ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Το πλάνο της Ελλάδας για τον τουρισμό

Καλοκαίρι με αντισηπτικά και μάσκες

Kathimerini.gr

*ΤΑΣΟΥΛΑ ΚΑΡΑΙΣΚΑΚΗ, ΗΛΙΑΣ ΜΠΕΛΛΟΣ. Την εικόνα λειτουργίας μιας απολύτως ασφαλούς τουριστικής βιομηχανίας για επισκέπτες, απασχολούμενους και ελληνική κοινωνία σκιαγραφούν οι συστάσεις και τα ενδελεχή σχέδια δράσης που κατήρτισαν το υπουργείο Τουρισμού και ο ΕΟΔΥ και παρουσιάζει σήμερα η «Κ». Οι τελικές αποφάσεις θα ληφθούν ασφαλώς από τον πρωθυπουργό. Δεν είναι ένα εύκολο στοίχημα η επανεκκίνηση του τουρισμού κατά την έξοδο από την υγειονομική περιπέτεια, είναι το επόμενο δύσκολο μίλι, που θα διανυθεί εάν τηρηθούν οι αυστηρές προδιαγραφές ασφαλείας που θέτουν οι Αρχές. Μετά την επιτυχή διαχείριση της κρίσης του κορωνοϊού από τη χώρα μας, αυτή προβάλλει ως ιδανικός τουριστικός προορισμός. Μένει να είναι και ο πλέον ασφαλής.

Οι οδηγίες είναι σαφείς: τίποτα δεν θα πρέπει να αφεθεί στην τύχη, σε καταλύματα, οχήματα, πλοία, σκάφη αναψυχής, εστιατόρια, μαρίνες, παραλίες, χώρους αναψυχής. Απόλυτη τήρηση των μέτρων πρόληψης, άμεσος εντοπισμός πιθανού κρούσματος, φραγή στη διασπορά του ιού σε φιλοξενούμενους και προσωπικό. Η χρήση μάσκας είναι υποχρεωτική για όλους κατά τις μετακινήσεις έως τις 15 Ιουνίου, οπότε το μέτρο θα επαναξιολογηθεί. Δεν ταξιδεύει όποιος δεν τη χρησιμοποιεί.

Το ασφαλές κατάλυμα

Εχει υγειονομικό υπεύθυνο, προσωπικό απολύτως ενήμερο και καλά εκπαιδευμένο στη διαχείριση πιθανών κρουσμάτων, γιατρό εκπαιδευμένο από τον ΕΟΔΥ στη χρήση τεστ και τηλεϊατρικής για την εξέταση των επαφών του κρούσματος. Το προσωπικό φροντίζει σχολαστικά για την προσωπική του υγιεινή, τηρεί τη φυσική απόσταση από πελάτες και το λοιπό προσωπικό διαθέτει και χρησιμοποιεί με προσοχή όλα τα μέσα ατομικής προστασίας, μάσκες, γυαλιά ή ασπίδες προσώπου, γάντια, δίχτυ μαλλιών, ολόσωμες ρόμπες με μακριά μανίκια, παπούτσια εργασίας. Μένει σε μονόκλινα δωμάτια, θερμομετρείται κάθε πρωί, εάν παρουσιάσει ύποπτο σύμπτωμα ή έρθει σε επαφή με κρούσμα παραμένει στο σπίτι και ζητεί ιατρική βοήθεια.

