ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Συναντίληψη με τις ΗΠΑ για τη Λιβύη

Ο κ. Πάιατ σημείωσε ότι η αντίληψη Αθήνας και Ουάσιγκτον «είναι σχεδόν ταυτόσημη»

Του Βασίλη Νέδου

Την αλλαγή της γεωμετρίας της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής, από τη στόχευση μόνο στην Τουρκία προς έναν ευρύτερο ρόλο με διάχυση προς το σύνολο της ευρύτερης περιφέρειας (Βόρεια Αφρική – Μέση Ανατολή και Δυτικά Βαλκάνια), αλλά και μέχρι τον Ινδικό Ωκεανό προσδιόρισε ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Αθήνα Τζέφρεϊ Πάιατ ως την πλέον ενδιαφέρουσα πτυχή των επαφών του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια και της μεγάλης ομάδας Ελλήνων αξιωματούχων, που μετέβησαν την περασμένη εβδομάδα στην Ουάσιγκτον για τον τρίτο γύρο του στρατηγικού διαλόγου και την υπογραφή της νέας Συμφωνίας Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας (MDCA). Αυτή η «μεταβλητή γεωμετρία» της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής συνεπήρε –σύμφωνα με τον κ. Πάιατ– και τον υπουργό Εξωτερικών Αντονι Μπλίνκεν, ο οποίος εμφανίστηκε να ενδιαφέρεται ιδιαιτέρως για την οπτική γωνία της Αθήνας. Αναφερόμενος στη Λιβύη, ο κ. Πάιατ σημείωσε ότι η αντίληψη Αθήνας και Ουάσιγκτον «είναι σχεδόν ταυτόσημη», καθώς και οι ΗΠΑ «συμφωνούν εμφατικά ότι όλες οι ξένες δυνάμεις πρέπει να φύγουν από το λιβυκό έδαφος».

Ο κ. Πάιατ υπογράμμισε και τη σημασία της MDCA, λέγοντας ότι βασίστηκε στα ισχυρά θεμέλια του 2019, αλλά και στην ισχυρή αμυντική σχέση που χτίστηκε τα χρόνια του ΣΥΡΙΖΑ. Δίνει, όπως είπε, την ευκαιρία στις ΗΠΑ να επενδύσουν περαιτέρω σε υποδομές, όπως έγινε τα προηγούμενα χρόνια στη Λάρισα, στο Στεφανοβίκειο, στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης και τη Σούδα. Σημείωσε, επιπλέον, ότι πολύ σημαντικό ήταν και το γεγονός ότι δόθηκε η ευκαιρία στο σύνολο του νέου μηχανισμού εθνικής ασφαλείας της διοίκησης Μπάιντεν να αντιληφθεί πόσο έχει αλλάξει η Ελλάδα τα τελευταία χρόνια.

Η Τουρκία ετέθη επί τάπητος, αλλά στο πλαίσιο της νέας μεταβλητής γεωμετρίας και, όπως σημείωσε ο κ. Πάιατ, της προσπάθειας της Ελλάδας να βελτιώσει τις σχέσεις της με την Αγκυρα. Επί τούτου ο κ. Πάιατ αναφέρθηκε και στη θετική ατζέντα του υφυπουργού Εξωτερικών Κώστα Φραγκογιάννη με τον Τούρκο ομόλογό του Σεντάτ Ονάλ. Ο κ. Πάιατ αναφέρθηκε και στις επαφές του κ. Φραγκογιάννη στην Ουάσιγκτον με τον ομόλογό του του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Χοσέ Φερνάντεζ.

Ως προς την Κίνα, ο κ. Πάιατ σημείωσε ότι «δεν συμφωνούμε σε όλα, αλλά σίγουρα συμφωνούμε σε πολύ περισσότερα από όσα διαφωνούμε», προσθέτοντας ότι προφανώς από τη στιγμή που στην Ουάσιγκτον ετέθησαν και ζητήματα παγκόσμιας πολιτικής, οι κινήσεις του Πεκίνου συζητήθηκαν. Σημείωσε, τέλος, ότι η Ελλάδα επιβεβαίωσε το ενδιαφέρον της να προμηθευτεί μαχητικά F-35 και οι ΗΠΑ καλωσορίζουν για ακόμα μια φορά αυτή την πρόθεση.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Βασίλη Νέδου

Ελλάδα: Τελευταία Ενημέρωση