ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
Τελευταία Ενημέρωση: 12:41
 

Στο «μικροσκόπιο» του Συνηγόρου τα fake news

«Ακόμη και αν διαψευσθούν, θα αφήσουν πίσω τους ένα ίχνος»

Newsroom Κ, Αθήνα

ΕΥΑ ΚΑΡΑΜΑΝΩΛΗ

Το μεταναστευτικό ζήτημα, η ελευθερία της έκφρασης στο Διαδίκτυο, αλλά και τα fake news αποτέλεσαν τους κεντρικούς άξονες της δεύτερης ημέρας του συνεδρίου που διοργανώνει ο Συνήγορος του Πολίτη.

Τοποθετούμενος στην ενότητα των fake news, ο καθηγητής του Συνταγματικού Δικαίου και διευθύνων σύμβουλος της ΕΡΤ Γιάννης Δρόσος επεσήμανε ότι, «ακόμη και αν διαψευσθούν τα fake news, θα αφήσουν πίσω τους ένα ίχνος», ενώ συνηγόρησε στη στάση που τηρεί η ΕΡΤ στο θέμα, υποστηρίζοντας ότι έχει δημιουργηθεί «ομάδα επαλήθευσης ειδήσεων».

Για τα fake news αλλά και για τα όρια μεταξύ προστασίας και λογοκρισίας στο Διαδίκτυο μίλησε ο επίκουρος καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου στο ΑΠΘ Γιώργος Καραβοκύρης. «Κατά την αμερικανική θεωρία, πρέπει να ακούσουμε την πιο εξωφρενική ιδέα, γιατί έτσι θα καταλάβουμε ποια είναι η αλήθεια. Στην Ευρώπη, στις περισσότερες χώρες, πλην της Γαλλίας, η οποία θέσπισε νόμο πρόσφατα, οι πρωτοβουλίες παραμένουν στο επίπεδο της δεοντολογίας».

Από την πλευρά της, η Erinda Balanca, Συνήγορος του Πολίτη της Αλβανίας, αφού επεσήμανε τα δυσδιάκριτα πολλές φορές όρια μεταξύ ελευθερίας της έκφρασης και παραβίασης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, διευκρίνισε ότι στην Αλβανία προωθείται η δημιουργία ενός μηχανισμού ο οποίος δεν είναι κρατικός και θα λειτουργεί εν είδει «ελεγκτικού εργαλείου» επί των δημοσιευόμενων στο Διαδίκτυο με στόχο την προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Στην ενότητα που αφορά το μεταναστευτικό τοποθετήθηκαν, μεταξύ άλλων, ο Philippe Leclerc, επικεφαλής της αντιπροσωπείας της Υπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες στην Ελλάδα, ο οποίος αναφέρθηκε στη συνεργασία της Αρμοστείας με τον Συνήγορο στα κέντρα υποδοχής, καθώς και ο Gianluca Rocco, επικεφαλής της Αποστολής του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης στην Ελλάδα.

Παρέμβαση έκανε ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Δημήτρης Βίτσας, ο οποίος αναφέρθηκε εκτενώς στην κατάσταση στα νησιά, ειδικά στη Σάμο, που αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα, καθώς και ο Συνήγορος του Πολίτη Ανδρέας Ποττάκης, ο οποίος αναφέρθηκε στον ρόλο του Συνηγόρου στο μεταναστευτικό - προσφυγικό ζήτημα.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Newsroom Κ, Αθήνα

Σχόλια αναγνωστών

Reuters: Δικτάτορες από την Καμπότζη απέκτησαν κυπριακό διαβατήριο

«Τί κέρδος έκανε το γραφείο των αππωμένων αδερφών?»
ΑΚΑ  |  08:54

Πηγές Ερντογάν: Η επιστολή Τραμπ πετάχτηκε στα σκουπίδια

«Ένας φλώρος προς άλλο φλώρο! »
ΑΚΑ  |  08:53

Προκλητικό ρεπορτάζ του CNN Turk από το Φατίχ

«Ναι ρε τσιακλή!!! »
ΑΚΑ  |  08:50

Ελλάδα: Τελευταία Ενημέρωση

X