ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Το ΝΑΤΟ διέγραψε ανάρτηση συγχαρητηρίων στην Τουρκία

Από τον μόνιμο αντιπρόσωπο της Ελλάδας στο ΝΑΤΟ σημειώθηκε, έπειτα από εντολή του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια, ότι η εν λόγω ανάρτηση πέρα από άτοπη είναι και απαράδεκτη

Του Βασίλη Νέδου

Σε διαγραφή της ανάρτησης των… συγχαρητηρίων για την Hμέρα της Νίκης των Τούρκων επί των Ελλήνων προχώρησε χθες το βράδυ το Ανώτατο Στρατηγείο Χερσαίων Δυνάμεων του ΝΑΤΟ που εδρεύει στη Σμύρνη, έπειτα από το διάβημα που πραγματοποιήθηκε στον γ.γ. του Βορειοατλαντικού Συμφώνου Γενς Στόλτενμπεργκ. Από τον μόνιμο αντιπρόσωπο της Ελλάδας στο ΝΑΤΟ σημειώθηκε, έπειτα από εντολή του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια, ότι η εν λόγω ανάρτηση πέρα από άτοπη είναι και απαράδεκτη.

Ουσιαστικά, το στρατηγείο της Σμύρνης συνεχάρη τους Τούρκους για την Ημέρα της Νίκης επί των… συμμάχων Ελλήνων. Παράλληλα, ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν επανήλθε στους ισχυρισμούς περί στόχευσης τουρκικών F-16 από τα αντιαεροπορικά συστήματα S-300 που βρίσκονται αποθηκευμένα στο Ηράκλειο Κρήτης. Υπενθυμίζεται ότι η Αθήνα διαψεύδει τον ισχυρισμό κατηγορηματικά.

Ο Ερντογάν, παράλληλα, συνέχισε τις επιθέσεις κατά της Αθήνας. «Ξέρουμε ότι όσοι –με κάθε ευκαιρία– με την παρενόχληση και την αγένειά τους σπέρνουν αναταραχή στο Αιγαίο, δεν είναι παρά πιόνια άλλων», είπε ο Ερντογάν και επιτέθηκε και κατά της Ε.Ε. «Γνωρίζουμε πολύ καλά τον λόγο για τον οποίο η Ε.Ε. –την είσοδο στην οποία περιμένουμε– μας αποκλείει και εντάσσει χώρες που δεν μπορούν να συγκριθούν με εμάς».

Ο Τούρκος πρόεδρος κατηγόρησε και το ΝΑΤΟ πως δεν δίνει την απαραίτητη στήριξη στην Τουρκία. «Γνωρίζουμε πολύ καλά πού μετέφερε τη δύναμή του το ΝΑΤΟ, που δεν μας στήριξε στο απόγειο των απειλών κατά της χώρας μας. Γνωρίζουμε τις προθέσεις εκείνων που ρίχνουν όπλα σε τρομοκράτες σε όλο τον κόσμο και ειδικά δίπλα στα σύνορά μας, ενώ δεν μας τα πουλούν», πρόσθεσε.

Ίχνη από τα ραντάρ

Εν τω μεταξύ, το υπουργείο Άμυνας της Τουρκίας υποστηρίζει πως θα στείλει στο ΝΑΤΟ τα ίχνη των ραντάρ που –όπως ισχυρίζεται– δείχνουν τον τρόπο με τον οποίο τα ελληνικά αντιαεροπορικά συστήματα S-300 «κλείδωσαν» τα τουρκικά μαχητικά F-16. Παράλληλα, η Άγκυρα αναφέρει πως παρόμοια ενέργεια θα γίνει με τα ίδια στοιχεία, τα οποία θα σταλούν σε όλες τις χώρες-μέλη του ΝΑΤΟ.

Μέσα σε αυτό το κλίμα η Τουρκία υποστηρίζει πως από την αρχή του 2022 ελληνικά μαχητικά παραβίασαν 256 φορές τον τουρκικό εναέριο χώρο, ενώ ισχυρίζεται πως 158 φορές παρενόχλησαν τουρκικά μαχητικά.

Πολιτικοί αναλυτές της Τουρκίας υποστηρίζουν πως η έντονη ρητορική αλλά και η σκληρή στάση της Άγκυρας εναντίον της Αθήνας θα συνεχιστεί. Αναφέρουν πως η τουρκική κυβέρνηση είναι ενοχλημένη από τη στήριξη της Δύσης στην Ελλάδα.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Βασίλη Νέδου

Ελλάδα: Τελευταία Ενημέρωση