δοθεί, όπως έχει ήδη ανακοινωθεί, στη Βουλή».

Κυβερνητικές πηγές ανέφεραν, πάντως, ότι η διαδικασία ενημέρωσης στη Βουλή μέσα από τη σύγκληση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας εξυπακούεται ότι διέπεται από συγκεκριμένο πλαίσιο και καλύπτεται από διαδικασίες απορρήτου που δεσμεύουν τα πρόσωπα που θα κληθούν σε αυτήν αλλά και τους συμμετέχοντες. Είναι ενδεικτικό ότι κατά την πρόσφατη παρουσία του προηγούμενου διοικητή της ΕΥΠ, Παναγιώτη Κοντολέοντος, στην Επιτροπή, υπήρξε επίκληση του απορρήτου σε ερωτήσεις για συγκεκριμένες υποθέσεις.

Με το αίτημα του κ. Ανδρουλάκη συντάχθηκε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος χαρακτήρισε την αποστολή του φακέλου στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας «αυτονόητη δημοκρατική υποχρέωση για την κυβέρνηση». Ζήτησε, επίσης, άρση της τροπολογίας που απαγορεύει στην ΑΔΑΕ να ενημερώνει όσους έχουν τεθεί υπό παρακολούθηση.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Ελλάδα: Τελευταία Ενημέρωση

Νέα υπηρεσία για το οργανωμένο έγκλημα, με ενισχυμένες αρμοδιότητες ώστε να ακολουθεί τα ίχνη του χρήματος
 |  ΕΛΛΑΔΑ