ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
Τελευταία Ενημέρωση: 11:44
 

Σήμερα οι αλλαγές στην ελληνική Βουλή με φόντο ΑΝΕΛ και «δεδηλωμένη»

Αντιδρά η αντιπολίτευση - «Στη μελαγχολική μας Δημοκρατία, ο πρόεδρος της Βουλής προκαλεί θλίψη» ανέφερε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Newsroom Κ, Αθήνα

Συνεδριάζει στις δύο το μεσημέρι η επιτροπή κανονισμού της ελληνικής Βουλής υπό τον πρόεδρο Νίκο Βούτση, ο οποίος όπως χαρακτηριστικά είπε σε χθεσινές του δηλώσεις, «η συνεδρίαση θα αφορά στην ενίσχυση του ρόλου των κομμάτων και όχι σε αλλαγή στις συνθέσεις και την οντότητα των κοινοβουλευτικών ομάδων».

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της «Κ», η ελληνική κυβέρνηση αναζητεί τη συνταγή που να επιτυγχάνει ταυτόχρονα δύο στόχους, αφενός τον εξευμενισμό του Π. Καμμένου και αφετέρου τη μεγαλύτερη δυνατή διασφάλιση της «δεδηλωμένης».

Το ειδικό ενδιαφέρον της ηγεσίας του ΣΥΡΙΖΑ εστιάζεται στις διατάξεις του Κανονισμού που ρυθμίζουν τη συγκρότηση και λειτουργία των Κοινοβουλευτικών Ομάδων. Στο σχετικό άρθρο προβλέπεται ότι Κ.Ο. συγκροτείται και λειτουργεί από τουλάχιστον πέντε βουλευτές, υπό την προϋπόθεση ότι εξελέγησαν στις τελευταίες εκλογές με τον ίδιο κομματικό συνδυασμό, ή από τουλάχιστον δέκα, αν προέρχονται από διάφορα κόμματα και έχουν εν τω μεταξύ ανεξαρτητοποιηθεί.

Εδώ η λύση που εξαρχής αναζητήθηκε ήταν ανάμεσα στα ακόλουθα σενάρια:

Πρώτον, η διάλυση μιας Κ.Ο. να μη συνεπάγεται και απώλεια πολιτικών προνομίων για τον αρχηγό (για να μείνει με «δικαιώματα» εντός Βουλής ο Π. Καμμένος).

Δεύτερον, να φύγει από τη σχετική κανονιστική πρόβλεψη η ρήτρα ότι οι πέντε θα πρέπει να προέρχονται από τους εκλογικούς συνδυασμούς του ίδιου κόμματος (έτσι «θεραπεύεται η περίπτωση Φωκά, ενώ θεωρείται ταυτόχρονα ότι μπορεί να προσφέρει «σωσίβιο» και στον κ. Στ. Θεοδωράκη για ανασυγκρότηση της Κ.Ο., στην περίπτωση κατά την οποία κάποιοι από τους νυν ανεξάρτητους συνεργαστούν με τους εναπομείναντες του Ποταμιού).

Είναι ακριβώς σε αυτόν τον κύκλο των συζητήσεων που επίσης εξετάστηκε εξαρχής, σύμφωνα με πληροφορίες, και το λιγότερο «φωτογραφικό» για τον έως πρότινος «έντιμο και ειλικρινή συγκυβερνήτη», αλλά και ταυτοχρόνως εξαιρετικά «βολικό» για την κυβέρνηση σενάριο: να προβλεφθεί, δηλαδή, απλώς η μείωση του απαιτούμενου αριθμού (από 10 σε 5 επί παραδείγματι) των ανεξαρτήτων βουλευτών που να μπορούν να συγκροτήσουν Κοινοβουλευτική Ομάδα. Μια τέτοια περίπτωση όχι μόνο θα διευκόλυνε τα υφιστάμενα μικρά κόμματα, αλλά και θα έδινε την ευκαιρία στους «προθύμους» που ως ανεξάρτητοι μεμονωμένοι βουλευτές προσφέρουν ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση, να ομαδοποιηθούν.

Σύμφωνα με το σενάριο αυτό, και στην Ολομέλεια θα διασφαλίζεται η δεδηλωμένη με ανάλογη ευκολία όπως επί των ημερών της δικομματικής συγκυβέρνησης –δίχως κάθε φορά να χρειάζεται ονομαστική ψηφοφορία– αλλά και θα «ανασχηματιστούν» και οι Επιτροπές βάσει του νέου χάρτη των Κ.Ο., ώστε και εκεί να υπάρχει «δεδηλωμένη» πλειοψηφία.

«Στη μελαγχολική μας Δημοκρατία, ο πρόεδρος της Βουλής προκαλεί θλίψη γιατί, αντί να ασκεί με στοιχειώδη αξιοπιστία τα καθήκοντά του, κοιτάει με ποια κλωστή θα μπαλώσει τα ρετάλια με τα οποία είναι φτιαγμένη μία κυβέρνηση ‘’κουρελού’’» ανέφερε ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Ελπίζω ο κ. Βούτσης να μην συναινέσει στις απαιτήσεις του Μαξίμου. Αυτή η κυβέρνηση, αυτή η παρέα δεν έχει καμία σχέση με ο,τι είναι προοδευτικό», σχολίασε η επικεφαλής του ΚΙΝΑΛ Φώφη Γεννηματά.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Newsroom Κ, Αθήνα

Σχόλια αναγνωστών

Αξιόγραφοι: Θέλουν συνάντηση με τον νέο CEO της Τρ. Κύπρου

«Έλεος, κανένα ορθογραφημένο πανό δεν υπήρχε να βάλετε φωτογραφία...δικαιοσύνη με ωμέγα; σε πιάνει πονοκέφαλος ...»
Γιάννης  |  01:05

Διασωληνωμένος ο Δημήτρης Χριστόφιας

«Ευχομαστε περαστικα. Πρεπει ομως να πουμε οτι, εν καιρω εκλογων, το ακελ θα εκμεταλευτει στο επακρο ...»
Ντόμπρος Κελαήδης  |  21:18

Κυπριανού: Άλλοι πρόδωσαν την Κύπρο το '74

«Έχουν όνομα και ταυτότητα οι "2" που μας προασβάλλουν το ήθος και τον πατριωτισμό μας: (α) ο Υπαρχηγός ...»
Γιάννης Σαβεριάδης  |  10:36

Δεν ανήκει στην Καίτη Κληρίδου το άρθρο ψήφου προς Νιαζί

«Τελικά η ανάληψη πολιτικών ευθυνών είναι είδος που εξέλιπεν στην Κύπρο Των Σαλταδόρων Πολιτικών της ...»
Γιάννης Σαβεριάδης  |  10:24

Ελλάδα: Τελευταία Ενημέρωση

X