ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Συνεχείς εξελίξεις στις έρευνες για το έγκλημα της Πάτρας

Ποτέ στο παρελθόν δεν συνέβη τόσο πολλά ειδεχθή εγκλήματα να απασχολούν τη δικαιοσύνη και οι δικαστικές διαδικασίες να συγκεντρώνουν το έντονο ενδιαφέρον της κοινής γνώμης

Ιωάννα Μάνδρου

Ποτέ στο παρελθόν δεν συνέβη τόσο πολλά ειδεχθή εγκλήµατα να απασχολούν τη ∆ικαιοσύνη και οι δικαστικές διαδικασίες να συγκεντρώνουν το έντονο ενδιαφέρον της κοινής γνώµης. Το αποτρόπαιο του εγκλήµατος της Πάτρας µε φερόµενη δράστιδα τη Ρούλα Πισπιρίγκου, που κατηγορείται για τη δολοφονία της 9χρονης κόρης της, ενώ ελέγχεται για τους θανάτους των άλλων δύο παιδιών της, εκτόξευσε στα ύψη τον δείκτη της βαριάς εγκληματικότητας, καθώς ένα τέτοιο έγκλημα είναι μοναδικό στα εγκληματολογικά χρονικά της χώρας.

Το βαρύ κατηγορητήριο κατά της Πισπιρίγκου για τον βασανιστικό και φρικτό θάνατο που επιφύλαξε στο μεγαλύτερο σε ηλικία κοριτσάκι της την οδήγησε στη φυλακή, ενώ οι έρευνες των αστυνομικών και εισαγγελικών αρχών, που διεξάγονται πια στην Αθήνα, «τρέχουν» για να αποκαλυφθεί τι έγινε με τα άλλα δύο παιδιά της οικογένειας, που έχασαν τη ζωή τους υπό συνθήκες που διερευνώνται.

Δύο εισαγγελείς, οι Αντώνης Ελευθεριάνος και Απόστολος Ανδρέου, έχουν αναλάβει να επισπεύσουν τις έρευνες για τα δύο μικρότερα κορίτσια της οικογένειας Δασκαλάκη, ενώ η ανακρίτρια Χριστίνα Σαλάππα, που έχει στα χέρια της τη βαριά δικογραφία για τον φρικτό θάνατο της μικρής Τζωρτζίνας, εξέτασε τον πατέρα των άτυχων παιδιών Μάνο Δασκαλάκη, που διαχώρισε τη θέση του από την κατηγορούμενη σύζυγό του, δηλώνοντας πως τα στοιχεία εις βάρος της είναι αδιάσειστα.

Μετά την κατάθεσή του, καθώς ο ίδιος δήλωσε πολιτική αγωγή, δηλαδή ότι υποστηρίζει την κατηγορία εις βάρος της Ρούλας Πισπιρίγκου, η ανακρίτρια άρχισε την εξέταση των γιατρών που κατά καιρούς είχαν ανάμειξη στις νοσηλείες του άτυχου παιδιού, που μαρτύρησε στα χέρια της μάνας του, καθώς του χορηγούσε για καιρό και σε μικρές δόσεις την κεταμίνη, φθάνοντας στο σημείο να το έχει καταστήσει τετραπληγικό και με εγκεφαλοπάθεια, πριν το αποτελειώσει στο τέλος του περασμένου Ιανουαρίου.

Εμμένει η Ρούλα Πισπιρίγκου, την ώρα που η ανακρίτρια διέταξε εκταφή της Τζωρτζίνας ώστε να ερευνηθεί το τάμπλετ που είχε ταφεί μαζί της.

