ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

«Ρετούς» στο όνομα για επανεκκίνηση του ΣΥΡΙΖΑ

Ετοιμάζονται αλλαγές σε τρία στάδια από τον Αλέξη Τσίπρα

Newsroom Κ, Αθήνα

ΣΤΑΥΡΟΣ ΠΑΠΑΝΤΩΝΙΟΥ

Mε συγκεκριμένα βήματα που θα επιχειρήσουν να αλλάξουν «από κάτω προς τα πάνω» το κόμμα, σχεδιάζει τον «νέο ΣΥΡΙΖΑ» ο Αλέξης Τσίπρας. Ενδεικτικό των προθέσεών του είναι πως στην τελευταία Πολιτική Γραμματεία, ο τέως πρωθυπουργός σε μία αποστροφή του είπε πως «δεν θα κάνουμε απλά διεύρυνση», εννοώντας ότι θα είναι κάτι παραπάνω.

Πώς μεταφράζεται αυτό; Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», ο πρόεδρος του κόμματος ετοιμάζει αλλαγές σε τρία στάδια: Πρώτον, άμεσα, την επόμενη εβδομάδα 27- 28 Σεπτεμβρίου, κατά την οποία θα λάβει χώρα το φεστιβάλ της νεολαίας, θα υπάρξει νέα «Διακήρυξη». Ο στόχος είναι το φεστιβάλ νεολαίας να λάβει χαρακτηριστικά «κομματικής επανεκκίνησης», με τη λέξη «Διακήρυξη» να παραπέμπει ούτως ή άλλως στη δημιουργία κάτι καινούργιου. Το γεγονός, πάντως, ότι επιλέχθηκε μία κομματική εκδήλωση και δη της νεολαίας που διαθέτει έντονα αριστερά χαρακτηριστικά, κάνει πολλούς να κρατούν μικρό καλάθι στο κατά πόσον ήταν ιδανική επιλογή να σηματοδοτήσει «το νέο». Παρά ταύτα, κομματικές πηγές μιλούν για «νέο στίγμα».

Το δεύτερο βήμα είναι το νέο πρόγραμμα του κόμματος. Το ότι τέθηκε επικεφαλής ο Γιώργος Σταθάκης, ένας πολιτικός με εκ διαμέτρου αντίθετη λογική από τον «αψύ» συντοπίτη του Παύλο Πολάκη, δείχνει μία πρώτη διάθεση της ηγεσίας.

Το καταστατικό

Το τρίτο βήμα είναι το καταστατικό. Πρόκειται για ένα κρίσιμο κομμάτι του παζλ, που θα περιγράφει ποιος ουσιαστικά θα κρατά τα «κλειδιά» του κόμματος. Οι πρόσφατες αποφάσεις για εγγραφές νέων μελών μέσω ηλεκτρονικής πλατφόρμας θα επιδιώξουν να «ανοίξουν» το κόμμα, κατά τη βούληση Τσίπρα, αλλά αυτό πρέπει να μετουσιωθεί στην πράξη σε συμμετοχή στις εσωκομματικές διαδικασίες. Στην πρόσφατη Πολιτική Γραμματεία ο Π. Σκουρλέτης ζήτησε από τον Αλ. Χαρίτση να διευκρινίσει πώς θα γίνεται η διαδικασία, κάτι που αποτυπώνει την επιφυλακτικότητα του «βαθέος κόμματος» έναντι των επικείμενων αλλαγών.

Ενδιαφέρον έχει το πώς θα επιλεγεί να γίνεται η εκλογή προέδρου, που παραμένει ακόμα ανοικτό να εκλέγεται από τη βάση. Ιδιαίτερα σημαντικό είναι το γεγονός πως στο τραπέζι υπάρχει και η αλλαγή ονόματος. Το «ΣΥΡΙΖΑ» δεν πρόκειται βεβαίως να αλλάξει, καθώς κάτι τέτοιο θα συνεπαγόταν «ενοχή» για το παρελθόν του κόμματος. Αυτό που, ωστόσο, πρέπει να θεωρείται βέβαιο είναι πως θα πλαισιωθεί με κάτι νέο. Σήμερα έχουμε τον «ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία» με το δεύτερο σκέλος να είναι έτοιμο για τη λεγόμενη ενοποίηση, άρα να μην έχει λόγο ύπαρξης. Μία σκέψη που έχει συζητηθεί είναι το όνομα «ΣΥΡΙΖΑ - Πράσινη Αριστερά». Οι δύο λέξεις θεωρούνται ιδανικές, καθώς το «πράσινη», παρά το ότι αναφέρεται στην οικολογία, παραπέμπει ενστικτωδώς στο πράσινο του ΠΑΣΟΚ, ενώ το «Αριστερά» κρατάει τις «ρίζες».

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Newsroom Κ, Αθήνα

Σχόλια αναγνωστών

Διαγράφηκαν δάνεια εκτοπισθέντων γεωργοκτηνοτρόφων από την ΣΚΤ

«Γεια σας, Χρειάζεστε οικονομική υποστήριξη; χρειάζεσαι δάνειο; Είμαι η Susan Benson της Sunshine Financial ...»
Susan Benson  |  01:52

Επιστροφή στην κανονικότητα σε ένα μη κανονικό κράτος

«Για να εχεις φυσιολογικο κρατος πρεπει να εχεις και φυσιολογικους ανθρωπους! Αλλα στον @manotopo που ...»
Γιωργος Χ  |  07:01

Η Τουρκία στη Λιβύη

«Πέδτα των Ευρωπαίων Χάρη μου εμείς τσ ξέρουμε...»
Αρμαγεδών  |  16:03

#PoliticsBlog Η επεισοδιακή αποχώρηση του Κώστα Κληρίδη και η «ντροπή»

«Ακόμα ένας καρεκλοκένταυρος γενικώς που έχει πέσει ακόμα πιο χαμηλά....»
Αρμαγεδών  |  18:54

Ελλάδα: Τελευταία Ενημέρωση

Πηγή φωτογραφίας: Καθημερινή Αθήνας

Κρούσμα κορωνοϊού στη Ραφήνα

Πρόκειται για άνδρα κάτοικο της περιοχής, ο οποίος εισήχθη στο κέντρο Υγείας και μετά τα προβλεπόμενα τεστ μεταφέρθηκε σε ...
Newsroom Κ, Αθήνα
 |  ΕΛΛΑΔΑ
X