Η διεύθυνση του καταλύματος τηρεί αρχείο των μελών του προσωπικού και όσων διέμειναν στο ξενοδοχείο με τα πλήρη στοιχεία τους, τον χρόνο παραμονής τους, τον τρόπο επικοινωνίας. Επίσης, διατηρεί πλήρως ενημερωμένη ιστοσελίδα, διαθέτει έντυπο υλικό ή εφαρμογή στα κινητά με όλα τα μέτρα, τις οδηγίες, τις πληροφορίες στις βασικές γλώσσες, παρέχει ιατρικό κιτ και μέσα ατομικής προστασίας και απολύμανσης. Διευκολύνει την αποφυγή συνωστισμού με επιδαπέδιες σημάνσεις, χρησιμοποιεί ειδικό δοχείο για την απολύμανση καρτών, εναλλακτικούς (ανέπαφους) τρόπους check-in. Φροντίζει για τη σχολαστική απολύμανση των κοινόχρηστων χώρων και των δωματίων, των αντικειμένων υψηλού κινδύνου (πόμολα, κουμπιά), ελέγχει την καλή λειτουργία των πλυντηρίων, παρακολουθεί διακριτικά πελάτες με ύποπτα συμπτώματα και απομακρύνει από τα δωμάτιά τους κοινόχρηστα αντικείμενα πολλαπλής χρήσης. Τοποθετεί κάλυμμα μιας χρήσης στα χειριστήρια της τηλεόρασης και καθαρίζει τις υφασμάτινες επιφάνειες με συσκευή ατμού.

Στις τραπεζαρίες, στα εστιατόρια και στα μπαρ η απολύμανση των αντικειμένων είναι συνεχής, τα τραπέζια βρίσκονται σε απόσταση τέτοια ώστε οι πλάτες των καθισμάτων να απέχουν τουλάχιστον 1,5 μ. και οι πελάτες προσέρχονται εκ περιτροπής. Προσφέρονται, όπου είναι εφικτό, συσκευασμένα τρόφιμα σε ατομικές μερίδες.

Παιδότοποι, spa, κομμωτήρια, πισίνες λειτουργούν με όλα τα μέτρα υγειονομικής προστασίας, απολύμανσης και κοινωνικής απόστασης. Στις εξωτερικές πισίνες, ο αριθμός των λουομένων δεν ξεπερνά το ένα άτομο ανά 2,5 τ.μ. επιφάνειας νερού και στις εσωτερικές τα 2 άτομα ανά 20 τ.μ. Το νερό ανανεώνεται ανά τακτά χρονικά διαστήματα. Οι ξαπλώστρες, που απέχουν μεταξύ τους τουλάχιστον 2 μ., καλύπτονται με ειδικό ύφασμα μιας χρήσης, που τοποθετείται κάτω από τις πετσέτες, και απολυμαίνονται έπειτα από κάθε χρήση. Στις παραλίες μεταξύ ομπρελών και καθισμάτων η απόσταση είναι 3 μέτρα. Τα ντους, όπου παρέχονται σαπούνια, αφρόλουτρα και αντισηπτικά, είναι ιδιωτικά. Το δίκτυο υδροδότησης απολυμαίνεται και ελέγχεται η καταλληλότητα και η ποιότητα του νερού, όπως και ο καλός αερισμός των σωληνώσεων της αποχέτευσης πριν από την έναρξη λειτουργίας της μονάδας. Καθαρίζονται και ελέγχονται οι μονάδες κλιματισμού.

Τα οχήματα

Ο οδηγός φοράει γάντια και μάσκα και προσφέρει αντισηπτικό τζελ και μαντιλάκια στους επιβάτες, που είναι και αυτοί υποχρεωμένοι να φορούν μάσκα. Αν είναι όχημα πέντε θέσεων επιτρέπεται μόνον ένας επιβάτης, αν είναι 6 ή 7 θέσεων δύο επιβάτες, 8 ή 9 θέσεων τρεις επιβάτες, εκτός και αν επιβαίνει οικογένεια με ανήλικα παιδιά.

Στα τουριστικά λεωφορεία, πλεξιγκλάς χωρίζει τον οδηγό, που φοράει μάσκα και γάντια, από τους επιβάτες, που φορούν και αυτοί μάσκα, χρησιμοποιούν αντισηπτικό κατά την είσοδο και καταλαμβάνουν τις μισές θέσεις διατηρώντας μεταξύ τους τις ενδεδειγμένες αποστάσεις. Το όχημα απολυμαίνεται μετά κάθε μεταφορά.