Η ανακρίτρια, που εμφανίζεται αποφασισμένη να «τρέξει» την έρευνά της, έφtασε να διατάξει το άνοιγμα του τάφου της 9χρονης προκειμένου να εξεταστεί το τάμπλετ του παιδιού, το οποίο η μητέρα του αποφάσισε να ταφεί μαζί του με τον ισχυρισμό ότι ήταν κάτι που αγαπούσε. Η εξέταση του περιεχομένου του τάμπλετ από τις ανακριτικές αρχές εκτιμάται ότι μπορεί να φωτίσει άγνωστες πτυχές της υπόθεσης, κυρίως σε ό,τι αφορά τι είχε καταλάβει η μικρή Τζωρτζίνα, που δολοφονήθηκε –κατά το κατηγορητήριο– από τη μάνα της με τη χορήγηση μεγάλης δόσης κεταμίνης.

Την ώρα που οι έρευνες επισπεύδονται για ένα έγκλημα που είναι σίγουρο ότι αποτελεί έκπληξη και για τους εγκληματολόγους, η στάση της Ρούλας Πισπιρίγκου προκαλεί την οργή των πολιτών, καθώς επιχειρεί να πείσει, ακόμα και μετά τις αποκαλύψεις εις βάρος της, ότι είναι μια αδικημένη και χαροκαμένη μάνα που δεν έκανε τίποτα και κατηγορείται χωρίς λόγο.

Η ίδια η κατηγορούμενη, ψυχρή, όπως βεβαιώνουν οι δικαστικές αρχές που χειρίστηκαν την απολογία της, ισχυρίζεται ότι το 9χρονο κορίτσι πέθανε από ιατρικό λάθος και οι γιατροί στο Παίδων ευθύνονται που δόθηκε στο παιδί η κεταμίνη.

Ο ισχυρισμός της όμως προσκρούει στα πολλά και «δεμένα» στοιχεία του κατηγορητηρίου, που τελικά αξιολογήθηκαν από ανακριτή και εισαγγελέα και οδήγησαν την Πισπιρίγκου στη φυλακή. Αλλωστε για καιρό η ίδια, με δημόσιες εμφανίσεις σε τηλεοπτικές εκπομπές, επιχειρούσε, προτού ακόμα συλληφθεί, να παραπλανήσει την κοινή γνώμη και να αποσυνδέσει τους θανάτους των τριών παιδιών της από όποια δική της ενέργεια.

Η στάση της Ρούλας Πισπιρίγκου θυμίζει σε πολλά την τακτική που ακολούθησε για καιρό o Μπάμπης Αναγνωστόπουλος, ο οποίος δικάζεται από προχθές Παρασκευή για τη στυγερή δολοφονία της συζύγου του, Καρολάιν Κράους, που έχασε τη ζωή της με δραματικό τρόπο πριν από ένα χρόνο στα Γλυκά Νερά.

Και στο έγκλημα με θύμα την Καρολάιν, ο δράστης, νεαρός πιλότος, είχε συγκλονίσει με τη δράση του το πανελλήνιο, γιατί σκότωσε τη σύζυγό του, κρέμασε τον σκύλο της οικογένειας και σκηνοθέτησε ληστεία για να αποδώσει το έγκλημα σε ληστές, ενώ για περίπου ενάμιση μήνα παρίστανε δημόσια τον χαροκαμένο σύζυγο προσπαθώντας να παραπλανήσει τις Αρχές και την κοινή γνώμη.

Η δίκη του, που ξεκίνησε και αναμένεται με εξαιρετικό ενδιαφέρον, αφορά το στυγερό έγκλημά του, το οποίο ο ίδιος, μετά το θέατρο που έπαιξε, ομολόγησε, προσπαθώντας να το αποδώσει στην κακιά στιγμή.

Ωστόσο, το κατηγορητήριο που διαβάστηκε στο δικαστήριο με την έναρξη της δίκης –η διαδικασία συνεχίζεται στις 12 του μηνός–, πέραν της ομολογίας του δράστη, περιλαμβάνει σειρά ισχυρών αποδείξεων για τη θεμελίωση της κατηγορίας ότι το έγκλημα ήταν προμελετημένο μέχρι τελείας και η σκηνοθεσία της ληστείας, όπως και η δολοφονία του σκύλου, ήταν μέσα στο εγκληματικό σενάριο που είχε προετοιμάσει ο Μπάμπης Αναγνωστόπουλος. Εμμένοντας στον ισχυρισμό του εγκλήματος εν βρασμώ, μάλιστα, ο Μπάμπης Αναγνωστόπουλος κατά την έναρξη της δίκης δήλωσε έγγαμος και χήρος, ενώ η παρουσία του χαρακτηρίστηκε από ψυχρότητα.

