ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
Τελευταία Ενημέρωση: 16:27
 

Πολλαπλό το όφελος της Ελλάδας από τον αγωγό East Med

Η Ελλάδα θα μπορούσε να εισπράττει τέλη μεταφοράς αερίου και να ενισχύσει τον ρόλο της ως ενεργειακού κόμβου

Newsroom Κ, Αθήνα

Η προωθούμενη συμφωνία με την Κύπρο και το Ισραήλ για την κατασκευή του αγωγού East Med, που θα μεταφέρει φυσικό αέριο από την Ανατολική Μεσόγειο, θα έχει πολλαπλά οφέλη για την Ελλάδα, εκτιμά η οικονομική εφημερίδα Handelsblatt. Με αφορμή την τελευταία τριμερή στο Ισραήλ, με τη συμμετοχή των κ. Νετανιάχου, Τσίπρα και Αναστασιάδη, η εφημερίδα σημειώνει ότι «ήταν ήδη η πέμπτη σύνοδος κορυφής της ομάδας αυτής μέσα σε τρία χρόνια. Από τις συνομιλίες που ξεκίνησαν το 2015 αρχίζει να συγκροτείται ένα είδος συμμαχίας. Με την ίδρυση κοινής γραμματείας με έδρα την Κύπρο, οι τρεις χώρες θέλουν να θεσμοθετήσουν και να εντατικοποιήσουν τη συνεργασία τους».

Αναφερόμενη στα τεράστια αποθέματα φυσικού αερίου που εικάζεται ότι βρίσκονται στην Ανατολική Μεσόγειο, η εφημερίδα σημειώνει ότι αυτά « […] θα μπορούσαν να συμβάλουν στην ενεργειακή τροφοδοσία της Δυτικής Ευρώπης. Ανοικτό παραμένει όμως μέχρι σήμερα πώς θα μεταφερθεί το αέριο από τις περιοχές εξόρυξης στις χώρες που θα το αγοράζουν. Το πρότζεκτ East Med Pipeline που συζητείται τώρα προβλέπει την κατασκευή αγωγού 1.900 χλμ. κατά μήκος της Ανατολικής Μεσογείου. Θα ξεκινάει στις περιοχές εξόρυξης, στις ισραηλινές ακτές, και θα οδηγεί μέσω Κύπρου και Κρήτης στην Πελοπόννησο. Η διαδρομή θα συνεχίζεται στην ηπειρωτική Ελλάδα, όπου ο αγωγός θα συναντά τον σχεδιαζόμενο αγωγό «Ποσειδώνα» […], ο οποίος θα καταλήγει στο Οτραντο της Ιταλίας, απ’ όπου το αέριο θα μπορεί να διοχετεύεται στο ευρωπαϊκό δίκτυο. […] 1.300 χλμ. του αγωγού θα κατασκευαστούν υποθαλάσσια. Με βάθη που φθάνουν τις 3.000 μέτρα, αυτό συνιστά μεγάλη τεχνική πρόκληση».

Σύμφωνα με δηλώσεις του Αμερικανού πρέσβη στο Ισραήλ Φρίντμαν, ο οποίος συμμετείχε στην πρόσφατη τριμερή, το πρότζεκτ έχει μεγάλη σημασία όχι μόνον για ενεργειακούς αλλά και για γεωστρατηγικούς λόγους. «Από την οπτική γωνία των Αμερικανών, ο αγωγός αυτός έχει ενδιαφέρον κυρίως στα συμφραζόμενα της ρωσικής κυριαρχίας στην προμήθεια φυσικού αερίου. Μπορεί ο αρχικά προβλεπόμενος όγκος των 10 δισ. κυβικών μέτρων φυσικού αερίου να αντιστοιχεί μόλις στο ένα πέμπτο του North Stream. Παρά ταύτα, ο αγωγός θα ήταν εναλλακτική για την ενεργειακή τροφοδοσία της Ευρώπης, η οποία θα σχετικοποιούσε τον ρόλο της Ρωσίας ως προμηθευτή». Το Ισραήλ « […] βλέπει τον αγωγό ως εργαλείο περιορισμού της επιρροής των Αράβων προμηθευτών», ενώ « […] η Ελλάδα θα μπορούσε όχι μόνον να εισπράττει τέλη μεταφοράς αερίου και να ενισχύσει τον ρόλο της ως ενεργειακού κόμβου, αλλά και να αξιοποιήσει τον αγωγό για την κάλυψη των δικών της αναγκών». Επόμενα βήματα, σύμφωνα με την οικονομική εφημερίδα, είναι η υπογραφή της συμφωνίας στην Κρήτη και το πράσινο φως από την Κομισιόν, που θα πρέπει να θεωρείται δεδομένο.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Newsroom Κ, Αθήνα

Σχόλια αναγνωστών

Reuters: Δικτάτορες από την Καμπότζη απέκτησαν κυπριακό διαβατήριο

«Τί κέρδος έκανε το γραφείο των αππωμένων αδερφών?»
ΑΚΑ  |  08:54

Πηγές Ερντογάν: Η επιστολή Τραμπ πετάχτηκε στα σκουπίδια

«Ένας φλώρος προς άλλο φλώρο! »
ΑΚΑ  |  08:53

Προκλητικό ρεπορτάζ του CNN Turk από το Φατίχ

«Ναι ρε τσιακλή!!! »
ΑΚΑ  |  08:50

Ελλάδα: Τελευταία Ενημέρωση

X