Προτιμάται ο συνεχής φυσικός αερισμός. Το προσωπικό των λεωφορείων έχει εκπαιδευθεί στην αναγνώριση, απομόνωση και διαχείριση πιθανών κρουσμάτων μέχρι την ασφαλή μεταφορά τους για διάγνωση σε ιατρική μονάδα. Εάν έχει έρθει σε επαφή με διαπιστωμένο κρούσμα, δεν εργάζεται για τις επόμενες 14 ημέρες.

Το ασφαλές πλοίο

Απολυμαίνεται σχολαστικά. Το προσωπικό καθαρισμού φοράει μάσκα υψηλής αναπνευστικής προστασίας, γυαλιά ή ασπίδα προσώπου, γάντια, μη διαπερατή μακρυμάνικη ποδιά μιας χρήσης, μπότες και απολυμαίνει όλες τις επιφάνειες και τα κοινόχρηστα αντικείμενα, προσβάσιμες επιφάνειες τοίχων, παραθύρων, πόμολα, μπάρες πόρτας, καρέκλες, επιτραπέζιες επιφάνειες, διακόπτες, κιγκλιδώματα, βρύσες νερού, κουμπιά ανελκυστήρα, με εξοπλισμό μιας χρήσης ή σχολαστικά απολυμασμένο, και βιοκτόνα προϊόντα. Οι κοινόχρηστες τουαλέτες καθαρίζονται κάθε ώρα, οι καναπέδες και οι καρέκλες με ειδικά απορρυπαντικά και ατμό. Απολυμαίνονται λινά και ιματισμός.

Με τους μισούς επιτρεπόμενους επιβάτες τα δρομολόγια πλοίων

Η κοινωνική απόσταση είναι μέτρο που εφαρμόζεται υποχρεωτικά σε όλα τα θαλάσσια μέσα μεταφοράς. Τα πληρώματά τους είναι καλά εκπαιδευμένα τόσο στη σωστή χρήση όλων των μέσων ατομικής προστασίας και στην ασφαλή διαχείριση πόσιμου νερού και τροφίμων όσο και στην αναγνώριση, αναφορά, απομόνωση και διαχείριση τυχόν ύποπτου κρούσματος, το οποίο μεταφέρεται για ιατρική και εργαστηριακή εξέταση σε λιμάνι προορισμού που διαθέτει υγειονομική μονάδα, ενώ πραγματοποιείται σε συνεργασία με τον ΕΟΔΥ ιχνηλάτηση των επαφών του. Τα απόβλητα από καμπίνες ύποπτων περιστατικών αντιμετωπίζονται ως μολυσματικά και συλλέγονται σε ασφαλείς σφραγισμένες πλαστικές σακούλες.

Η διοίκηση του πλοίου τηρεί αρχείο των μελών του πληρώματος και των επισκεπτών με όλα τα στοιχεία επιβίβασης, αποβίβασης και επικοινωνίας, επιτηρεί διακριτικά όλους τους επιβαίνοντες στο πλοίο για τυχόν ύποπτα συμπτώματα και τα καταγράφει.

Η επιβίβαση

Κανένας ταξιδιώτης δεν επιβιβάζεται χωρίς προηγούμενο έλεγχο στο πλοίο. Καλά εκπαιδευμένο είναι το προσωπικό των ταξιδιωτικών γραφείων και των πρακτορείων πώλησης εισιτηρίων στη διερεύνηση πιθανών κρουσμάτων. Απαγορεύει το ταξίδι σε άτομα που εμφανίζουν ύποπτα συμπτώματα, έχουν έρθει σε επαφή με ασθενή COVID-19 τις τελευταίες 14 ημέρες πριν από το ταξίδι, ή δεν τηρούν τα προστατευτικά μέτρα. Επίσης συστήνει σε ηλικιωμένους, σε άτομα με ανοσοκαταστολή ή με σοβαρά χρόνια νοσήματα να αποφύγουν το ταξίδι.