Και μια ουσιώδης λεπτομέρεια στη δίκη για το έγκλημα στα Γλυκά Νερά: Για πρώτη φορά σε εφαρμογή του νέου νόμου για τα ζώα συντροφιάς, το φιλοζωικό σωματείο του Μαραθώνα, από το οποίο η άτυχη Καρολάιν είχε υιοθετήσει το σκυλάκι που βρήκε όπως και εκείνη τραγικό θάνατο, παρουσιάστηκε στο δικαστήριο για την υποστήριξη της κατηγορίας, ενώ στη δίκη τα μέλη του σωματείου έφεραν και το σκυλάκι-αδελφάκι του άτυχου ζώου, που είχε την τύχη να υιοθετηθεί από πραγματικό φιλόζωο. Είχαμε δηλαδή μια άτυπη πολιτική αγωγή από ένα ζώο, για πρώτη φορά.

Μετά και την έναρξη της δίκης για το αποτρόπαιο έγκλημα στα Γλυκά Νερά, προκαλεί αίσθηση στην κοινή γνώμη –κάτι που δεν έχει συμβεί στο παρελθόν– ότι βαριά εγκλήματα, για στυγερές δολοφονίες, αλλά και οι καταγγελίες για σεξουαλικές κακοποιήσεις, που αποτέλεσαν έκφραση του λεγόμενου ελληνικού ΜeΤoo, εκδικάζονται αυτή την εποχή ταυτόχρονα, συνθέτοντας ένα πακέτο υποθέσεων που καθημερινά φιλοξενούνται, όπως είναι φυσικό, από τα μέσα ενημέρωσης.

Ο θάνατος της 69χρονης

Η κοινή γνώμη παρακολουθεί άφωνη τις δικαστικές διαδικασίες για τις έρευνες σχετικά με τα παιδάκια της Πάτρας, την ώρα που οι εισαγγελικές αρχές επεκτείνουν τις έρευνες για τη διακρίβωση των αιτίων που οδήγησαν στον θάνατο της 69χρονης που υπήρξε σπιτονοικοκυρά του ζεύγους Δασκαλάκη – Πισπιρίγκου. Για την υπόθεσή της έρευνα διενεργεί η Εισαγγελία Πατρών, με τους συγγενείς που είχαν χρόνια, όπως δηλώνουν δημόσια, να δουν την άτυχη γυναίκα να συντάσσονται τώρα στις έρευνες, επιχειρώντας να πληροφορηθούν τι απέγιναν, αν υπήρχαν, τα περιουσιακά της στοιχεία.

«Καταιγίδα» πολύκροτων δικών

Το «πακέτο» των δικών για στυγερά εγκλήματα που βρίσκονται ψηλά στην επικαιρότητα συμπληρώνεται με τη δίκη του σκηνοθέτη και ηθοποιού Δημήτρη Λιγνάδη, που βρίσκεται στο εδώλιο του κατηγορουμένου με αφορμή καταγγελίες για σεξουαλικές κακοποιήσεις. Η διαδικασία βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη με την εξέταση, προς το παρόν, των δύο μαρτύρων από τους τέσσερις συνολικά, που υποστήριξαν και στη δίκη ότι κακοποιήθηκαν σεξουαλικά από τον σκηνοθέτη. Κατά τη διάρκεια της κατάθεσής τους στο δικαστήριο έχουν δεχθεί βροχή ερωτήσεων προκειμένου να διευκρινιστούν κρίσιμα σημεία, καθώς έχουν υποπέσει σε πολλές αντιφάσεις, προκαλώντας ερωτήματα.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Ελλάδα: Τελευταία Ενημέρωση