Η επιβίβαση στο πλοίο γίνεται αφού οι ταξιδιώτες πρώτα θερμομετρηθούν με ηλεκτρονικά θερμόμετρα αποστάσεως και αφού παραδώσουν στο πλήρωμα συμπληρωμένο ερωτηματολόγιο το οποίο αξιολογείται. Οι επιβάτες φροντίζουν σχολαστικά την προσωπική υγιεινή τους, φορούν υποχρεωτικά υφασμάτινη μάσκα την οποία έχουν προμηθευτεί οι ίδιοι, σε όλους τους εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους του πλοίου (η επιβίβαση δεν επιτρέπεται χωρίς χρήση μάσκας). Αποφεύγονται οι άσκοπες μετακινήσεις επιβατών και πληρώματος μέσα στο πλοίο. Υπάρχει ειδική σήμανση που υποδεικνύει πού επιτρέπεται να καθίσει κάποιος, ενώ με επιδαπέδιες σημάνσεις στη ρεσεψιόν, σε μπαρ, εστιατόρια, καταστήματα, κοινόχρηστες τουαλέτες επιβάλλονται αποστάσεις τουλάχιστον 1,5 μ. Σε όλα τα γκισέ υπάρχει προστατευτικό διαχωριστικό. Σε όλα τα σημεία εισόδου και εξυπηρέτησης επιβατών υπάρχουν αντισηπτικά, χαρτομάντιλα, γάντια μιας χρήσης, πλαστικές σακούλες (σε περίπτωση φτερνίσματος ή βήχα ο επιβάτης χρησιμοποιεί χαρτομάντιλο για την κάλυψη της μύτης και του στόματος, το απορρίπτει στην πλαστική σακούλα και απολυμαίνει τα χέρια με αντισηπτικό). Οι επιβάτες, όπως και τα μέλη του πληρώματος, συμπληρώνουν έντυπο και πριν από την αποβίβαση.

Ολα τα πλοία είναι εφοδιασμένα με ιατρικές προμήθειες και εξοπλισμό για την αντιμετώπιση κρούσματος, όπως και με αντισηπτικά, απολυμαντικά, μέσα ατομικής προστασίας. Τα τρόφιμα παραδίδονται στους επιβάτες κλειστά σε πακέτο, τα μαχαιροπίρουνα και τα αλατοπίπερα είναι μιας χρήσης. Τραπέζια επιτρέπεται να υπάρχουν μόνο σε εξωτερικούς χώρους και σε αποστάσεις δύο μέτρων. Το σύστημα αερισμού, που απολυμαίνεται και ελέγχεται, λειτουργεί διαρκώς. Κανένα πλοίο, επιβατηγό ή τουριστικό ημερόπλοιο, χωρίς καμπίνες επιβατών, δεν επιβιβάζει μεγαλύτερο αριθμό επιβατών από το 50% του μέγιστου επιτρεπόμενου αριθμού. Το ποσοστό αυτό ανεβαίνει στο 55% για τα πλοία με καμπίνες. Επιτρέπεται ένας επιβάτης ανά καμπίνα ή τέσσερις αν πρόκειται για οικογένεια. Η καμπίνα αερίζεται με φυσικό τρόπο και απολυμαίνεται τουλάχιστον τρεις ώρες πριν από τη χρήση από τους επόμενους επιβάτες.

Τα σκάφη αναψυχής

Και στα σκάφη αναψυχής επιβάλλονται οι κοινωνικές αποστάσεις. Επιβιβάζεται το 30% έως το 70% του μέγιστου επιτρεπόμενου αριθμού επιβατών ανάλογα με το μέγεθος και τον τύπο του. Τηρούνται όλοι οι κανόνες διαχείρισης κρούσματος και βιβλίο παρακολούθησης της κατάστασης υγείας των επιβαινόντων. Η χρήση μάσκας συστήνεται κατά την επίσκεψη σε στεγασμένες εγκαταστάσεις της στεριάς. Καλά ενημερωμένο και εκπαιδευμένο είναι το προσωπικό στις μαρίνες.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Ελλάδα: Τελευταία Ενημέρωση